Πλήγμα στα έσοδα της TUI η πτώση της τουρκικής λίρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλήγμα στα έσοδα της TUI η πτώση της τουρκικής λίρας

Πάνω από 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να στοιχήσει στον μεγάλο γερμανικό ταξιδιωτικό όμιλο της TUI η πτώση της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της εταιρείας. Παρότι ο γερμανικός όμιλος διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις των ετήσιων εσόδων προειδοποίησε ότι αναμένει υψηλότερο χρέος συναλλάγματος εξαιτίας της συνεχούς εξασθένησης της τουρκικής λίρας.

Αναλυτικότερα, ο ταξιδιωτικός όμιλος με έδρα τη Γερμανία, ο οποίος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, εκτιμά ότι θα επιτύχει αύξηση τουλάχιστον 10% στα κέρδη προ φόρων κι αποσβέσεων (EBITA) για το έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, παρότι αναμένει πλήγμα ύψους 70 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με τις αρχικές προβλέψεις, εξαιτίας της υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος.Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η εταιρεία ανέμενε ότι οι επιπτώσεις από την «ελεύθερη πτώση» της τουρκικής λίρας θα περιοριστούν στα 35 εκατ. ευρώ, αλλά η συνεχής εξασθένιση του νομίσματος οδήγησε την εταιρεία στην προ τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της.

Κατά τα λοιπά όπως αναφέρει η εταιρεία τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις και μάρκετινγκ κατά την καλοκαιρινή περίοδο σημείωσαν άνοδο 5% σύμφωνα με την TUI. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 98% σε σχέση με το 97% της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, σύμφωνα με την TUI, ενώ ο συνολικός αριθμός των πελατών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσίασε αύξηση κατά 4%.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τουρκική αγορά αποτελεί μια από τις βασικές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος και παρά την άνοδο του αριθμού των τουριστών που κατέγραψε φέτος η πτώση της τουρκικής λίρας δεν αναμένεται να αναζωογονήσει τον τουριστικό κλάδο της γειτονικής χώρας.

Αντίστοιχη επιβάρυνση στα κέρδη αναμένει και ο μεγάλος ανταγωνιστής της TUI, η Thomas Cook. Να υπενθυμίσουμε ότι τη Δευτέρα η Thomas Cook, υποβάθμισε εξίσου τις προβλέψεις για τα κέρδη, επισημαίνοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν τη ζήτηση για την πιο κερδοφόρα περίοδο του καλοκαιριού, ενώ συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά και τις κρατήσεις του χειμώνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τουρκική λίρα μπήκε προ ημερών σε νέους κλυδωνισμού μετά και την έναρξη έρευνας για μέλη της αντιπολίτευσης που μετέχουν στο συμβούλιο της Isbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Παρά την ευφορία που προκάλεσε η αύξηση του επιτοκίου στα μέσα σεπτεμβρίου, το νόμισμα άρχισε και πάλι να υποχωρεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider