Ο αέρας και μία πρόσκληση της Ελένης τελικά μας κράτησαν στην Αθήνα, αν και ορισμένοι από μας είχαμε αρχικά την πρόθεση να την... κάνουμε για καμιά κοντινή παραλία.
Βρεθήκαμε στο μπαλκόνι της Ελένης που - κατά περίεργο τρόπο - δεν το έπιανε ο αέρας. Η ατμόσφαιρα ευχάριστη καθώς η Ελένη είχε φροντίσει να μας έχει έτοιμα πιατάκια με πολλά και διαφορετικά «χούμους». Είχε δε έγκαιρα συνεννοηθεί μαζί μου και είχα φέρει την απαραίτητη ρακί για να τα συνοδεύσουμε.
Προσωπικά δεν είχα… γνωριστεί με το «χούμους» ιδιαίτερα και ήμουνα πολύ περίεργος να δω περί τίνος πρόκειται. Η παρέα, ακόμα και ο κ. Χ, παραξενεύτηκαν που δεν ήμουνα εξοικειωμένος με το «χούμους», που εγώ σαν άσχετος το θεωρούσα κάτι σαν πατέ... ρεβιθιού.
Με κοίταξαν μάλλον υποτιμητικά και βάλθηκαν να μου εξηγούν ότι πρόκειται για εξαιρετικό έδεσμα που τρώγεται ανάλογα με το τι συνοδεύει, είτε σαν ορεκτικό, είτε σαν κύριο πιάτο. Και μάλιστα είναι ένα από τα ελάχιστα που συνδέει απόλυτα παλαιστίνιους και Εβραίους. Βέβαια τσακώνονται για την πατρότητα του «χούμους», αλλά από ότι μας εξηγούσε η «ταξιδεμένη» σε κείνα τα μέρη Ελένη, μπορείς να δεις Εβραίους να τρώνε χούμους σε παλαιστινιακά μαγαζιά και παλαιστίνιους να είναι οι μοναδικοί υπάλληλοι σε εβραϊκό μαγαζί που ειδικεύεται στο «χούμους».
Ο κ. Χ παρατήρησε βέβαια ότι η αγορά του «χούμους» διεθνώς και κυρίως στις ΗΠΑ είναι εβραϊκή υπόθεση, καθώς ελέγχεται από δύο ισραηλινές εταιρείες...
Διαπίστωσα ότι είχαν δίκιο. Πραγματικά τα διαφορετικά πιατάκια που είχα μπροστά μου είχαν καταπληκτικές γεύσεις και πρέπει να ομολογήσω ότι στην πλειονότητά τους, ενώ σε ξάφνιαζαν στην γλώσσα καταλάβαινες ότι ήταν γεύσεις συγγενείς με αυτές που έχουμε συνηθίσει εδώ.
Μετά από λίγο αισθάνθηκα λίγο άσχημα που το είχα χαρακτηρίσει πατέ... ρεβιθιού. Και το ομολόγησα. Ξεχάστηκαν όμως όλα σε λίγο με την κουβέντα και την παγωμένη ρακί, η οποία ήρθε και ταίριαξε απίθανα με τις γεύσεις που ήταν αραδιασμένες στο τραπεζάκι...
Ο κ. Ψ σε κάποια στιγμή γύρισε στον κ. Χ και ρώτησε, «δεν μου λες σε παρακαλώ τι είναι αυτό το «νέο εργαλείο» της ΕΚΤ που γράφουν αυτοί εδώ», είπε και με έδειξε. «Και πως θα μας «σώσει» αυτή την φορά από τα αρπακτικά που ήδη τριγυρίζουν σαν τα κοράκια;».
Ο κ. Χ ακούμπησε το ρακοπότηρο χαμογέλασε και είπε κοιτάζοντας πονηρά τον κ. Ψ «εξαρτάται πως εννοείς το να μας «σώσει»… Αφού ξέρεις ότι σ’ αυτό τον κόσμο τίποτα δεν είναι δωρεάν».
Ο κ. Ψ τον κοίταξε αλλά δεν είπε τίποτα και περίμενε την συνέχεια.
Ο κ. Χ γύρισε με κοίταξε σαν να περίμενε να πω και 'γω κάτι, αλλά έκανα τον αδιάφορο και... επιτέθηκα σε ένα από τα πιατάκια που δεν είχα δοκιμάσει.
Πρέπει να ομολογήσω ότι λόγω μιας επικείμενης εξέτασης είχα το ελεύθερο – για την ακρίβεια εντολή – γιατρού, να κινηθώ ελεύθερα με το φαγητό και το ποτό για να μετρηθεί στην εξέταση το πλέον επιβαρυμένο σενάριο για το σάκχαρο... Οι ομοτράπεζοί μου το γνώριζαν και μου είχαν παραχωρήσει πλήρη ελευθερία κινήσεων.
«Λοιπόν αυτό το «νέο εργαλείο» της ΕΚΤ που εμπνεύσθηκε η Λαγκάρντ, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα προβλέπει, αφού προς το παρόν υπάρχει μόνο η εντολή από το ΔΣ της ΕΚΤ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για να το σχεδιάσουν και να φέρουν την πρότασή τους στις 21 Ιούλη στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Σ’ αυτή που θα πρέπει να ανακοινώσουν την πρώτη αύξηση επιτοκίων. Εκείνο όμως που ξέρουμε - και γνωρίζουν και οι αγορές – είναι ότι στο μεταξύ η ΕΚΤ σκοπεύει να κάνει ελαστική χρήση των κεφαλαίων επανεπένδυσης από το PEPP.
Αυτά δεν είναι λίγα, είναι αν δεν κάνω λάθος περί τα 200 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Και από αυτά μόλις περί τα 5 δις ευρώ αφορούν σε λήξεις ελληνικών ομολόγων, που θα επαν-επενδυθούν μέσω της ΤτΕ. Και εδώ είναι το ζήτημα. Τι σημαίνει ελαστική χρήση των κεφαλαίων αυτών; Το PEPP που έληξε προέβλεπε ότι η ΕΚΤ θα αγόραζε οριζόντια απ’ όλες τις χώρες με βάση την «κλείδα» της κάθε χώρας.
Τώρα υποτίθεται ότι για να συγκρατήσουν τα ελληνικά spreads αν αυτά ξεφύγουν θα μπορούν να επανεπενδύσουν τα διπλάσια από τα 5 δισ. που λήγουν και θα τα αφαιρέσουν αυτά από τις αγορές π.χ. των γερμανικών ή των ολλανδικών ομολόγων.
Και σε ρωτάω εγώ, καλά άσε τα ψίχουλα που αφορούν την Ελλάδα, τι θα γίνει αν χρειασθεί να διπλασιάσει τις αγορές για την Ιταλία ή την Ισπανία που εκεί μιλάμε για 20 και 30 δισ. ευρώ τον μήνα τουλάχιστον;
Και αυτά θα πρέπει να «αφαιρεθούν» από τους Γερμανούς, τους αυστριακούς ή τους ολλανδούς και τους άλλους βόρειους; Θα δεχθούν αυτοί να πληρώνουν ακριβότερα για να δανείζονται προκειμένου να ελαφρύνουν τον ισολογισμό του Ντράγκι ή των Ισπανών;
Ήδη με το που ανακοινώθηκε ότι από 1ης Ιουλίου μπαίνει τέλος στο APP τα γερμανικά ομόλογα κινήθηκαν δραστήρια αρκετά bp πάνω από την μία μονάδα.
Νομίζω ότι είναι κοινό μυστικό πλέον ότι η «διευκόλυνση» αυτή θα κοστίσει σε «εποπτεία», τρόικα την λένε αν θυμάστε, μόνο που δεν θα έχει ΔΝΤ μέσα πλέον… Αν δεν κάνω λάθος το θέμα θίχτηκε και στο τελευταίο Eurogroup. O Σταϊκούρας πρέπει να ξέρει κάποια πράγματα και μάλλον θα έχει ενημερώσει και τον Πρωθυπουργό.
Κάπως έτσι πιστεύω ότι θα λειτουργήσει και το «νέο εργαλείο» που ρωτάς, αν και πιστεύω ότι κανείς δεν θέλει να το δει να λειτουργεί γιατί αυτομάτως θα επισημοποιήσει τον κατακερματισμό της αγοράς ευρωομολόγων, αφού θα αφορά μόνο ορισμένα εξ αυτών και όχι όλα μαζί όπως συνέβαινε με το PEPP και το APP.
Αυτή είναι μία κρίσιμη θα έλεγα καθοριστική διαφορά.
Τότε ήταν όλοι μαζί, τώρα όποιος θα παίρνει βοήθεια, είτε επειδή την ζητάει, είτε αυτόματα, θα «μαρκάρεται» όπως γράφατε και στο insider.gr στις αγορές σαν ο αδύναμος κρίκος, δηλαδή χώρος από τον οποίο τα κεφάλαια θα το βάζουν στα πόδια και για να μείνουν θα ζητάνε μεγάλους τόκους...
Έτσι δεν έγινε και με την Ελλάδα το 2011 και καταλήξαμε στην εκκίνηση της αναδιάρθρωσης το 2012; Αυτή που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018».
«Μάλιστα» είπε μονολογώντας ο κ. Ψ, «δηλαδή η κατάσταση απαιτεί... ρακί». Σηκώθηκε και πήγε μόνος του στο ψυγείο, έφερε άλλο ένα μπουκάλι ρακί και χωρίς να ρωτήσει γέμισε τα ρακοπότηρα…
Η Ελένη που δεν είχε πάρει μέρος στη συζήτηση αλλά μόνο άκουγε, κάτι πρέπει να σκέφθηκε σε συνάρτηση με αυτά που λέγονταν και στράφηκε σε μένα.
«Δεν μου λες μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, τι νομίζεις ότι θα πρέπει να κάνει ο Πέτρος (σ.σ. ο γιος της Ελένης που πρόσφατα είχε παντρευτεί), είναι καιρός να μπει σε δάνειο για να πάρει σπίτι, ή να κάτσει στ’ αυγά του; Απ’ όσα ακούω να λέτε δεν βγάζω συμπέρασμα και όπως ξέρεις ψάχνονται τα παιδιά και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουν…».
«Ελένη δεν μπορώ να σε πάρω στον λαιμό μου με τέτοιες συμβουλές γιατί η κατάσταση είναι απρόβλεπτη…
Αυτό που βλέπω όμως είναι ότι οι νέες κατασκευές γίνονται ολοένα και πιο ακριβές λόγω μεγάλων ανατιμήσεων υλικών, αυτό έχει προκαλέσει από την μία πλευρά ανάσχεση μεν της ζήτησης, αλλά χωρίς αυτό να οδηγεί σε πτώση τιμών. Αντίθετα η άνοδος των τιμών συνεχίζεται…
Από την άλλη παρατηρείται ενίσχυση της στροφής από την ιδιοκατοίκηση στο ενοίκιο κάτι που με την σειρά του δημιουργεί μια τάση σταθερής αύξησης στα ενοίκια.
Τα στοιχεία της ΤτΕ μόνο για το Α τρίμηνο του 2022 δείχνουν μία άνοδο τιμών μεταξύ 7% και 10%.
Που σημαίνει ότι οι πραγματικές αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες λόγω της αλλαγής γραμμής από την ΕΚΤ αυξάνουν ήδη τα επιτόκια στα σταθερά και μειώνουν λιγάκι τα κυμαινόμενα, αλλά ποιος θα πάει να μπει σε κυμαινόμενο τώρα;
Οπότε τι να σου πω; Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα που λένε... Βέβαια η υπομονή μερικές φορές αναδεικνύει και ευκαιρίες, αλλά αυτό είναι κάτι που φαντάζομαι τα παιδιά το έχουν ήδη στο νου τους…».
Η Ελένη χωρίς να με κοιτάζει, κούνησε το κεφάλι και σηκώθηκε χωρίς να σχολιάσει. Ρώτησε ποια γεύση από τα «χούμους» μας άρεσε για να φέρει στο τραπέζι και ο κ. Ψ διστακτικά της είπε «βρε Ελένη δεν φέρνεις απ’ όλες; Βλέπεις έχουν να τελειώσουμε μισό μπουκάλι ακόμα...».
Ο κ. Χ με ένα χαμόγελο ευδαιμονίας έδειξε να συμφωνεί... και η Ελένη έφυγε για να εκτελέσει την αποστολή της.
Γ. Αγγέλης
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.