Πετρέλαιο: Η ανάκαμψη ίσως να αργήσει και άλλο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Η ανάκαμψη ίσως να αργήσει και άλλο
Tο αργό καταγράφει άνοδο κατά 0,76% στα 42,66 δολάρια και το μπρεντ κατά 0,77% στα 44,69 δολάρια.

Η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου ίσως να μην ακολουθήσει τα αισιόδοξα μηνύματα της αγοράς αναφορικά με την πτώση των αποθεμάτων και τις έρευνες για το εμβόλιο για τον COVID-19.

Παρά το γεγονός ότι την Δευτέρα το μεσημέρι (13.17 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει άνοδο κατά 0,76% στα 42,66 δολάρια και το μπρεντ κατά 0,77% στα 44,69 δολάρια, ένα νέο «τείχος» ανησυχίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις. Οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι την ανοδική πορεία του πετρελαίου ανακόπτουν τρεις βασικοί παράγοντες: η αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία, ο φόβος της υπερπροσφοράς και η επιταχυνόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα απογοητευτικά στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργούν επιπλέον αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης.

«Η αγορά του πετρελαίου βρίσκεται σε contago. Το γεγονός ότι το πετρέλαιο δεν καταγράφει άνοδο παρά τα θετικά πρωτοσέλιδα των τελευταίων εβδομάδων, δεν αποτελεί καλό σημάδι», εκτιμά ο Tariq Zahir, της Tyche Capital Advisors LLC.

Η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση και τίποτα δεν φαίνεται να «ταρακουνά» τις αγορές σε αυτό το σημείο.

Που οφείλονται οι «χαμηλές πτήσεις» του πετρελαίου

Ένα τεράστιο κενό εφοδιασμού και η έλλειψη αποθηκευτικού χώρου είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν σε αρνητικό έδαφος τον Απρίλιο. Βέβαια, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη τώρα από ό, τι πριν από τέσσερις μήνες, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ανάκαμψη. Ωστόσο, παρόλο που τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το περιθώριο ανάληψης έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 10,6 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 24 Ιουλίου και στη συνέχεια μειώθηκαν κατά 7,4 εκατομμύρια βαρέλια, 4,5 εκατομμύρια βαρέλια και μόλις 1,6 εκατομμύρια βαρέλια τις τρεις επόμενες εβδομάδες, αντίστοιχα. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι αυτή η τάση θα μπορούσε σύντομα να ανατραπεί και τα αποθέματα να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά, μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τις τιμές του πετρελαίου.

Αυτές οι ανησυχίες για το απόθεμα ενισχύονται από το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ + έχει μειώσει τις βαθιές περικοπές παραγωγής του. Ξεκινώντας αυτόν τον μήνα, ο ΟΠΕΚ μείωσε τις ιστορικές περικοπές παραγωγής του κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 7,7 mb / ημέρα.

Η Rystad Energy προειδοποίησε επίσης ότι ένα ανανεωμένο πλεόνασμα θα μπορούσε να εμφανιστεί ξανά μετά την χαλάρωση των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ +.

Όσον αφορά στην πανδημία, ο αγώνας για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο, η σωστή ανάπτυξη εμβολίων είναι συνήθως μια πολύ μακροχρόνια διαδικασία με την ασφάλεια συνήθως να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα για το πότε ένα βιώσιμο και ασφαλές εμβόλιο θα μπορούσε να εισαχθεί μαζικά στην αγορά, η παγκόσμια οικονομία και οι αγορές πετρελαίου παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες στο λεγόμενο δεύτερο κύμα μολύνσεων Covid-19.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον αυξανόμενο ρόλο των ΑΠΕ. Η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μια εποχή που τα ορυκτά καύσιμα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης στην ιστορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider