UBS: Τα 5 «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Τα 5 «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές
Καθώς το τέταρτο τρίμηνο του έτους προχωρά, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τοπίο γεμάτο αβεβαιότητα.

Πέντε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή επενδυτική κοινότητα κατά το τέταρτο – και τελευταίο τρίμηνο – του 2020 παρουσιάζει η UBS, σε νέα 6σέλιδη έκθεσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού.

Καθώς το τέταρτο τρίμηνο του έτους προχωρά, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τοπίο γεμάτο αβεβαιότητα, τονίζουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας στη νέα έκθεσή τους υπό τον διακριτικό τίτλο «Five key questions for the fourth quarter».

Η πολιτική αβεβαιότητα έρχεται στο προσκήνιο καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με την είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ νόσησε από κορονοϊό να αυξάνει τα «σύννεφα» στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Την ίδια ώρα, ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη, με πολλές χώρες να λαμβάνουν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με στόχο την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας. Και οι αγορές, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, υποδεικνύουν πως η μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη.

Τα πέντε «καυτά» ερωτήματα

Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να εκτροχιάσει το ράλι των διεθνών αγορών;

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η μεταβλητότητα των αγορών θα συνεχιστεί. Το πρώτο debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντε ανέδειξε το διχαστικό χαρακτήρα της «κούρσας» των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα, ενώ η εν εξελίξει προεκλογική εκστρατεία ωθεί στα ύψη την αβεβαιότητα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών είναι ένα θέμα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όσο θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο εξεύρεσης του εμβολίου για τον κορονοϊό και η κανονικότητα θα επιστρέφει, τόσο περισσότερο «καύσιμο» για άνοδο θα αντλούν τα χρηματιστήρια.

Ο τεχνολογικός κλάδος είναι μια «φούσκα» έτοιμη να σκάσει;

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS, ο τεχνολογικός κλάδος δεν είναι μια «φούσκα». Οι τρέχουσες αποτιμήσεις δικαιολογούνται από την πορεία των εταιρικών μεγεθών που καταδεικνύουν άνοδο της κερδοφορίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, ο παγκόσμιος τεχνολογικός κλάδος βίωσε αρκετές φάσης διόρθωσης. Το ράλι των τεχνολογικών μετοχών δεν έχει μεγάλο εύρος, ενώ καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Ποιο είναι αυτό; Οι δύο πόλοι του τεχνολογικού κόσμου που προκύπτουν από τον ανταγωνισμό των επιτευγμάτων ΗΠΑ και Κίνας.

Οι μετοχές αξίας θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν;

Οι μετοχές αξίας, μετά από μια περίοδο σημαντικής υπο-απόδοσης, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, καθώς η διεθνής επενδυτική κοινότητα διαπιστώνει την ταχεία ανάκαμψη των οικονομιών ανά τον πλανήτη. Η μεταστροφή στις μετοχές αξίας είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, ωστόσο ο χρόνος παραμένει ακόμη εξαιρετικά αβέβαιος. Όσο πιο γρήγορα θα επιστρέφει η κανονικότητα στον πλανήτη, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη για τις μετοχές αξίας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι αναλυτές της UBS εκφράζουν την προτίμησή τους στις βρετανικές μετοχές, στις αμερικανικές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, στις μετοχές αξίας των αναδυόμενων αγορών και στον βιομηχανικό κλάδο διεθνώς.

Πώς μεταφράζουν οι διεθνείς αγορές τη δράση των κεντρικών τραπεζών;

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου – τρίτου – τριμήνου, η αμερικανική Fed ανακοίνωσε έναν νέο τρόπο δράσης για την παρακολούθηση της πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε τη βούλησή της για μια νέα, παρόμοια με εκείνη των ΗΠΑ, στάση. Η Fed δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά τους πριν τα τέλη του 2023, ενώ όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αφήνουν να εννοηθεί πως θα διατηρήσουν μια εξυπηρετική πολιτική για όσο χρειαστεί. Όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργούν ένα νέο τοπίο για τους επενδυτές, οι οποίοι επιδίδονται στο «παιχνίδι» των αποδόσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αποδόσεις των ομολόγων, υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, αναμένεται να παραμείνουν σε αρνητικά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα. Η ελβετική επενδυτική τράπεζα «βλέπει» αξία στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, τα ευρωπαϊκά ομόλογα, τα «πράσινα» ομόλογα και στα ασιατικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων.

Πρέπει να επενδύσει κανείς στα βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα στην τρέχουσα συγκυρία;

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, φυσικά και μπορεί κανείς να επενδύσει στα βιώσιμα επενδυτικά προϊόντα. Και αυτό γιατί ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο υιοθετούν την «πράσινη» ατζέντα στα σχέδια ανάκαμψης των οικονομιών τους από το σφοδρό πλήγμα της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον πάνω από 1 τρισ. δολάρια έχουν ήδη επενδυθεί σε βιώσιμες επενδύσεις, έναντι ποσού 600 δισ. δολαρίων πριν από 18 μήνες. Ευκαιρίες εντοπίζονται σε εταιρείες που εμπλέκονται στα σχέδια μετάβασης των οικονομιών σε λιγότερο άνθρακα, στη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και στο μέλλον που κρύβουν τα είδη διατροφής.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider