Οι μεγαλύτερες «βουτιές» στην ιστορία του Χρηματιστηρίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μεγαλύτερες «βουτιές» στην ιστορία του Χρηματιστηρίου
Η  βουτιά 13,39% της Δευτέρας ήταν μεγάλη και η προσγείωση «ανώμαλη», ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που η εγχώρια αγορά θύμισε «σκηνές» απόλυτου χάους…

«Μνήμες» παλαιότερων, δύσκολων εποχών για το Χρηματιστήριο Αθηνών ξύπνησε το σκηνικό «απόλυτης διάλυσης» που παρουσίασε η εγχώρια αγορά τη Δευτέρα, κλείνοντας με βουτιά 13,39% και τον Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται ανώμαλα στις 593,07 μονάδες.

Η αγορά διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2018, ενώ σε όρους κεφαλαιοποίησης χάθηκαν 5,452 δισ. ευρώ μέσα σε μια μέρα, υπό το ασφυκτικό βάρος της ελεύθερης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της κορύφωσης των φόβων διεθνώς για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κοροναϊός.

Η χθεσινή βουτιά ήταν μεγάλη και η προσγείωση «ανώμαλη», ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που η εγχώρια αγορά θύμισε «σκηνές» απόλυτου χάους. Το χρηματιστηριακό ταμπλό έχει υποφέρει βαρύτατα και στο παρελθόν…

Το «μαύρο» 1987

Οι τρεις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου καταγράφηκαν, πίσω, το 1987.

Στις 19 Οκτωβρίου 1987 ημέρα Δευτέρα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει, με τον Dow Jones να επιδίδεται σε βουτιά κατά 22,6% σε μια μόνο μέρα. Εκείνη η μέρα έχει μείνει στην παγκόσμια οικονομική ιστορία ως «Μαύρη Δευτέρα», καθώς η βουτιά του αμερικανικού χρηματιστηρίου παρέσυρε στη δίνη όλες τις αγορές του κόσμου. Και φυσικά την ελληνική αγορά, που ήταν όχι μόνο «ρηχή», αλλά είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά από ένα ράλι τριετίας.

Το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό για τις τέσσερις επόμενες μετά το «κραχ» εργάσιμες μέρες, με την ελπίδα να ξεπεραστεί ο αρχικός πανικός και να αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά. Όταν όμως τελικά η εγχώρια αγορά άνοιξε, δεν απέφυγε την κατάρρευση. Οι απώλειες την πρώτη μέρα, στις 26 Οκτωβρίου 1987, έφτασαν το 12,6%. Τη δεύτερη μέρα, στις 27 Οκτωβρίου, η πτώση περιορίστηκε στο 6% και την τρίτη ημέρα, στις 29 Οκτωβρίου 1987, οι απώλειες περιορίστηκαν στο 3,2%. Οι συνολικές απώλειες και των 3 ημερών έφτασαν το 20,6%.

Προτού προλάβει καλά καλά η αγορά της Αθήνας να συνέλθει, δέχεται δεύτερο πλήγμα όταν η κυβέρνηση εγκαταλείπει το σταθεροποιητικό οικονομικό της πρόγραμμα, με την απομάκρυνση στις 26 Νοεμβρίου 1987 του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κώστα Σημίτη, με την αγορά να επιδίδεται σε κατακόρυφη πτώση κατά 12%. Η πτώση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τις επόμενες ημέρες. Έτσι στις 7 Δεκεμβρίου 1987, ο Γενικός Δείκτης επιδίδεται σε βουτιά 15,03%, ενώ έχει χάσει πάνω από το 60% της αξίας του από την κορυφή, που είχε σημειωθεί στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Τα χρόνια της ύφεσης

Στα χρόνια της ύφεσης η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για το ελληνικό χρηματιστήριο - κατά 9,71% - σημειώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2008. Ακολούθησε πτώση 7,10% στη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου 2012.

Η «μαύρη» Τρίτη δεν άργησε να έρθει. Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 2014 όταν με βουτιά 12,78%, τη μεγαλύτερη της 27ετίας, ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει στις 902,84 μονάδες, υπό το βάρος της έντονης φημολογίας για πρόωρες εκλογές αλλά και της στάσης των Ευρωπαίων εταίρων και του Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα.

Brexit

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπόρεσε να αποφύγει και τους ισχυρότατους «κραδασμούς» της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, κατά το οποίο επικράτησε το Brexit, η εγχώρια αγορά έχασε σε μια μέρα 13,42%, υποχωρώντας στις 534,78 μονάδες και τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα ισχυρότερα πυρά των πωλητών, κλείνοντας στο limit down.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider