Αλλάζουν όλα στις απολύσεις: Πότε συμφέρει η επαναπρόσληψη και πότε η πρόσθετη αποζημίωση για τον απολυμένο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλάζουν όλα στις απολύσεις: Πότε συμφέρει η επαναπρόσληψη και πότε η πρόσθετη αποζημίωση για τον απολυμένο
Η πρόσθετη αποζημίωση κυμαίνεται από 3 έως 24 μηνιάτικα, ενώ αν προστεθούν και τα 12 μηνιάτικα της κανονικής αποζημίωσης που δικαιούται ο μισθωτός, τότε το συνολικό πακέτο μπορεί να φτάσει έως και τα τα 36 μηνιάτικα.

Ενώπιος - ενωπίω με το δίλημμα επαναπρόσληψη ή απόλυση με πρόσθετη αποζημίωση θα βρεθεί ο εργαζόμενος του οποίου την σύμβαση κατήγγειλε ο εργοδότης του χωρίς προφανή αιτία.

Με τις νέες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο open.gov, εργαζόμενος που απολύθηκε εκδικητικά γιατί άσκησε ένα νόμιμο δικαίωμά του (π.χ. αιτήθηκε άδεια, ή απλήρωτες υπερωρίες, ή αύξηση μισθού) έχει πλέον δύο δυνατότητες:

  • να καταφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της απόλυσης και την επαναπρόσληψη του,
  • να επιδιώξει να λάβει αυξημένη αποζημίωση, πλέον της νόμιμης που του έχει καταβληθεί (από 3 έως 24 μισθούς).

«Η έξτρα αποζημίωση ως αντάλλαγμα για την υποχρεωτική επαναπρόσληψη αφορά μια σειρά από απολύσεις που μπορούσαν να κριθούν καταχρηστικές από τα δικαστήρια, όπως οι απολύσεις που γίνονται για οικονομοτεχνικούς λόγους» επισημαίνει στο insider.gr ο ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

Η πρόσθετη αποζημίωση κυμαίνεται από 3 έως 24 μηνιάτικα, ενώ αν προστεθούν και τα 12 μηνιάτικα της κανονικής αποζημίωσης που δικαιούται ο μισθωτός (εφόσον έχει συμπληρώσει 16 έτη ασφάλισης στον ίδιο εργοδότη), τότε το συνολικό πακέτο της αποζημίωσης μπορεί να φτάσει έως και τα τα 36 μηνιάτικα.

Εάν ο εργαζόμενος επιλέξει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για καταχρηστική απόλυση, τότε μπορεί ενώπιον του δικαστηρίου να ζητήσει την πρόσθετη αποζημίωση, ή την επαναπρόσληψή του, αλλά όχι και τα δύο ταυτόχρονα.

Αν κάποιος απολυθεί χωρίς την τήρηση έγγραφου τύπου, ή με ελλιπή αποζημίωση, ο εργοδότης έχει την δυνατότητα να καλύψει μια τέτοια τυπική παράλειψη εντός 4 μηνών από την απόλυση.

Επίσης αν ο εργαζόμενος που διευθέτησε τον χρόνο εργασίας του και απολύθηκε χωρίς να λάβει τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες, θα αποζημιωθεί για τις υπερβάλλουσες ώρες κατά τις διατάξεις της υπεργασίας και υπερωρίας.

Σε ότι αφορά τις απολύσεις με προειδοποίηση, ο εργαζόμενος δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να προσέρχεται στην εργασία του μέχρι την ημέρα απόλυσής του.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς εργασίας, οι αλλαγές στις απολύσεις πραγματοποιούνται σε μια εξαιρετικά κρίσμη συγκυρία. Η σταδιακή αποσωλήνωση της οικονομίας από τα οριζόντια μέτρα στήριξης ενδεχομένως να οδηγήσει πολλούς εργοδότες (τους οποίους έπληξε η πανδημία) να προχωρήσουν στην λύση της εργασιακής σχέσης με τους εργαζόμενούς τους, «πατώντας» στις διατάξεις του νέου εργασιακού νόμου.

Πότε συμφέρει η επαναπρόσληψη

Το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη μπορεί να περιορίζεται με το νέο νομοσχέδιο, αλλά διατηρείται για μια σειρά από εργαζόμενοι, η απόλυση των οποίων είναι άκυρη για συγκεκριμένους λόγους.

Όταν η απόλυση θεωρείται άκυρη και καταχρηστική ο εργαζόμενος επιστρέφει υποχρεωτικά στη δουλειά του, ενώ του καταβάλλονται και οι μισθοί για την περίοδο μέχρι την επαναπρόσληψη.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως άκυρες είναι οι απολύσεις:

  • Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης
  • Του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου
  • Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια
  • Εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας
  • Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Επιπλέον, αν απολυθείς εργαζόμενος αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου πραγματικά περιστατικά ικανά να στηρίξουν την πεποίθηση ότι η απόλυσή του είναι άκυρη, εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση είναι έγκυρη.

Τέλος, στην περίπτωση που κάποιος απολυθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων της επιχείρησης ή λόγω πειθαρχικής ποινής, δεν δικαιούται επαναπρόσληψη, αλλά την επιπλέον αποζημίωση. Μάλιστα αυτό μπορεί να το ζητήσει και ο εργοδότης, στη σχετική δίκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «γκρίζες ζώνες» του εργασιακού νομοσχεδίου - Σημεία τριβής οι υπερωρίες, άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις και απεργίες

Πότε η καταγγελία σύμβασης είναι άκυρη - Γιατί τριπλασιάζεται η αποζημίωση απόλυσης

Τηλεργασία: Η έξτρα αμοιβή για τον εξοπλισμό, η κάμερα, το διάλειμμα και το απόρρητο της επικοινωνίας με τον εργοδότη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider