Χρηματιστήριο: Επόμενη «στάση» οι 700 μονάδες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Επόμενη «στάση» οι 700 μονάδες
Πιο ευάλωτος στη δυσχερή συγκυρία εξαιτίας του Covid-19 είναι ο τραπεζικός κλάδος, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών για τρίτη συνεχή εβδομάδα, σε μια απόπειρα αντίδρασης στο κραχ που προκάλεσε η πανδημία, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη 25% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, στις 683,46 μονάδες την Παρασκευή

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανεβάσει τον πήχη των αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ και η παράταση του QE κατά έξι μήνες κατόρθωσε να διατηρήσει σε θετικό έδαφος την ψυχολογία των επενδυτών. Όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδύσεων της Beta Χρηματιστηριακή, η αντίδραση στην αγορά ομολόγων ήταν άμεση και η αντανάκλαση της στην Λ. Αθηνών ενθουσιώδης. «Ο τραπεζικός κλάδος κόντρα στην εαρινή απαισιοδοξία και με πέντε συνεχόμενα μηνιαία αρνητικά κλεισίματα από την αρχή του έτους πήρε την σκυτάλη και δείχνει να μπαίνει οδηγός στην κούρσα ανάκαμψης της αγοράς», αναφέρει.

Το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στις τράπεζες

Πιο ευάλωτος στη δυσχερή συγκυρία εξαιτίας του Covid-19 είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος «είχε την διπλή ατυχία να βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων του MSCI και των επιπτώσεων της πανδημίας που οδήγησαν τις μετοχές στα μέσα Μαΐου σε νέα ιστορικά χαμηλά», σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη. Το βασικό ζητούμενο για τις τράπεζες είναι αν τελικά, έστω και με καθυστέρηση, θα υλοποιήσουν το σκοπούμενο πρόγραμμα των τιτλοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει.

Στις τρέχουσες αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών η αγορά φαίνεται πως, σύμφωνα με τον αναλυτή της Beta, χωρίζει τις τράπεζες σε δύο ομάδες: Eurobank και Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύονται στο 25% της ενσώματης καθαρής θέσης τους απόρροια της προόδου που έχουν δείξει στην μείωση των NPEs αλλά και των δυνατοτήτων που τους δίνει πλέον η κεφαλαιακή τους θέση. Στον αντίποδα Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank φαίνεται να τιμολογούν πιο έντονα στα τρέχοντα επίπεδα τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και το «βαρύ» πρόγραμμα τιτλοποιήσεων που έχουν πλέον μπροστά τους.

Αντιμέτωπη με προκλήσεις η ελληνική οικονομία

Στους μακροοικονομικούς παράγοντες αποδίδει την αντίδραση της αγοράς ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Είναι φανερό ότι η πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλη καθώς τα επόμενα χρόνια είναι δυνατό να εισρεύσουν ευρωπαϊκά κονδύλια (είτε ως επιχορηγήσεις είτε ως χαμηλότοκα δάνεια) ύψους μέχρι 61 δισ. ευρώ, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά το lockdown της πανδημίας, εκτιμά ο ίδιος.

Όπως εκτιμά, «αυτός είναι και ο λόγος που το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές αναβαθμίστηκε σε συνέχεια και της διαδικασίας του rebalancing της περασμένης Παρασκευής. Με τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης των δανειοδοτήσεων στο επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με την χαλάρωση των κριτηρίων για τα κόκκινα δάνεια από τις εποπτικές αρχές αλλά και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους με αιχμή τις μετοχές που συνδέονται με την ενέργεια, καθώς τα κονδύλια για την πράσινη ανάπτυξη που αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό θα έχουν προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μονιμότερη συναλλακτική αναβάθμιση στο ελληνικό χρηματιστήριο ώστε οι ημερήσιες συναλλαγές να προσεγγίσουν τα 100 εκ. ευρώ με τη Morgan Stanley να αλλάζει τη στάση της σε overweight εκτιμώντας ότι η ελληνική αγορά είναι υπερπουλημένη. Με τη συντήρηση του θετικού momentum για τις ευρωπαϊκές αγορές το αισιόδοξο σενάριο είναι δυνατό να οδηγήσει σε συνέχιση της αναρρίχησης του Γ.Δ. προς τις 700 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider