Σακχαρώδης Διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξουν οι πάσχοντες στο πασχαλινό τραπέζι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σακχαρώδης Διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξουν οι πάσχοντες στο πασχαλινό τραπέζι
Δύο ειδικοί δίνουν οδηγίες προκειμένου να μπορέσουν οι πάσχοντες από διαβήτη να ακολουθήσουν τις διατροφικές παραδόσεις του Πάσχα, χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους και τη θεραπεία τους.

Οδηγίες προκειμένου να μπορέσουν οι πάσχοντες από διαβήτη να ακολουθήσουν τις διατροφικές παραδόσεις του Πάσχα, χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους και τη θεραπεία τους, δίνουν οι ειδικοί του Metropolitan Hospital, δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικό - Καρδιομεταβολικό Κέντρο και Κάρολος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του θεραπευτηρίου.

«Ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, για να επιτύχει μια καλύτερη πορεία της νόσου του, έχει μάθει να ζει με κάποιους μικρούς διατροφικούς περιορισμούς και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο, στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής. Ένα πιο “ελεύθερο” διατροφικά πασχαλινό τραπέζι, που πραγματοποιείται μια μέρα τον χρόνο, δεν θα επηρεάσει αυτή την διαχρονική προσπάθεια. Επομένως, αν δεν υπάρχουν συννοσηρότητες όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υπερουριχαιμία, μπορεί να καταναλώσει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι (αρνί, κοκορέτσι, αβγά τζατζίκι κ.λπ.), αλλά χωρίς υπερβολές στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων (όπως πίτες, πατάτες, ψωμί) και γλυκών», αναφέρει ο δρ Μελιδώνης.

«Μια καλή συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι, οι διαβητικοί να συνοδέψουν το κρέας που θα καταναλώσουν με άφθονη ποσότητα σαλάτας, καθώς οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών, ενώ παράλληλα μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος, οδηγώντας σε μια πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σχετικά με το αλκοόλ, επιτρέπονται 2 μονάδες αλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι οποίες πρακτικά αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια κρασιού ή 2 κουτάκια μπύρας ή 2 σφηνάκια τσίπουρου. Σε περίπτωση επιθυμίας για κάποιο γλυκό, θα ήταν προτιμότερο να καταναλωθεί προς το απόγευμα με κάποια χρονική διαφορά από το γεύμα και να προτιμηθεί κάποιο γλυκό με στέβια. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σωματική άσκηση. Ένας καλός περίπατος μετά το φαγητό μπορεί να συμβάλει στη χώνεψη αλλά και στην αποφυγή πρόσληψης ανεπιθύμητου βάρους», συμπληρώνει ο κ. Παπαλαζάρου.

Photo: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Γιατί η παραλλαγή «Αρκτούρος» είναι ανησυχητική – Τι λένε καθηγητές του ΕΚΠΑ

Ελλείψεις φαρμάκων: Αναθεωρήθηκαν οι λίστες του ΕΟΦ – Ποια σκευάσματα περιλαμβάνουν

ΕΟΔΥ: 44 νεκροί από κορονοϊό σε μία εβδομάδα, 69 διασωληνωμένοι - Νέος θάνατος από γρίπη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider