Υποχρεωτικούς στόχους για τα ανακυκλωμένα υλικά ζητούν οι εταιρίες του κλάδου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχρεωτικούς στόχους για τα ανακυκλωμένα υλικά ζητούν οι εταιρίες του κλάδου
Μόνο το 12% των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της ΕΕ προέρχονται από ανακύκλωση.

Να θέσουν υποχρεωτικούς στόχους για τα ανακυκλωμένα υλικά σε νέα προϊόντα ζητούν από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανακύκλωσης προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να αποφευχθεί η περαιτέρω συσσώρευση απορριμμάτων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προτάσεις για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τις μεταφορές απορριμμάτων και τον περιορισμό των εξαγωγών εκτός Ευρώπης. Η EuRIC, η ευρωπαϊκή εμπορική ένωση ανακύκλωσης με έδρα τις Βρυξέλλες, ισχυρίζεται ότι οι προτάσεις είναι «υπερβολικές» και θα αποτρέψουν την εξαγωγή 27 εκατομμυρίων τόνων «ανακυκλωμένων υλικών». Όπως σημειώνει, η ευρωπαϊκές εταιρείες ανακύκλωσης δεν αντιτίθενται στις απαγορεύσεις εξαγωγών για «προβληματικά» απόβλητα όπως τα μικτά πλαστικά εκτός Ευρώπης αλλά ισχυρίζεται ότι οι «αδιάκριτοι περιορισμοί» θα καταστείλουν τη ζήτηση για ανακυκλωμένα υλικά υψηλής αξίας, όπως είναι τα μέταλλα και το χαρτί.

Σε μια δήλωση, ο Εμμανουήλ Κατράκης, γενικός γραμματέας της EuRIC, επεσήμανε ότι οι υποχρεωτικοί στόχοι για τα ανακυκλωμένα υλικά θα βοηθούσαν να διασφαλιστεί ότι τα απόβλητα δεν θα ανακυκλωθούν εκτός Ευρώπης. «Εάν οι ευρωβουλευτές θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα απόβλητα ανακυκλώνονται στην Ευρώπη, πρέπει να θεσπίσουν δεσμευτικούς στόχους για τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών σε ενδιάμεσα προϊόντα όπως μέταλλα, χαρτί και πλαστικά», ανέφερε. «Εάν προχωρήσουν οι απαγορεύσεις εξαγωγών, υλικά υψηλής αξίας που προορίζονται για ανακύκλωση θα συσσωρευτούν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή θα καταλήξουν να αποτεφρωθούν. Η ρύπανση των εξορυσσόμενων πρώτων υλών θα έχει πλεονέκτημα έναντι της ανακύκλωσης ελλείψει κατάλληλων συνθηκών αγοράς», σημείωσε σχετικά.

Η EuRIC ισχυρίζεται ότι μόνο το 12% των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της ΕΕ προέρχονται από ανακύκλωση. Οι προτεινόμενες απαγορεύσεις εξαγωγών «θα το μειώσουν ακόμη περισσότερο», λέει.

«Οι υποχρεωτικοί στόχοι για ανακυκλωμένα υλικά μπορούν να τονώσουν τη ζήτηση της αγοράς στην ΕΕ, μειώνοντας την εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές και έτσι τονώνοντας μια πραγματικά ευρωπαϊκή κυκλική οικονομία που αποτρέπει δραστικές ποσότητες εκπομπών CO2», ανέφερε η εμπορική ένωση.

Τι προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΕ, οι εξαγωγές αποβλήτων σε χώρες εκτός του ΟΟΣΑ θα «περιορίζονται» και θα επιτρέπονται μόνο εάν τρίτες χώρες είναι πρόθυμες να λάβουν ορισμένα απόβλητα και είναι σε θέση να τα διαχειρίζονται «βιώσιμα».

Η EuRIC ισχυρίζεται ότι η «ενιαία προσέγγιση για όλους» στις προτάσεις υποβάλλει όλες τις ροές αποβλήτων σε παρόμοιους εξαγωγικούς περιορισμούς, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ μη επεξεργασμένων αποβλήτων και άλλων υλικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι υψηλές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις εταιρείες ανακύκλωσης

Ένα «βουνό» με δισεκατομμύρια κινητά θα πέσει σε αχρησία το 2022 – Που είναι η ανακύκλωση;

Η αλυσίδα αξίας του χαρτιού έφτασε σε ποσοστό ανακύκλωσης 71,4%

gazzetta
gazzetta reader insider insider