Τροπολογία για τη χορήγηση του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης στα φαρμακεία χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Σύμφωνα με το Άρθρο 3 της τροπολογίας με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για αντιμετώπιση ασθενών Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)», στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Ενηλίκων κατά της γρίπης, κατά την περίοδο 2023-2024, το συμβατικό τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της γρίπης (κατηγορίας QIVe) αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής».
Όπως διευκρινίζεται, ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται από ιατρούς του ιδιωτικού και του δημόσιου Τομέα, ανεξαρτήτως ειδικότητας, καθώς και από φαρμακοποιούς. Οι διενεργούντες τον εμβολιασμό καταχωρίζουν με ευθύνη τους στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών τη διενέργεια του εμβολιασμού και τα στοιχεία των εμβολιασμένων.
Υπενθυμίζεται ότι ο δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση αφορά μόνο στα συμβατικά εμβόλια, ενώ μόνο με συνταγή γιατρού θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται τα νέα αντιγριπικά εμβόλια, που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τα οποία προορίζονται για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Τα υπόλοιπα 4 εμβόλια θα χορηγούνται χωρίς συνταγή, εντελώς δωρεάν, με απλή επίδειξη ΑΜΚΑ στο φαρμακείο. Να σημειωθεί ότι το αντιγριπικό εμβόλιο περιλαμβάνει 1 μόνο δόση ετησίως και μπορεί να το κάνει όποιος πολίτης επιθυμεί να θωρακίσει τον οργανισμό του έναντι της γρίπης.
Οι δικαιούχοι
Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο. Η πλειονότητα των ατόμων που θα μολυνθεί, ωστόσο, συνήθως αναρρώνει πλήρως.
Οι ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο είναι αυτές που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές. Και πιο συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.
Σύμφωνα με τις σχετικές συστάσεις, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της έναρξης του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα, δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.