Η αναφορά των θεμάτων βιωσιμότητας στις ετήσιες εκθέσεις των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που ενισχύεται και παίρνει τη μορφή είτε εθελοντικής γνωστοποίησης είτε υποχρέωσης που επιβάλλεται από ρυθμιστικές εντολές. Το 2022, το 98% των εταιρειών του S&P 500 ανέφεραν δεδομένα ESG, με το 70% αυτών των εταιρειών να λαμβάνουν κάποιο επίπεδο διασφάλισης σχετικά με τις μετρήσεις ESG τους, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 65% που ίσχυε το προηγούμενο έτος.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, η ακρίβεια των δεδομένων ESG παραμένει θολή. Μια Παγκόσμια Έρευνα Επενδυτών του 2023 από την PricewaterhouseCoopers αποκάλυψε ότι το 94% των επενδυτών υποψιάζεται ότι οι εκθέσεις εταιρικής βιωσιμότητας περιέχουν μη επιβεβαιωμένους ισχυρισμούς βιωσιμότητας και το 85% υποστηρίζει ότι οι μετρήσεις ESG υποβάλλονται στο ίδιο επίπεδο διασφάλισης με τους οικονομικούς ελέγχους.
Η απουσία παγκόσμιων προτύπων για τις βαθμολογίες ESG συμβάλλει στην παραπληροφόρηση και τη σύγχυση σχετικά με την αξιοπιστία και τη χρησιμότητα αυτών των βαθμολογιών. Παρά τις προκλήσεις, οι βαθμολογίες ESG είναι ανεκτίμητες για την αξιολόγηση και τη σύγκριση της βιωσιμότητας και των ηθικών επιδόσεων των εταιρειών, προσφέροντας κρίσιμες γνώσεις σε επενδυτές, καταναλωτές, ρυθμιστικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.
Ας διευκρινίσουμε μερικές παρανοήσεις σχετικά με τις βαθμολογίες ESG:
Τι μπορούν να κάνουν οι βαθμολογίες ESG:
- Ανάλυση Επενδύσεων: Οι βαθμολογίες ESG βοηθούν στον εντοπισμό επενδύσεων που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους βιωσιμότητας και προσφέρουν μακροπρόθεσμη αξία.
- Συγκριτική αξιολόγηση: Η παρακολούθηση των βαθμολογιών ESG με την πάροδο του χρόνου βοηθά στο να μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ποιοι είναι οι ηγέτες σε έναν κλάδο.
- Εταιρική στρατηγική: Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν βαθμολογίες ESG για να εντοπίσουν τομείς για βελτίωση της βιωσιμότητας και της διακυβέρνησης.
- Κανονιστική Συμμόρφωση: Οι βαθμολογίες ESG διευκολύνουν τη σαφή επικοινωνία της απόδοσης του ESG στους ενδιαφερόμενους φορείς και τις ρυθμιστικές αρχές.
- Δέσμευση μετόχων: Αυτές οι βαθμολογίες καταδεικνύουν τη δέσμευση μιας εταιρείας στη βιωσιμότητα, ενισχύοντας τις σχέσεις με τους μετόχους.
- Μετριασμός κινδύνου: Οι βαθμολογίες ESG υπογραμμίζουν πιθανούς κινδύνους, προτρέποντας την προληπτική διαχείριση.
- Διαφοροποίηση αγοράς: Οι υψηλές βαθμολογίες ESG μπορούν να κατατάξουν τις εταιρείες, ενισχύοντας την αφοσίωση της επωνυμίας και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
- Λειτουργική Αποδοτικότητα: Αυτές οι βαθμολογίες προσδιορίζουν εταιρείες με αποτελεσματικές βιώσιμες πρακτικές, που οδηγούν σε εξοικονόμηση κόστους.
- Προσέλκυση εργαζομένων: Η δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων, που αντικατοπτρίζεται σε υψηλότερες βαθμολογίες ESG, βοηθά στην πρόσληψη και τη διατήρηση ικανού εργατικού δυναμικού.
- Καινοτομία: Οι βαθμολογίες ESG οδηγούν την ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.