«Κράμερ εναντίον Κράμερ» στους φορείς του Τουρισμού

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κράμερ εναντίον Κράμερ» στους φορείς του Τουρισμού

Σε πεδίο εκατέρωθεν βολών έχει εξελιχθεί τον τελευταίο καιρό η «κόντρα» μεταξύ υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ με τους υπαλλήλους του τελευταίου να κάνουν λόγο για έναν οργανισμό αποδυναμωμένο χωρίς αντικείμενο ζητώντας να επιστρέψει σε αυτόν ο «χρυσοφόρος» ανά περιπτώσεις 2βάθμιος έλεγχος των τουριστικών υπηρεσιών, παρά τα κατά καιρούς περιστατικά δωροδοκίας που έχουν έρθει στο προσκήνιο και το υπουργείο να υποστηριζει πως ο ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού έχει αναλάβει τον σημαντικό ρόλο προώθησης και προβολής της χώρας και πως η διεξαγωγή των ελέγχων ακολουθεί πλέον ευρωπαϊκές προδιαγραφές με μοναδικό στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την διασφάλιση της διάυγειας.

Το νέο θερμό επεισόδιο περιλαμβάνει την ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι του ΕΟΤ για να διαμαρτυρηθούν για την μη υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του, οι οποίες προέβλεπαν την επαναφορά των αρμοδιοτήτων που είχαν μεταφερθεί στο παρελθόν στο υπουργείο Τουρισμού.

Όπως ανέφερεται στην επιστολή ο «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με δύο Γενικές Δ/νσεις, 9 Δ/νσεις και αντικείμενα τη διαφήμιση – προβολή της χώρας καθώς και τον έλεγχο του συνόλου της τουριστικής αγοράς που ήταν το 2015, απομένει με μία Γενική Δ/νση, 4 Δ/νσεις και μοναδικό αντικείμενο την προβολή της χώρας στο εσωτερικό και εξωτερικό». Ωστόσο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 στη διαύγεια επί συγκυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας Πασοκ..

Ήδη από το Φθινόπωρο του 2014 η τότε πολιτική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και του Πασόκ έφτιαξε το οργανόγραμμα του υπουργείου τουρισμού μεταφέροντας αρμοδιότητες από τον ΕΟΤ και τις περιφερειακές υπηρεσίες (ΠΥΤ) στον ΣΕΤΕ και στην Marketing Greece, αφήνoντας σε εκκρεμότητα το οργανόγραμμα του ΕΟΤ και θέτοντας σε διαθεσιμότητα 87 υπαλλήλους από τον Οργανισμό.

Όταν το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία οι υπάλληλοι επέστρεψαν και άρχισε να δημιουργείται νέο οργανόγραμμα με την κατεύθυνση του υπουργείο και την συμμετοχή των υπαλλήλων, το οποίο προέβλεπε την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού όσον αφορά στην προώθηση και προβολή της Ελλάδας διεθνώς.

Στην ανοιχτή επιστολή τους οι εργαζόμενοι του ΕΟΤ ζητούν να επιβληθεί η διοικητική ηρεμία στον ΕΟΤ ο οποίος έχει διαταραχθεί τον τελευταίο καιρό από άστοχες απομακρύνσεις στελεχών και υπαλλήλων κι από βεβιασμένες αλλαγές προσώπων και αναθέσεις επί αναθέσεων που συμβαίνουν παραμονές της κατάθεσης του Π.Δ. του οργανισμού.

Ως παράδειγμα αναφέρουν πως η μοναδική αναπλ. γενική διευθύντρια Προβολής η οποία αντικαταστάθηκε και σε άμεσο χρονικό διάστημα παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύντριας Έρευνας Αγοράς & Διαφήμισης και αποσπάστηκε σε γραφείο βουλευτή. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η απόσπασή της πραγματοποιήθηκε κατόπιν δύο πολύ σοβαρών αστοχιών που, σύμφωνα με τα όσα δήλωνε τότε το υπουργείο, δημιούργησαν πρόβλημα στον ΕΟΤ. Μάλιστα η πολιτική ηγεσία τόνιζε τότε ότι θα αναζητούσε ευθύνες και θα εξέταζε εάν υπήρχε πρόθεση πρόκλησης βλάβης στον οργανισμό, χωρίς ωστόσο να κινηθεί ποτέ ανάλογη διαδικασία.

Κατά την διάρκεια των δύο εκλογών κι ανασχηματισμών, ακολούθησαν οι παραιτήσεις προέδρων του ΔΣ του ΕΟΤ και κάποιων μελών, τις οποίες αναφέρει η επιστολή. Οι παραιτηθέντες όμως είχαν επικαλεστεί προσωπικούς λόγους.

Παράλληλα η επιστολή κάνει λόγο για μη ανανέωση της θητείας δύο στελεχών των Γραφείων ΕΟΤ εξωτερικού και μάλιστα σε δύο μεγάλες παραδοσιακές τουριστικές αγορές της Βρετανίας και σκανδιναβικών χωρών. Από πλευράς του το υπουργείο διατείνεται ότι μοναδικός στόχος για το παραπάνω ήταν η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τονίζει πως η στελέχωσή του έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια από υπαλλήλους που πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα.

Λόγος γίνεται στην επιστολή και για τον νόμο Ν. 4412 περί προμηθειών, ο οποίος κατήργησε την όποια ευελιξία του έργου του Οργανισμού και την όποια δυνατότητα εξωστρέφειας. Αυτό είναι ίσως και το μόνο σημείο σύγκλισης των δύο φορέων αφού και το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται πως ο εν λόγω νόμος δημιούργησε πράμγατι πρόβλημα στην ευελιξία που είχε ο ΕΟΤ γι αυτό και η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα εφαρμόζοντας στοχευμένες δράσεις και ενέργειας και υλοποιώντας την στρατηγική επικοινωνίας και Marketing.

Πάγιο αίτημα του συλλόγου εργαζομένων είναι να πάψει ο οργανισμός να είναι αποδυναμωμένος και να επιστρέψουν σε αυτόν οι σημαντικές αρμοδιότητες ελέγχου.

Ωστόσο η πολιτική ηγεσία αντικρούει το επιχείρημα υποστηρίζοντας ότι ο οργανσμός έχει αναλάβει τον σημαντικό ρόλο προώθησης και προβολής της χώρας διεθνώς, ρόλο που εξυπηρετεί με επιτυχία φέρνοντας μάλιστα και πολλαπλά βραβεία.

Όσο για το αίτημα για επαναφορά αρμοδιοτήτων στον ΕΟΤ, δηλαδή η επαναφορά στον ΕΟΤ του 2βάθμιου ελέγχου των τουριστικών υπηρεσιών, ο οποίος σύμφωνα με τον σύλλογο απορρίφθηκε χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα από την πολιτική ηγεσία, απαντά πως δεν είναι εφικτό αφού η νέα νομοθεσία βασίζεται στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, την μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους και την διασφάλιση της διαφάνειας.Να σημειωθεί ότο το νομοσχέδιο της γενικής γραμματείας βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας αναμένεται να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα και προβλέπει ελέγχους με μεικτά κλιμάκια και πώς η απομάκρυνση των προαναφερθέντων αρμοδιοτήτων ακολουθήθηκαν και από την προηγούμενη αλλά και από αυτή την κυβέρνηση από δύο δηλαδή διαφορετικές υπουργούς.

Σε κάθε περίπτωση και με όποιο κόστος η διαφάνεια κρίνεται αναγκαία αφού δεν είναι λίγα τα περιστατικά δωροδοκίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μόλις προσφάτως, στις 13 Οκτωβρίου, μια πρώην προϊσταμένη περιφερειακής διεύθυνσης του ΕΟΤ και μια, άλλοτε, συνάδελφός της στον ίδιο Οργανισμό κρίθηκαν ένοχες σε δεύτερο βαθμό επειδή έπαιρναν «φακελάκια» από επιχειρηματίες προκειμένου να κάνουν διάφορες διευκολύνσεις.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης τιμώρησε την πρώτη με φυλάκιση 3 ετών και 9 μηνών κατά συγχώνευση και τη δεύτερη με συνολική φυλάκιση 2,5 ετών, για παθητική δωροδοκία και κατά περίπτωση για ψευδή βεβαίωση, εκβίαση και ηθική αυτουργία στην προηγούμενη πράξη.

Οι δύο γυναίκες είχαν συλληφθεί τον Αύγουστο του 2012, ύστερα από επιχείρηση των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ, επειδή ζήτησαν 2.500 ευρώ από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Πιερία, ώστε να του επιτρέψουν να ξαναλειτουργήσει το μπαρ στο ισόγειο της επιχείρησης. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η κατηγορούμενη υπάλληλος συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Κατά την αστυνομική προανάκριση, αποκαλύφθηκε ότι οι ίδιες είχαν κάνει το προηγούμενο διάστημα ανάλογες εξυπηρετήσεις σε επιχειρηματίες, φυσικά με το αζημίωτο. Για τους παραπάνω λόγους παύθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider