«Reality check» τον Μάιο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Reality check» τον Μάιο στο Χρηματιστήριο Αθηνών
«Οι πτωτικές πιέσεις θα αναμετρηθούν με τις ανοδικές αντιδράσεις και στην καλύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι σταθεροποιητικό», προειδοποιούν πηγές της αγοράς.

Τη μερική επαναλειτουργία της οικονομίας έχει προεξοφλήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο των ανακοινώσεων για σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών της καραντίνας, καταγράφοντας άνοδο 12,58% τον Απρίλιο στις 628,25 μονάδες.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Γενικός Δείκτης έχει ανακάμψει κατά 180 μονάδες από τα χαμηλά, εξηγεί ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της BetaΧρηματιστηριακή με δηλώσεις του στο insider.gr. Όσον αφορά στον Μάιο, «κάθε νέα εξέλιξη θα μπαίνει στις τιμές και θα αξιολογείται». Εκτιμά, πάντως, ότι οι οιωνοί δεν είναι τόσο θετικοί για τον τρέχοντα μήνα, ιδίως εάν σημειωθεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα ή το εξωτερικό, ενώ σημαντική επίδραση θα έχει η πορεία των ξένων αγορών στο εγχώριο ταμπλό.

«Οι πτωτικές πιέσεις θα αναμετρηθούν με τις ανοδικές αντιδράσεις και στην καλύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι σταθεροποιητικό», προειδοποιούν πηγές της αγοράς.

Αργή διαδικασία η επανεκκίνηση

«Η επανεκκίνηση της οικονομίας αναμένεται να είναι μια δύσκολη και αργή διαδικασία», τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις είναι οι παράγοντες που θα την καθορίσουν: πρώτον τη σταδιακή ενσωμάτωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην κανονικότητα όπως θα προσδιοριστεί από την κυβέρνηση, δεύτερον τη σταδιακή απομάκρυνση του φόβου και της αρνητικής ψυχολογίας των πολιτών σε σχέση με την επάνοδό τους στην κανονικότητα και τρίτον τις αρνητικές επιπτώσεις της έντονης ύφεσης στην αγοραστική δύναμη εκτεταμένων κοινωνικών στρωμάτων.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, η διαδικασία της «από ελικοπτέρου καταβολής χρημάτων» σε μεγάλο μέρος πληττόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων που είναι ήδη σε εξέλιξη, είναι πιθανό να συνεχιστεί και μετά το Μάιο, αναγκάζοντας τον Υπουργό Οικονομικών να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα κρατικά αποθεματικά (μαξιλάρι) ύψους 35,7 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η σταθεροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τις 600 μονάδες είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη, με το Γενικό Δείκτη να θέτει υποψηφιότητα για να προσεγγίσει τις 650 μονάδες στο βαθμό που ο τραπεζικός κλάδος βελτιώσει τη συμπεριφορά του και υπάρξει συναλλακτική ανάκαμψη, σημειώνει ο κ. Τζάνας. Η σχετική αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας και ο συγχρονισμός του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις ευρωπαϊκές κυρίως αγορές δίνει προβάδισμα στο αισιόδοξο σενάριο, με το σενάριο της εκ νέου οπισθοδρόμησης προς τις 580 μονάδες να απομακρύνεται προσώρας, συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider