Στην προεκλογική μάχη μισθοί, εισφορές και συντάξεις - Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην προεκλογική μάχη μισθοί, εισφορές και συντάξεις - Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι
Οριζόντιες αυξήσεις μισθών και μείωση της ανεργίας, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αύξηση συντάξεων κατά περίπου 4% το 2024 και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μερικές από τις βασικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία.

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, επιστροφή των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στον ιδιωτικό τομέα, νέα αύξηση συντάξεων, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι οι βασικοί άξονες παρεμβάσεων που θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, εφόσον οι πολίτες την εμπιστευτούν και την επόμενη τετραετία.

Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης θητείας, με σύνθημα την «παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή, δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα».

Στην ομιλία του, ξεχωριστή θέση θα έχει η ενότητα «ασφάλιση- εργασία» που θα περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- τις εξής παρεμβάσεις:

- Οριζόντιες αυξήσεις μισθών και μείωση της ανεργίας: Τον Ιανουάριο του 2024 και εφόσον η ανεργία υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες που αυξάνουν τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων ακόμη και κατά 30% (εφόσον έχουν προϋπηρεσία). Ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, καθώς ακόμη κι αν ισχύσουν εκ νέου οι τριετίες, αυτό θα σημάνει μια απότομη αύξηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, που μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις ή «μαύρη» και υποδηλωμένη εργασία.

«Το ξέρουμε ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Μπορούμε να τους αυξήσουμε σωρευτικά κατά 25% έως το τέλος του 2027, εφόσον ακολουθήσουμε μια ετήσια εθνική ανάπτυξη της τάξης του 3%», ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

- Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Από 1/1/2024 θα υπάρξει αναπροσαρμογή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους, αλλά και σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης. Το κόστος της παρέμβασης θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και θα αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τα ειδικά μισθολόγια (σώματα ασφαλείας) που στα χρόνια των Μνημονίων είδαν τις αποδοχές τους να μειώνοντας κατακόρυφα, ενω καταργήθηκαν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το σχέδιο μείωσης εισφορών των επιχειρηματιών (εργοδοτών και ελευθέρων επαγγελματιών) κυμαίνεται από 2% έως 3% και αφορά ορίζοντα 4ετίας (2024-2028). Το «ψαλίδι» θα αφορά κατά 2/3 τις εργοδοτικές εισφορές και κατά 1/3 τις εισφορές των ασφαλισμένων, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση για την επιχείρηση και ταυτόχρονα αύξηση καθαρών αποδοχών για τον μισθωτό.

Τρεις νέες παροχές σε συνταξιούχους

Τριπλή παρέμβαση για τους συνταξιούχους είναι στο «τραπέζι» των προεκλογικών παροχών, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των αποδοχών τους από το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει:

  • την μείωση των κρατήσεων για την Εισφορά Αλληλεγγύης στις συντάξεις, ώστε να είναι δικαιότερη
  • την επανάληψη της χορήγησης επιδόματος προσωπικής διαφοράς και την επόμενη χρονιά, σε όσους δεν λάβουν την ετήσια αύξηση
  • την καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου σε όλους τους συνταξιούχους (είτε έχουν ασκήσει αγωγές, είτε όχι) ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Επιπλέον, στις αρχές του 2024 αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού και του ρυθμού αύξησης του φετινού ΑΕΠ. Μάλιστα η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, καθώς ενδέχεται να προστεθεί – συμπληρωματικά – μια επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω της απόκλισης των στοιχείων του 2022.

Η διορθωτική αυτή αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι, με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Αθροιστικά οι δύο αυξήσεις θα φτάσουν λίγο χαμηλότερα από το 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024.

Το σχέδιο για τους συνταξιούχους αποκάλυψε εν μέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, σκιαγραφώντας τις παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν από την επόμενη χρονιά και εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα τον δικαιώσει.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Η στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με έναν πιο μόνιμο μηχανισμό, ούτως ώστε να μην χάνονται οι ετήσιες αυξήσεις όπως συνέβη φέτος σε 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επαναληφθεί η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Άλλωστε εφόσον η διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει την παροχή επιδόματος που θα προστατεύει τις συντάξεις από τον υψηλό πληθωρισμό, υπάρχει η βάση για ένα μέτρο μονιμότερου χαρακτήρα.

Ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στη σύνταξη ένα μέρος της διαφοράς και το υπόλοιπο να δίνεται ως έκτακτη ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται πως από την 1/1/2024 θα δοθεί νέα αύξηση στις κύριες συντάξεις, την οποία θα λάβουν ακέραια μόνο οι συνταξιούχοι των οποίων μηδενίστηκε η προσωπική διαφορά το 2023, ενώ για τους υπόλοιπους θα συμψηφισθεί και θα την λάβουν μόνο λογιστικά και όχι «στην τσέπη».

« Όσο υπάρχει προσωπική διαφορά και από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσωπική διαφορά και δεν θα βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Γιατί οι συντάξεις θα αυξηθούν και του χρόνου. Μέχρι που να σβήσει από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά εμείς, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογική του ομιλία.

Εισφορά Αλληλεγγύης

Το «κούρεμα» των κρατήσεων για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που επιβάλλεται σε όσους έχουν σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, αναμένεται να συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Μάλιστα κατά την πρόσφατη χορήγηση της αύξησης του 7,75% στις συντάξεις, η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ «ροκάνισε» ή και μηδένισε τα ποσά που δικαιούνταν κάποιοι συνταξιούχοι. Έτσι διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις δικαιούχων όλης της αύξησης, που πήραν μόλις λίγα ευρώ (χωρίς να έχουν προσωπική διαφορά), λόγω της ΕΑΣ.

Το γεγονός αυτό αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να επεξεργαστεί μια λύση που να κατανέμει δικαιότερα τις αυξήσεις, ακόμη και σε εκείνους που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω εισφορά παρακρατείται μηνιαία από τις συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο ως εξής: Ποσοστό 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ, ποσοστό 6% για 1.700,01 έως 2.000 ευρώ, ποσοστό 7% για 2.000,01 έως 2.300 ευρώ, ποσοστό 9% για 2.300,01 έως 2.600 ευρώ, ποσοστό 10% για 2.600,01 έως 2.900 ευρώ, ποσοστό 12% για 2.900,01 έως 3.200 ευρώ, ποσοστό 13% για 3.200,01 έως 3.500 ευρώ και ποσοστό 14% για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω.

Εναλλακτικά, δεν αποκλείεται η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης αλλά την διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει σύνταξη 1.500 ευρώ, η κράτηση 3% να επιβάλλεται στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ, ούτως ώστε ο δικαιούχος να χάνει μόνο 3 ευρώ το μήνα (αντί για 45 ευρώ που χάνει με το ισχύον σύστημα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Τριπλή παρέμβαση σε προσωπική διαφορά, εισφορά αλληλεγγύης, αναδρομικά - Νέα αύξηση από το 2024

Αγορά εργασίας: Παρέμβαση στις εισφορές και συνετές αυξήσεις ζητά η ΤτΕ - Αύξηση των κενών θέσεων το 2022

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αύξησης των συντάξεων το 2024 - Παρεμβάσεις σε προσωπική διαφορά, ΑΚΑΓΕ, ΕΚΑΣ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider