Ποιοι κλάδοι «σκόραραν» ψηλά το 2019 – Οι προοπτικές του 2020

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι κλάδοι «σκόραραν» ψηλά το 2019 – Οι προοπτικές του 2020
Τέσσερα «χαρτιά» χάρισαν χαμόγελα σε όσους τα εμπιστεύτηκαν, με ετήσιες αποδόσεις που ξεπέρασαν το 200%. Πώς βλέπουν το 2020 οι αναλυτές.

Με αποδόσεις πάνω από 100% «αποχαιρέτισαν» το 2019 οι τράπεζες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ενώ οριακά χαμηλότερες επιδόσεις κατέγραψε ο κλάδος πρώτων υλών –οι δύο κλάδοι που διέπρεψαν το έτος που έκλεισε.

Όπως προκύπτει από τα ετήσια στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Τραπεζικός Δείκτης FTSE κατέγραψε άλμα 101,34% το προηγούμενο έτος, ενώ ο Δείκτης Πρώτων Υλών εκτινάχθηκε κατά 96,84%. Αξιόλογες αποδόσεις σημείωσαν και οι μετοχές κοινής ωφέλειας (81%), καθώς και οι μετοχές ακινήτων (81%). Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει το έτος με άλμα σχεδόν 50%, είναι αναμενόμενο όλοι οι κλαδικοί δείκτες να κλείνουν σε θετικό έδαφος. Πιο «φτωχά» κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι Πετρελαίου και Αερίου (3,88%) και τα Τρόφιμα και Ποτά (11%).

Ποιες μετοχές «σκόραραν» πάνω από 200%

Τέσσερα «χαρτιά» χάρισαν χαμόγελα στους επενδυτές που τα εμπιστεύτηκαν, με ετήσιες αποδόσεις που ξεπέρασαν το 200%. Αυτά είναι η Τράπεζα Πειραιώς (+256%), η Τράπεζα Αττικής (+254%), η ΔΕΗ (+219%) και η Profile (+204,5%). Στο «κόκκινο» έκλεισαν μόνο δύο μετοχές στο ταμπλό, οι μετοχές Τιτάν (-2,2%) και η Motor Oil (-1,8%).

Ευοίωνες προοπτικές για το 2020

Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για το ελληνικό χρηματιστήριο για το 2020, σύμφωνα με τον διευθυντή Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, Δημήτρη Τζάνα. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι παρακάτω παράγοντες συντείνουν στην εν λόγω συγκρατημένη αισιοδοξία:

• Η προσδοκία για επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2020. Ο στόχος της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό έχει προσδιοριστεί στο 2,8% ενώ όλοι οι φορείς (ΤτΕ, Ε.Ε., ΔΝΤ κ.α.) συνομολογούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό ψηλότερο του 2% το 2020 αλλά και το 2021. Αυτό αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές-τουριστικές εισπράξεις) αλλά ιδιαίτερα των αυξημένων επενδύσεων, του δημόσιου αλλά κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Κομβικής σημασίας θα είναι η έναρξη του έργου στο Ελληνικό αλλά και της δρομολόγησης των έργων στις ΑΠΕ με αιχμή τα του ενεργειακού μετασχηματισμού της ΔΕΗ αλλά και τις άλλες δράσεις που συνυφαίνονται με την ενέργεια και τον τουρισμό.

• Η προσδοκία για αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους βασικούς οίκους πιστοληπτικής ικανότητας κατά τρόπο που θα σηματοδοτήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που θα επιτρέψει την αγορά ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Υπό προϋποθέσεις, το ενδεχόμενο να υπάρξουν 3 αναβαθμίσεις εντός του 2020 είναι μεν αισιόδοξο αλλά όχι απαγορευτικό.

• Η επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα NPEs (ύψους 71,2 δισ., στο 42,1% του συνόλου των δανείων στο 9μηνο) μέσω των τιτλοποιήσεων μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της σημερινή τραπεζικής κουλτούρας που δεν ευνοεί την πιστωτική επέκταση. Στο βαθμό που υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στον τομέα αυτό και δρομολογηθεί και το σχέδιο της ΤτΕ που προβλέπει σύσταση φορέα ειδικού σκοπού, είναι πιθανό να επανέλθει σταδιακά το τραπεζικό σύστημα σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, με τη διαδικασία της εξέτασης δανειοδοτικών αιτημάτων να επανέρχεται.

• Η συντήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (σχεδόν μηδενικά) και των εντόκων γραμματίων σε αρνητικά επίπεδα, αναμένεται να οδηγήσει τους αποταμιευτές σε αναζήτηση εναλλακτικών επενδύσεων. Το ελληνικό χρηματιστήριο προσφέρει επιλογές που έχουν σε ικανοποιητικό βαθμό το μείγμα ελκυστικής μερισματικής απόδοσης σε συνδυασμό με λελογισμένο ύψος αναλαμβανόμενου επενδυτικού κινδύνου. Θα χρειαστεί ωστόσο να ξεπεραστούν οι τραυματικές εμπειρίες από τη συμμετοχή των επενδυτών σε χρηματιστηριακές τοποθετήσεις στο παρελθόν για να επανέλθουν οι Έλληνες επενδυτές. Το 2020 αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες των έγκυρων φορέων που εκπροσωπούν το asset management στο χρηματοπιστωτικό κλάδο ώστε να υπάρξει η κατάλληλη και υπεύθυνη ενημέρωση προς το αποταμιευτικό κοινό.

• Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να συνεχιστούν με αιχμή δύο πεδία: πρώτον, την συνέχιση της διαμόρφωσης πιο φιλικών συνθηκών για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μέσω της συνέχισης της μείωσης των φορολογικών βαρών αλλά και των πολλαπλών εμποδίων που τις αναστέλλουν. Και δεύτερον, την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο πλαίσιο των οποίων έχουν εξαγγελθεί για το 2020 η πώληση της ΔΕΠΑ (Εμπορίας και Υποδομών), του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ, της Εγνατίας Οδού και του μειοψηφικού ποσοστού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Η υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων θα αποτελέσει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ειδικό κεφάλαιο για την επενδυτική κοινότητα αποτελεί, στον αντίποδα, εκείνο που αφορά τα μέτρα θωράκισης του ελληνικού χρηματιστηρίου σε συνέχεια των ζητημάτων που έπληξαν την αξιοπιστία του (υπόθεση Folli-Follie κ.α.) για τα οποία το τελευταίο διάστημα υπάρχει σοβαρή κινητικότητα, επισημαίνει ο κ. Τζάνας. Η επενδυτική κοινότητα θα έβλεπε θετικά μια συνολική προσπάθεια για επαναλανσάρισμα του χρηματιστηρίου στην ελληνική οικονομία με λήψη μέτρων που θα αφορούσαν την ενθάρρυνση της επανόδου του επενδυτικού κοινού, την εισαγωγή κινήτρων για την εισαγωγή νέων εταιρειών και τη βελτίωση των προϋποθέσεων για τη δραστηριοποίηση νέων επενδυτικών φορέων, καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider