Πέντε νέα επενδυτικά κεφάλαια αναμένεται να προστεθούν στο «χαρτοφυλάκιο» της EATE μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς εμπλουτίζοντας ακόμη περαιτέρω το ήδη διευρυμένο επενδυτικό πορτoφόλιο που είναι έτοιμο να προσφέρει δύναμη πυρός στο εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας εντός ευρωπαϊκών συνόρων, με στόχο να κλείσει το χάσμα που χωρίζει την γηραιά ήπειρο από τις ΗΠΑ και την Ασία.
Που θα στοχεύουν τα νέα funds
Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα τα 30 ενεργά venture capital και private equity funds, που έχουν συσταθεί με συμμετοχή της ΕΑΤΕ, έχουν δημιουργήσει μια χρηματοδοτική δεξαμενή που ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ. Από τα νέα funds που θα δημιουργηθούν, δύο θα στοχεύουν σε early stage startups ερχόμενα να συμπληρώσουν τα funds Corallia Ventures και Loggerhead Venture Fund ενώ ένα θα στοχεύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις σταδίου growth, για τις οποίες υπάρχουν ήδη τα Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR και το EOS II Fund. Μέρος των νέων επιχειρηματικών κεφαλαίων θα μπορούσε να στοχεύει μάλιστα και στην τεχνητή νοημοσύνη, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας θεματικών funds.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρόεδρου της ΕΑΤΕ, δρ Χάρη Λαμπρόπουλου, ο οποίος μίλησε χθες στο EIC Summit, που πραγματοποιείται στην Αθήνα αυτό το διήμερο, αρχής γενομένης του 2025 η κινητικότητα στο νεοφυές οικοσύστημα θα ενταθεί, τόσο μέσα από τα νέα επενδυτικά κεφάλαια όσο και μέσα από την υιοθέτηση της Golden Visa για το startup οικοσύστημα, η οποία θα προσφέρει βίζα σε όσους τοποθετούν κεφάλαια άνω των 250.000 ευρώ σε startups του εθνικού μητρώου Elevate Greece.
Ετοιμάζεται Exit platform
Παράλληλα με την δημιουργία νέων χρηματοδοτικών κρουνών εξετάζονται τρόποι να ενισχυθούν και τα deals στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Γ. Τσακίρης κατά τη διάρκεια του EIC Summit. Για τον λόγο αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Τσακίρης, δρομολογείται η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου που θα αποτελέσει πλατφόρμα εξόδου (exit platform) για τις scale up εταιρείες, διευκολύνοντας τις εξαγορές και τις δημόσιες εγγραφές των startups. «Η πρωτοβουλία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ιδιωτικών επενδύσεων και της καινοτομίας, επιτρέποντάς μας να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό των λαμπρότερων τεχνολογικών ταλέντων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Τσακίρης.
Η πορεία του startup οικοσυστήματος το 2024
Τα νέα χρηματοδοτικά κανάλια έρχονται σε μια περίοδο που η νεοφυής σκηνή της χώρας ανθεί συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον διεθνών επιχειρηματικών παικτών. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι χρηματοδοτήσεις των startups έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων.
Το ίδιο διάστημα τρία exits έκαναν αίσθηση στην ελληνική αγορά: το deal για την εξαγορά της BETA CAE από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence αντί 1,24 δισ. Δολαρίων, το deal της InAccel με τον τεχνολογικό κολοσσό της Intel αλλά και η εξαγορά της Uizard Technologies από τη Miro.
Βήματα προς το deep tech κάνει και η Ευρώπη
H ενίσχυση του οικοσυστήματος έρχεται σε μια περίοδο που και η Ευρώπη προσπαθεί να χαράξει νέα πορεία στο startup οικοσύστημα, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό το τεχνολογικό χάσμα που την χωρίζει τις ΗΠΑ και την Ασία. Σε αυτό το πλαίσιο θέτει δύο βασικούς στόχους: την διατήρηση εντός των ευρωπαϊκών συνόρων των stratup που εξαγοράζονται από ξένους παίκτες αλλά και την προώθηση της «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech) μέσα από την ανάδειξη νέων startups. Το παραπάνω κατέστη σαφές και κατά τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στο EIC Scaling Summit.
«Ένα ζήτημα που χρίζει προσοχής είναι να διατηρήσουμε τις πλέον υποσχόμενες εταιρείες όταν φθάνουν στη φάση του αποκαλούμενου scale-up. Πολύ συχνά, ευρωπαϊκές εταιρείες, ιδιαίτερα καινοτόμες, πωλούνται σε αμερικανικούς ή ασιατικούς ομίλου στην κορύφωση της ανάπτυξης τους, στερώντας από την Ευρώπη όχι μόνο το ταλέντο αλλά και τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος από το βήμα του συνεδρίου.
Όσο για την ανάδειξη των startups που δραστηριοποιούνται σε προηγμένες τεχνολογίες η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει πρωτοβουλίες όπως το Ευρωπαϊκό Συμβουλίο Καινοτομίας (EIC), το οποίο με προυπολογισμό 10,1 δισ. ευρώ ενισχύει από το 2021 μέχρι και σήμερα νεοφυείς επιχειρήσεις που καινοτομούν στην βαθιά τεχνολογία. Στο EIC εντάσσεται και το EIC Fund το οποίο έχει ήδη επενδύσει το ¼ των κεφαλαίων ύψους 4 δισ. ευρώ που διαθέτει σε καινοτόμες εταιρείες της ΕΕ. Στη σχετική λίστα των επενδύσεων περιλαμβάνονται και ελληνικές εταιρείες όπως η Argo Semi, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ημιαγωγών, η Solmeyea στον κλάδο της αγροδιατροφή και η Brite Solar που δημιουργεί καινοτόμα φωτοβολταϊκά που επιτρέπουν την καλλιέργεια στο σημείο που εγκαθίστανται.
Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω μέσα από το δίκτυο έμπιστων επενδυτών (trusted investors network) που ανακοίνωσε χθες η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα στο πλαίσιο της εκδήλωσης. Πρόκειται για μια πλατφόρμα στην οποία μετέχουν μέχρι σήμερα 73 επενδυτές -εκ των οποίων 3 από την Ελλάδα- και διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 90 δισ. Ευρώ. Στόχος είναι τα κεφάλαια αυτά να επενδυθούν σε deep tech εταιρείες στην Ευρώπη σε συνεργασία με το EIC Fund.