Τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο με απώλειες 60% το 2020

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο με απώλειες 60% το 2020
Οι φόβοι για ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης έχουν οδηγήσει σε πτωτικό ράλι του τραπεζικούς τίτλους. Γιατί είναι ανυπόστατη η ανησυχία.

«Βουτιά» της τάξης του 60% έχουν σημειώσει οι τραπεζικοί τίτλοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την αρχή του έτους και παραμένουν υπό ισχυρή πίεση στο ταμπλό.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 5,36% στις 646,8 μονάδες, με ετήσιες απώλειες κοντά στο 30%. Οι εγχώριες τράπεζες, όμως, φαίνεται ότι σήκωσαν το βάρος της πανδημικής κρίσης όσο λίγοι κλάδοι, με τον τραπεζικό δείκτη να βυθίζεται κατά 7,8% σε επίπεδο εβδομάδας.

Όπως σχολιάζει ο υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, κ. Μάνος Χατζηδάκης, «οι εγχώριες τράπεζες δέχθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων καθώς μέρος των πρόσφατων συναλλαγών τους πραγματοποιήθηκε με ευκαιριακά κεφάλαια υψηλής συχνότητας». Όπως εξηγεί, «η παρελκόμενη φημολογία για νέο γύρο συγκεντρώσεων στον τραπεζικό κλάδο» οδήγησε σε βίαιες ρευστοποιήσεις στον κλάδο.

Οι φόβοι αυτοί, όμως, είναι μάλλον ανυπόστατοι, αφού στις 19 Μαρτίου εκδόθηκε σαφής οδηγία από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές που εξαιρεί την υποχρέωση των τραπεζών να προβούν σε εταιρικές πράξεις απομείωσης των υφιστάμενων μετόχων ή ομολογιούχων εφόσον τα κεφάλαια ή η ρευστότητα τους μειωθεί λόγω της πανδημικής κρίσης –διαψεύδοντας συνεπώς σενάρια περί αύξησης κεφαλαίων ή κρατικοποίησης.

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, η σημαντική επιτυχία της νέας έκδοσης της ελληνικής 10ετίας με χαμηλό επιτόκιο «χάθηκε στη μετάφραση», αφού εκτός από το χαμηλό κουπόνι της έκδοσης δευτερογενώς καταγράφηκαν γρήγορες και αξιόλογες υπεραξίες επιβεβαιώνοντας το ισχυρό αρχικό ενδιαφέρον. «Οι τρεις συστημικές ελληνικές τράπεζες βγαίνουν ιδιαίτερα ωφελημένες από αυτή την εξέλιξη καθώς εκτός από την ανατιμητική εικόνα που παρουσιάζει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπερβολική διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη

Ο Γενικός Δείκτης κάθε άλλο παρά συντηρητικά διόρθωσε αφού προσπάθησε την περιοχή των 690 μονάδων. Το εν λόγω επίπεδο αποδείχθηκε πολύ σκληρό για να πέσει με την πρώτη προσπάθεια και ενδεχομένως να απαιτηθεί εκ νέου συγκέντρωση δυνάμεων πριν από οποιαδήποτε νέα προσέγγιση του Γενικού Δείκτη προς την ζώνη του καθοδικού κενού της 9 ης Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.

Ο αναλυτής της Beta εκτιμά ότι η υποχώρηση 10% από τα πρόσφατα υψηλά είναι ικανή να ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά ανόδου ωστόσο η πρώτη απόπειρα που έγινε την Παρασκευή είχε σχετική χαμηλή συναλλακτική δράση. Με ένα διαφορετικό roadshow συνεχίζεται η ερχόμενη εβδομάδα καθώς στις 16 και 17 Ιουνίου θα διεξαχθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας το ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.V

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider