Στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας έχουν μπει οι αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων, με τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής να αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του αρμόδιου Υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη.
Ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), το οποίο εκτείνεται σε πέντε άξονες και αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του νέου έτους.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εξ αποστάσεως διάγνωση των απεικονιστικών εξετάσεων, οι οποίες αναγνωρίζονται ως ένα από τα βασικά «σκαλώματα» στη ροή των περιστατικών κατά τις εφημερίες.
«Έχω θέσει για τη θητεία μου δύο βασικά στοιχήματα, το ένα είναι η μείωση του μέσου χρόνου αναμονής των ψυχρών χειρουργείων και το δεύτερο να μειώσουμε τους μέσους χρόνους αναμονής στην εφημερία. Αρχές του 2025, θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό όλα τα βήματα, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα που έχουμε θεσπίσει με τον κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στα ΤΕΠ», ανέφερε πρόσφατα μιλώντας στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Απομακρυσμένη διάγνωση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας
Οι διαγνώσεις των απεικονιστικών εξετάσεων εκτιμάται ότι προκαλούν πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη ροή των περιστατικών κατά της εφημερίες των νοσοκομείων, καθώς αφενός υπάρχει έλλειψη ακτινολόγων, αφετέρου το βράδυ οι βάρδιες είναι μειωμένες.
«Μπορεί να κάνεις τη μαγνητική, αλλά να περιμένεις και δύο και τρεις ώρες για τη γνωμάτευση μόνο και μόνο για να σου έρθει το τι έχεις και να κρίνουν το επόμενο βήμα. Αυτό το ξεπερνάμε με μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση», ανέφερε ο Υπουργός.
Στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχει εκδοθεί εγκύκλιος, ενώ αναμένεται και σχετική υπουργική απόφαση σε συνεργασία με την Ένωση των Ακτινολόγων, βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η εξ αποστάσεως διάγνωση.
Για τη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να είναι σε λειτουργική χρήση ειδικό ψηφιακό πρόγραμμα της ΗΔΙΚΑ.
Στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος, κάθε εξέταση μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας που θα διενεργείται στα ΤΕΠ θα μεταφορτώνεται σε υψηλή ανάλυση, σε μια κεντρική πλατφόρμα. Έτσι, οι απεικονιστικές εξετάσεις θα είναι άμεσα διαθέσιμες σε γιατρούς ακτινολόγους που μπορεί να βρίσκονται σε ένα οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη.
Οι ακτινολόγοι θα μπορούν να παρέχουν γνωματεύσεις σε πραγματικό χρόνο ή ακόμα και να καθοδηγούν τεχνολόγους στα βήματα μιας εξέτασης, όταν χρειάζεται.
Το υπουργείο εκτιμά ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα φέρει μεγάλη επιτάχυνση της διάγνωσης και θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στη μέση αναμονή κατά την εφημερία.
Προσλήψεις τραυματιοφορέων
Ένα άλλο βασικό «κόλλημα» που εντοπίζει το υπουργείο Υγείας στη ροή των περιστατικών είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων.
«Οι τραυματιοφορείς μπορεί να θεωρούνται από ορισμένους δευτερεύον επάγγελμα, σας διαβεβαιώ δεν είναι καθόλου δευτερεύον. Η έλλειψη τραυματιοφορέων σε μία εφημερία μπορεί να καθυστερήσει κάποιον και δύο και τρεις ώρες. Να περιμένει δηλαδή για να τον πάνε στον παθολόγο, για να τον πάνε για μαγνητική, για να τον πάνε στο δωμάτιο. Αυτό το καλύψαμε με την πρόσληψη 500 επιπλέον τραυματιοφορέων για τα μεγάλα νοσοκομεία και τα μεγάλα ΤΕΠ, μέσω της ΔΥΠΑ, αρχές του 2025», δήλωσε ο Υπουργός.
Σημειώνεται ότι σήμερα, οι αναμονές μπορεί να ξεπεράσουν και τις 10 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία σε εποχές μεγάλης εφημέρευσης. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μέση αναμονή να φτάσει στις 5-6 ώρες μετά το Πάσχα, όταν η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι οι 4 ώρες.