«Σαρώνουν» οι ιώσεις:  Πόσο πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι και πότε να επισκεφθείτε επειγόντως το γιατρό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Σαρώνουν» οι ιώσεις:  Πόσο πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι και πότε να επισκεφθείτε επειγόντως το γιατρό
Η διάρκεια των ιώσεων και τα «καμπανάκια» κινδύνου. Οι πιο επικίνδυνες λοιμώξεις. Τα sos συμπτώματα. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Υπό συνθήκες έξαρσης ιώσεων επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές στα θρανία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι οποίες φαίνεται ότι «πυροδότησαν» τη μετάδοση αναπνευστικών και άλλων ιών.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), απότομη αύξηση παρατηρήθηκε στην προσέλευση και νοσηλεία παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων μετά τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία καθώς και την υπερκάλυψη των διαθέσιμων κρεβατιών στις κλινικές και την εμφάνιση ραντζων στους διαδρόμους, ευτυχώς για μικρό χρονικό διάστημα. Όμως, αυξημένη είναι και η προσέλευση ενήλικων ασθενών.

«Υπάρχει ένα κοκτέιλ ιώσεων. Επικρατούν οι αναπνευστικοί ιοί που δημιουργούν πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα και κάποιοι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδες. Στην Ελλάδα επικρατεί περισσότερο η γρίπη Α κατά 50% και το υπόλοιπο 50% μοιράζεται στον κορονοϊό, στον RSV, και στις γαστρεντερίτιδες με έναν ιό που λέγεται νοροϊός, ο οποίος προκαλεί εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», ανέφερε την Τρίτη, μιλώντας στο MEGA, ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης.

Η διάρκεια των ιώσεων και τα «καμπανάκια» κινδύνου

Η διάρκεια μιας ίωσης είναι περίπου 1 εβδομάδα, ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις διαρκεί έως και δύο εβδομάδες, κυρίως σε μικρά παιδιά.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν στα άτομα να μένουν στο σπίτι και μακριά από άλλους για τουλάχιστον 24 ώρες αφού τα συμπτώματα βελτιωθούν συνολικά και δεν εμφανίζουν πυρετό (χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών). Στη συνέχεια μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους και να χρησιμοποιούν πρόσθετες στρατηγικές πρόληψης τις επόμενες πέντε ημέρες.

Οι ιοί του αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα τόσο της ανώτερης όσο και της κατώτερης αναπνευστικής οδού. Ορισμένοι ιοί επηρεάζουν επίσης τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οποιοσδήποτε εμφανίσει δύσπνοια, πόνο στο στήθος, παρατεταμένο υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί με φάρμακα, υποτροπή του βήχα και του πυρετού, αφυδάτωση ή επιδείνωση υποκείμενων χρόνιων παθήσεων, όπως το άσθμα και η ΧΑΠ, θα πρέπει να αναζητήσει επειγόντως ιατρική φροντίδα.

Οι πιο επικίνδυνες λοιμώξεις

Οι πιο γνωστές και δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), η Covid-19, καθώς και άλλοι ιοί που σίγουρα υπάρχουν σήμερα και κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια των επιδημικών εξάρσεων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς, όχι μόνο για τις προσβολή από τις λοιμώξεις αλλά και για την πιθανή εξέλιξη σε σοβαρή νόσο, είναι οι αυτοί που έχουν χαμηλή άμυνα του οργανισμού ανοσοκατασταλμένο)ι, οι άνθρωποι που είναι πάνω από 65 ετών, αυτοί που έχουν σημαντικές συν-νοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης.

Η πνευμονία στα παιδιά εξακολουθεί, επίσης, να προκαλεί σημαντική νοσηρότητα, επιπλοκές και θνητότητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί. Ο εμβολιασμός δίνει δυνατότητα πρόληψης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξίσου σημαντική είναι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Τα sos συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό (συνήθως με ρίγος), βήχα (συνήθως με συριγμό), πόνο στο στήθος ή την κοιλιά, εμέτους ή διάρροιες, μειωμένη όρεξη και εύκολη κόπωση.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια με βάση τα ποσοστά που υπάρχουν στη βιβλιογραφία είναι για τη γρίπη κοντά στο 35%, για τον πνευμονιόκοκκο κοντά στο 45%, για την Covid-19, από ό,τι φαίνεται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από πρόσφατη βιβλιογραφική άποψη που αφορά το νότιο ημισφαίριο, αγγίζουν το 60% στο πρώτο τετράμηνο, ενώ για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό τα στοιχεία είναι πολύ πρώιμα αλλά φαίνεται ότι η προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσο μπορεί να αγγίζει και το 90%».

Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε αυτούς οι οποίοι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή κάποιο ηλικιακό κριτήριο και προστατεύουν σημαντικά από την εξέλιξη μιας ίωσης σε σοβαρή νόσο.

Νοροϊός: Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης

Ο νοροϊός κάνει επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας. Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, από τον αέρα, τα σταγονίδια και ενδεχομένως και από τον έμετο. Υπάρχει, επίσης, τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και, σπανιότερα, χαμηλό πυρετό.

Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία. Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνταγογράφηση: Από 3 Φεβρουαρίου η επιβεβαίωση μέσω κωδικού OTP – Σε ποιες παροχές θα απαιτείται

Καθησυχαστικοί οι Έλληνες επιστήμονες για την έξαρση του ιού HMPV στην Κίνα

Με το... αριστερό το νέο έτος για τις φαρμακευτικές – Έρχονται τα «ραβασάκια» για το clawback

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider