Ευεργετικά τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στους καρκινοπαθείς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευεργετικά τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στους καρκινοπαθείς
Συνεχώς αυξάνει η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην ανακούφιση από τον πόνο και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούν είτε παθήσεις είτε θεραπείες ιδιαιτέρως σοβαρές, με τα αποτελέσματα των νέων ερευνών να είναι αρκετά ελπιδοφόρα.

Συνεχώς αυξάνει η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην ανακούφιση από τον πόνο και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούν είτε παθήσεις είτε θεραπείες ιδιαιτέρως σοβαρές, με τα αποτελέσματα των νέων ερευνών να είναι αρκετά ελπιδοφόρα.

Έρευνες διεθνώς, μεταξύ των οποίων και έρευνα που διεξάγεται στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), δείχνουν ότι 70% των ασθενών βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους μετά από 6 μήνες θεραπείας.

• 30% των ογκολογικών ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στον πόνο

• 38,8% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στην ανορεξία

• 40,5 % των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στην ναυτία

• 449,8 % των ασθενών παρουσίασε βελτίωση μεγαλύτερη του 30% μέσα σε 4 μήνες θεραπείας όσον αφορά στον έμετο

• Σημαντική, επίσης, ήταν η βελτίωση σε δείκτες άγχους, κατάθλιψης και διαταραχής ύπνου μέσα σε 4 μήνες θεραπείας

Τα παραπάνω ανέφεραν κατά τη διάρκεια ομιλιών τους στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, οι κ.κ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, και Παναγιώτης Κατσαούνης, Παθολόγος-Ογκολόγος και Διευθυντής της Ζ’ Ογκολογικής Κλινικής του Metropolitan General Hospital.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη συνταγογραφείται επίσημα στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο 2024. Δικαίωμα συνταγογράφησης σήμερα έχουν αναισθησιολόγοι, νευρολόγοι, παθολόγοι με εξειδίκευση στην ογκολογία, λοιμωξιολογία ή ρευματολογία.

Οι ενδείξεις

Η φαρμακευτική κάνναβη ενδείκνυται για χορήγηση σε ενήλικες:

• Για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρής ναυτίας ή εμέτου από χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και συνδυαστική θεραπεία έναντι HIV ή ηπατίτιδας C

• Για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από νευρική βλάβη, «μέλος φάντασμα», νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία

• Για την αντιμετώπιση σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού

• ως ορεξιογόνο στην παρηγορική (ανακουφιστική) φροντίδα ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπείες για καρκίνο ή επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (AIDS)

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο του Πυρήνα Περίληψης Χαρακτηριστικών Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης (Core SPC), «η συνταγογράφηση του [Τελικού Προϊόντος Φαρμακευτικής Κάνναβης] δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής. Μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνον σε ασθενή ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε άλλα θεραπευτικά σχήματα ή παρεμβάσεις ή όταν τα διαθέσιμα για την αντιμετώπισή του θεραπευτικά σχήματα δεν γίνονται καλά ανεκτά ή αντενδείκνυνται για τον συγκεκριμένο ασθενή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Είναι το υαλουρονικό οξύ η νέα θεραπεία για τη φωτογήρανση;

ΠΟΕΔΗΝ: Αναγκαίες οι ΜΕΘ Παίδων στην περιφέρεια – Μεγάλη η επικινδυνότητα των διακομιδών

ΚΕΠΑ: Παρατείνεται μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη 700 ιατρών

gazzetta
gazzetta reader insider insider