Τα επίπεδα που κρίνουν την πορεία του ΧΑ - Οριακές μεταβολές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα επίπεδα που κρίνουν την πορεία του ΧΑ - Οριακές μεταβολές
Τα επόμενα κρίσιμα βήματα για το ΧΑ μετά την κάλυψη των απωλειών της «Μαύρης Δευτέρας».

Τελ. ενημέρωση 11:40

Οι απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» σβήστηκαν τόσο στις ξένες αγορές όσο και στο ΧΑ που με όχημα τις τράπεζες κατάφερε σε πρώτο βαθμό να υπερβεί τις 1.400 και εν συνεχεία να δώσει κίνηση προς τη ζώνη των 1.423-1.438.

Κρίσιμο ωστόσο χαρακτηρίζεται το επίπεδο των 1.440-1.447 μονάδων. Αν το ΧΑ καταφέρει να περάσει πάνω από αυτό το επίπεδο τις επόμενες ημέρες θα καταφέρει να πλησιάσει προς τις 1.485 και εν συνεχεία προς το πολυετές υψηλό των 1.505 μονάδες.

Τα βλέμματα των επενδυτών παγκοσμίως παραμένουν στραμμένα τόσο στα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σε Ευρώπη και ΗΠΑ (δείκτες PMI την Τετάρτη) όσο και στα όσα θα δηλώσουν στο Jackson Hole οι κεντρικοί τραπεζίτες και κυρίως ο Πάουελ της Fed (Παρασκευή).

Σύμφωνα με τον Συμεών Μαρουδή της Fast Finance, «η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έμεινε γνωστή για το ισχυρό sell off σε όλα τα xρηματιστήρια του κόσμου. Και η επόμενη για το αγοραστικό κρεσέντο που «μάζεψε» σχεδόν όλες τις απώλειες. Μετά από δύο (και μισή) χρηματιστηριακές εβδομάδες, η επενδυτική ψυχολογία φαίνεται να σταθεροποιείται.

Υπενθυμίζοντας ότι οι 3 συνεδριάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών που χαρακτηρίστηκαν ως «sell off» επέφεραν σωρευτικές απώλειες 10,45%, στη σκια των (τελικά αφορμών) της ανάφλεξης της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μ. Ανατολή και των υφεσιακών φόβων στις ΗΠΑ. Οι επόμενες 8 συνεδριάσεις (με μόλις 2 μέτρια πτωτικές εξ αυτών) είχαν έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον, και μάλιστα σε μια μεγάλη παλέτα μετοχών, με τα κέρδη να φτάνουν σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το 6,7% από το βαρύ κλείσιμο της 5ης Αυγούστου.

Η συνέχεια αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθότι η ζώνη των 1.440 είναι μια πύλη, την οποία εφόσον καταφέρουν να περάσουν οι αγοραστές, ανοίγει ο δρόμος για την περιοχή των 1.600».

«Τούτο δε φαντάζει απίθανο υπό την εξέταση διαφόρων παραγόντων, όπως η αναμενόμενη αναβάθμιση των τραπεζικών μετοχών σε επενδυτική βαθμίδα και η ισχυρή εικόνα τους στο ταμπλό, τα placement σε ΕΤΕ και ΕΛΠΕ, τα ισχυρά χρηματοοικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, η αγοραστική διάθεση που θα προκύψει όσο οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι «τους πήραν τα χαρτιά» στο sell off, η «μετανάστευση» MYTIΛ και TITC, κ.α.

Εξάλλου, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι το γενικότερο κλίμα είναι πολύ καλό, με τους αμερικανικούς δείκτες να επέστρεψαν μιαν ανάσα από τα ιστορικά τους υψηλά, καθώς συμπεριφέρθηκαν με παρόμοιο τρόπο και κάλυψαν σχεδόν όλες τις «άδικες» απώλειες.

Φυσικά, όλες οι μεταβλητές που αφενός οδήγησαν τον Γενικό μας Δείκτη από τις 800 (Οκτ. 2022) στις 1500 (Ιουλ. 2024), αφετέρου δικαιολογούν και περαιτέρω άνοδο, στέκουν ως έχουν. Να σημειωθεί, τέλος, πως εφόσον τα πράγματα «στραβώσουν» πραγματικά στη Μ. Ανατολή, είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, διότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάσει τις χρηματαγορές αρνητικά. Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου θα μας το δείξει γρήγορα», καταλήγει ο ίδιος.

Ο ΓΔ καταγράφει οριακή άνοδο 0,09% στις 1.433,20 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,14% και ο τραπεζικός απώλειες 0,06% στις 1.285,84 μονάδες.

Κέρδη άνω του 1% για τα διυλιστήρια και τον ΟΤΕ με την ΟΤΟΕΛ να ενισχύεται κατά 1,81%.

Το βαρύ πυροβολικό των τραπεζών δεν καταγράφει αξιοσημείωτες μεταβολές με την Πειραιώς και την Alpha να υποχωρούν ελαφρώς την ΕΤΕ σταθερή στα 8,114 ευρώ και την Eurobank ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,54% στα 2,056 ευρώ.

Ήπια άνοδο για Metlen, ΔΕΗ και ΕΕΕ. Στο κόκκινο η Optima με τζίρο μόλις 90 χιλ. ευρώ στα 12,10 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% επίσης για τη Jumbo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Οι στόχοι για τις πράσινες χρηματοδοτήσεις – Έρχεται νόμος για λογιστικά πρότυπα αειφορίας 

Εντείνεται η μάχη κατά της πειρατείας - Μαύρο στον δημοφιλή πειρατικό ιστότοπο ANIMEFLIX

Διασύνδεση Ελλάδα - Κύπρος: Kλειδώνουν οι αποφάσεις – Κανένα «φρένο» από την παραίτηση του προέδρου της ΡΑΕΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider