Απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Απαλλαγή από τις αντίστοιχες υποχρεωτικές επιστροφές ζητούν οι φαρμακευτικές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Απαλλαγή από τις αντίστοιχες υποχρεωτικές επιστροφές ζητούν οι φαρμακευτικές
Ο Σύνδεσμος πιέζει διαχρονικά την πολιτεία για την επικαιροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και την επέκταση ελέγχων.

Την αποκάλυψη του κυκλώματος πλασματικής συνταγογράφησης από την Ελληνική Αστυνομία και τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), επισημαίνοντας ότι ο Σύνδεσμος πιέζει διαχρονικά την πολιτεία για την επικαιροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και την επέκταση ελέγχων σε όλους τους συμμετέχοντες στη δημιουργία της ζήτησης και της κατανάλωσης πάσης φύσεως υγειονομικών πράξεων, συμπεριλαμβανόμενης και της συνταγογράφησης φαρμάκων.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπίζονται άμεσα και να αποκλείονται από την συμμετοχή τους στο σύστημα υγείας αλλά και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι απομυζούν τους ήδη ανεπαρκείς πόρους του και όχι να χρειάζονται 4 και πλέον έτη για να αποκαλύπτονται τέτοιες άθλιες πρακτικές», τονίζει ο ΣΦΕΕ σε σημερινή του ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Γεωργιάδης για ΕΟΠΥΥ: Σχεδιάζουμε νέο σύστημα ασφαλείας για συναίνεση στη συνταγογράφηση

Όπως υπογραμμίζει, η οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από αυτές τις απάτες, τουλάχιστον όσον αφορά το φάρμακο, καταβάλλεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), αφού η συνεισφορά του κράτους στη φαρμακευτική δαπάνη είναι συγκεκριμένη και καθορίζεται από κλειστό προϋπολογισμό.

«Τέτοιες πρακτικές επιδεινώνουν το ήδη ασφυκτικό περιβάλλον υποχρηματοδότησης της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο και συμβάλλουν στο να στερηθεί ο Έλληνας ασθενής νέες, καινοτόμες θεραπείες, των οποίων η είσοδος στη χώρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι βιώσιμη», αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

«Θα ήταν ευχής έργον το Υπουργείο Υγείας να αποφασίσει τη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών των εταιρειών κατά 3,5 εκατ ευρώ ( όσο και το εκτιμώμενο ύψος της απάτης) για το 2024, έστω για λόγους συμβολικούς, αφού η δαπάνη αυτή προέκυψε από τα κενά του συστήματος και δεν είναι προϊόν πραγματικής κατανάλωσης. Άλλωστε, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν την φαρμακευτική δαπάνη με περισσότερα από 3 δις ευρώ», καταλήγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Σύνδεσμος προτίθεται να αποστείλει σχετική επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι χρειαζόμαστε για το νερό

Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider