Πώς επιδρά η αύξηση του κατώτατου μισθού στην ανεργία - Οι παρεμβάσεις στήριξης της απασχόλησης το 2022

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς επιδρά η αύξηση του κατώτατου μισθού στην ανεργία - Οι παρεμβάσεις στήριξης της απασχόλησης το 2022
Η επίδραση της μεταβολής του κατώτατου μισθού δεν θα είναι μόνο έμμεση στην απασχόληση, μέσω της καταναλωτικής ζήτησης, αλλά και άμεση

Τρεις μήνες μας χωρίζουν από την δεύτερη αύξηση του 2022 στον κατώτατο μισθό για περισσότερους από 500.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και η επίδρασή του στην κατανάλωση είναι δεδομένη όσο και αναμενόμενη.

Αυτό που ίσως παραβλέπουν οι περισσότεροι που κάνουν λόγο για γενναία αύξηση του μισθού (πάνω από το επίπεδο των 703 ευρώ που λέγεται πως θα φτάσει) έχει να κάνει με την σύνδεση του βασικού μισθού με την απασχόληση.

Πιο συγκεκριμένα, η επίδραση της μεταβολής του κατώτατου μισθού δεν θα είναι μόνο έμμεση στην απασχόληση, μέσω της καταναλωτικής ζήτησης, αλλά και άμεση, ενώ θα εξαρτηθεί από την έκταση της μεταβολής του.

Και αυτό διότι ένα μέρος των επιχειρήσεων θα αναβάλει μέρος των αποφάσεών του για ενίσχυση του εργατικού του δυναμικού, σταθμίζοντας πως όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση που θα ισχύσει από την Πρωτομαγιά τόσο λιγότερες προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν, δεδομένου ότι θα υπάρξει επιβάρυνση του μισθολογικού κόστους των υφιστ΄μενων υπαλλήλων.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ (που παίρνει μέρος στην διαβούλευση για την αναπροσαρμογή του μισθού) η επικείμενη αύξησή του θα επηρρεάσει κυρίως τις επιχειρήσεις που υπάγονται σε κλάδους με υψηλή αναλογία ανειδίκευτης εργασίας, καθώς πρόκειται για την βασική δεξαμενή εκείνων που λαμβάνουν τις κατώτατες απολαβές.

Τονωτικές «ενέσεις»

Στον αντίποδα, ενισχυτικό ρόλο στην εγχώρια απασχόληση το 2022 θα διαδραματίσει ο δημόσιος τομέας, κυρίως μέσω των προγραμμάτων προσωρινής απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Μάλιστα εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που αφορά 25.000 θέσεις σε δήμους, περιφέρειες και λοιπούς δημόσιους φορείς.

Επιπλέον, προγραμματίζονται 12.200 προσλήψεις για την κάλυψη θέσεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και περίπου 3.800 επιπλέον προσλήψεις τακτικού προσωπικού στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και στις ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.

Από την άλλη πλευρά, οι παρεμβάσεις στήριξης της απασχόλησης σε πληττόμενους από την πανδημία κλάδους (π.χ. αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών) αναμένεται να είναι πολύ πιο στοχευμένες ως προς τις δραστηριότητες που θα αφορούν, συνεπώς θα έχουν σαφώς μικρότερο αντίκτυπο στη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Η ανεργία

Και ενώ οι οικονομικές εξελίξεις στα 9μηνο του 2021 έκαναν το ΙΟΒΕ να αναθεωρήσει επί τα βελτίω το ποσοστό ανεργίας για το 2022 στο 13,5%, εντούτοις η απασχόληση δεν ακολουθεί τους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Ενώ δηλαδή η οικονομική δραστηριότητα παρουσίασε έντονη διακύμανση το 2020 και το 2021, οι μεταβολές στην απασχόληση ήταν οριακές.

Σε επίπεδο κλάδων, η μεγαλύτερη απόλυτη υποχώρηση της απασχόλησης στο 9μηνο σημειώθηκε στον Τουριστικό κλάδο, κατά -8,7%, παρά την ισχυρότερη μεταξύ των κλάδων της ελληνικής οικονομίας άνοδο του κύκλου εργασιών του κατά 54,6%, στα 8,12 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη απόλυτη μείωση της απασχόλησης σημειώθηκε στο Χονδρικό-Λιανικό εμπόριο, κατά 3,0%. Όπως και στον κλάδο του Τουρισμού, ο κύκλος εργασιών του εμπορίου ενισχύθηκε σημαντικά την ίδια περίοδο κατά 13,9% (+ 11,8 δισ. ευρώ).

Σημαντική μείωση της απασχόλησης σημειώθηκε και στην Εκπαίδευση (-5,1%), στις Διοικητικές-Υποστηρικτικές δραστηριότητες ( -11,2 %) κ.α.

Από την άλλη πλευρά, o κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο στην απασχόληση πέρυσι ήταν η Δημόσια διοίκηση-Άμυνα (+12,5%), καθώς και ο κλάδος Υγείας-Κοινωνικής μέριμνας (+5,4%), που σχετίζεται με τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.

Η αισθητά μικρότερη αύξηση των προσλήψεων, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της συνολικής απασχόλησης, βάσει των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (-159,8 χιλ.), αποτελούν ένδειξη αύξησης της αδήλωτης εργασίας στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Φλερτάρει με τα 703 ευρώ αλλά παραμένει ο χαμηλότερος στην ΕΕ-21

Κατώτατος μισθός: Ξεκινά η διαβούλευση για την δεύτερη αύξηση του 2022

Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο - Η Ισπανία πήρε την «πρωτιά» από την Ελλάδα στους νέους ανέργους

gazzetta
gazzetta reader insider insider