Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ με ειδική τροπολογία που θα το συνοδεύει θα προβλέπεται το ποσοστό αύξησης στις συντάξεις από 1/1/2023.
Με μια διάταξη της «τελευταίας στιγμής» θα προβλέπεται η χορήγηση της αύξησης στις κύριες συντάξεις, σε ποσοστό που προκύπτει από το 50% του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης του 2022. Η αύξηση θα καταβληθεί από τον Ιανουάριο του 2023 και μόλις «κλειδώσουν» τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (το φθινόπωρο του 2023) θα γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί ώστε να πιστωθεί ένα επιπλέον μικρό ποσοστό στις συντάξεις. από τον Ιανουάριο του 2024.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η αύξηση που θα ισχύσει από το 2023 θα είναι της τάξης του 7,5%, ενώ το υπόλοιπο 0,5% (αν ο πληθωρισμός κλείσει κοντά το 10% το 2022 και η ανάπτυξη στο 6%) θα δοθεί στους συνταξιούχους από το 2024, με αναδρομικά 12 μηνών.
Παράλληλα, από τις υπόλοιπες διατάξεις του σχεδίου νόμου ξεχωρίζουν οι εξής παρεμβάσεις:
- Παραγραφή αξιώσεων e-ΕΦΚΑ: Μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο e- ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν.
- Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών σε 24 μηνιαίες δόσεις: Αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ.
- Κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους: Θεσπίζεται πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 μετατρέπουν συμβάσεις μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
- Αύξηση της ειδικής άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες από έξι: Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
- Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. ΤΠΔΥ: Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η οποία θεσπίστηκε για τη στήριξη της βιωσιμότητας του εν λόγω Ταμείου.
- «Ξεκλειδώνει» η μεταβίβαση ακινήτων με αντιπαροχή με βάση παλιά εργολαβικά προσύμφωνα χωρίς υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας.
- Χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους: Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010,2011 και 2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε), το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης κρίνεται με βάση τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον ν. 4336/2015, εφόσον αυτά συμπληρωθούν έως και την 31 η Δεκεμβρίου 2022.
- Διαδοχική ασφάλιση με φορείς εκτός e-ΕΦΚΑ: Τροποποιούνται οι ρυθμίσεις περί καθορισμού του αρμόδιου οργανισμού για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης. Με την προτεινόμενη διάταξη θεσπίζεται η απευθείας εξέταση της αίτησης συνταξιοδότησης από τον τελευταίο φορέα διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον σε αυτόν έχουν διανυθεί 1.000 ημέρες ασφάλισης, με 300 την τελευταία πενταετία (προηγουμένως 1.500 και 500 αντίστοιχα).
- Πλαφόν στις υψηλές επικουρικές συντάξεις που ανέρχεται στα 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40€ /μήνα).
- Επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους: Επεκτείνεται σε όλους τους ενστόλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.
- Περιστασιακή απασχόληση αναζητούντων εργασία: Προτείνεται η περιστασιακή εργασία να περιγράφεται ως η πραγματοποίηση 70 ημερών απασχόλησης (και όχι 70 ημερομισθίων), ώστε να διατηρείται η ιδιότητα του ανέργου σε αναζητούντες εργασία που έχουν απασχοληθεί με οποιονδήποτε τρόπο (και όχι μόνο με μισθωτή εργασία) έως 70 ημέρες/δωδεκάμηνο.
Από τις διατάξεις του ωφελούνται:
- οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ που μπορούν να ρυθμίσουν σε περισσότερες δόσεις ή και να διαγράψουν παλαιές οφειλές
- οι νέες μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η άδεια μητρότητας παρατείνεται κατά 3 μήνες
- εργοδότες και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών
- οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του τ. ΤΠΔΥ
- οι ένστολοι, καθώς επεκτείνεται σε όλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας»
- οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση οι οποίοι περνούσαν οδύσσεια μέχρι να εκδοθεί η σύνταξή τους
- οι περιστασιακά απασχολούμενοι.