Σε απόγνωση βρίσκονται οι ογκολογικοί ασθενείς εξαιτίας των υπερχρεώσεων που δέχονται από ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Με αφορμή το σχετικό πόρισμα που εξέδωσε πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τη Διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, καλώντας τους να επιληφθούν και να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατόν τα σοβαρά προβλήματα που αναφέρονται στο πόρισμα, τα οποία επί μακρόν ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν τους πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι προ ήμερών, ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε ένα πόρισμα «καταπέλτη» με τις διαπιστώσεις και προτάσεις του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, κατόπιν εξέτασης αναφορών ασφαλισμένων, με αντικείμενο την υπερχρέωσή τους από ιδιωτικούς υγειονομικούς φορείς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως επισημαίνεται, οι πολίτες που προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη υποστήριξαν ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους για ενημέρωση και έλεγχο σχετικά με την κοστολόγηση νοσηλειών τους σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, ενώ αρνείται να προβεί σε καταλογισμό σε βάρος των παρόχων, ποσών που έχει διαπιστώσει ο ίδιος ο Οργανισμός ότι χρεώθηκαν καταχρηστικά ή απαιτήθηκαν παρανόμως από τους ασφαλισμένους.
ΕΛΛΟΚ: Έκνομες πρακτικές σε βάρος των ασθενών
Σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις περιπτώσεις των ακτινοθεραπειών, των διαγνωστικών εξετάσεων και των νοσηλειών.
«Η πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο τις καταγγελίες που συχνά λαμβάνουμε από ασθενείς με καρκίνο, που αναγκάζονται να επωμισθούν επιπλέον των προβλεπόμενων δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νόσο», αναφέρει η Ομοσπονδία στην επιστολή της.
Και προσθέτει: «Οι επιπλέον δαπάνες, σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο γεγονός ότι οι ιδιώτες πάροχοι, επικαλούμενοι πιέσεις από το υπερβολικό clawback, με την υιοθέτηση διαφόρων μεθοδεύσεων, ορισμένες από τις οποίες περιγράφονται στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, επιχειρούν, λειτουργώντας πέρα από κάθε νομιμότητα, τη μετακύληση στον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, δηλαδή τους ασθενείς, μέρους ή του συνόλου των υποχρεωτικών επιστροφών. Τέτοιες πρακτικές είναι έκνομες, στέκονται εμπόδιο στην ισότιμη πρόσβαση των
ογκολογικών ασθενών σε υπηρεσίες υγείας και υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής τους».
Η ΕΛΛΟΚ τονίζει ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ως ο διαχειριστής των κονδυλίων των ασφαλιστικών εισφορών, οφείλει να στέκεται δίπλα στους ασφαλισμένους, να προασπίζει μέσα από την τήρηση των συμβάσεων την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας και να συνεργάζεται μαζί τους για την τήρηση της νομιμότητας και την πάταξη των παραβατικών συμπεριφορών. Εντούτοις, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, «παρατηρείται μεγάλη ανοχή του ΕΟΠΥΥ στη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας από τους Ιδιώτες παρόχους, ενώ αντίθετα ο Οργανισμός δεν έχει επιδείξει αντίστοιχη ανοχή, συχνά ούτε καν την προβλεπόμενη και νόμιμη επιείκεια απέναντι στους ασφαλισμένους πολίτες».
Τα μείζονα αιτήματα
Η ΕΛΛΟΚ σε πρόσφατο υπόμνημα που κατέθεσε στο υπουργείο Υγείας έχει εκφράσει αναλυτικά τα μείζονα αιτήματα των ογκολογικών ασθενών. Επίσης, έχει επανειλημμένως αιτηθεί τον έλεγχο για την πάταξη παράνομων χρεώσεων από ιδιώτες παρόχους, την ουσιαστική τους εποπτεία για την τήρηση των συμβάσεων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές, και την επιβολή ποινών όπου καταλογίζονται παραβάσεις κατ’ εξακολούθηση και ως πάγια πρακτική.
Παράλληλα, δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους, ενημερώνοντάς τους για τα δικαιώματά τους και ενθαρρύνοντάς τους να συμβάλουν στην ορθή καταγραφή και αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών, προβαίνοντας σε επώνυμες αναφορές και καταγγελίες στους αρμόδιους φορείς.
Η Ομοσπονδία καλεί το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:
- Να εξετάσουν άμεσα και διεξοδικά, τόσο το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, όσο και τις καταγγελίες των ογκολογικών ασθενών.
- Στο πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού, να καθιερωθεί και να αναπτυχθεί ουσιώδης θεσμική επικοινωνία και συνεργασία με τους κεντρικούς φορείς εκπροσώπησης των Ασθενών ανά κατηγορία νόσου (π.χ. Ογκολογία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πεδίο.
- Να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των μηχανογραφικών συστημάτων και της τεχνολογίας για τον εντοπισμό της παραβατικότητας.
- Να καθιερώσουν τη διαδικασία τακτικών ελέγχων, ώστε να παταχθεί η παρανομία και να αποφευχθεί η παγίωση αντίστοιχων πρακτικών.
- Να ορίσουν και να εφαρμόσουν κλιμακούμενες ποινές για την αντισυμβατική λειτουργία ιδιωτών παρόχων.
- Να προχωρήσουν στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχει αναλυτική, προσβάσιμη και κατανοητή πληροφόρηση σχετικά με τους συμβεβλημένους παρόχους και τις υπηρεσίες που αυτοί προσφέρουν ανά περιοχή και κατηγορία, με δυνατότητα αξιολόγησής τους από τους ίδιους τους πολίτες.
- Να υποχρεώσουν τους ιδιώτες παρόχους σε ενημερωτικές προς τους πολίτες αναρτήσεις εντός του χώρου τους, επί των προβλεπόμενων υπηρεσιών και χρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που συνήθως εντοπίζεται αντισυμβατική συμπεριφορά.
«Πιστεύοντας στον κομβικό ρόλο του ΕΟΠΥΥ για την εύρυθμη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της χώρας μας, δηλώνουμε ρητά τη διαθεσιμότητα και την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε στενά με τη Διοίκηση και τις υπηρεσίες του Οργανισμού, προκειμένου να συνεισφέρουμε στη διασφάλιση της διαφάνειας, της σωστής λειτουργίας και της εξασφάλισης παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες», καταλήγει η ΕΛΛΟΚ στην επιστολή της.