UBS: Πώς να τοποθετηθούν οι επενδυτές στα καλά νέα για το εμβόλιο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Πώς να τοποθετηθούν οι επενδυτές στα καλά νέα για το εμβόλιο
Η αντίδραση των διεθνών αγορών στα θετικά νέα για το εμβόλιο αναδεικνύει την ανάγκη των επενδυτών για διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους στην πιθανότητα ενός νέου ράλι. Πώς να επενδύσετε.

Το γενικευμένο κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές παρακολουθεί στενά η UBS, στη σκιά των θετικών νέων που προκύπτουν από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

«Οι ανακοινώσεις των Pfizer και BioNTech πως το εμβόλιο που σχεδιάζουν αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά 90%, έχουν οδηγήσει σε νέα υψηλά τις μετοχές», διαπιστώνουν οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας σε νέα 6σέλιδη έκθεσή τους υπό τον διακριτικό τίτλο «Vaccine news sends stocks to record highs».

Πώς μεταφράζεται η αντίδραση των αγορών;

Σύμφωνα με τη UBS, η αντίδραση των διεθνών αγορών στα θετικά νέα για το εμβόλιο αναδεικνύει την ανάγκη των επενδυτών για διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους στην πιθανότητα ενός νέου ράλι. Οι επενδυτές στρέφουν, τώρα, το ενδιαφέρον τους σε μετοχές που έμειναν… πίσω κατά το τρέχον έτος, ήτοι μετοχές που δεν περιορίζονται στον τεχνολογικό κλάδο.

Παράλληλα - και παρά το ράλι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις διεθνείς αγορές - η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές. Ενδεικτικά προβλέπει πως ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, βρίσκεται κοντά στο κεντρικό σενάριο της UBS και δη κοντά στις 3.700 μονάδες έως τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο, το αισιόδοξο σενάριο της ελβετικής τράπεζας «βλέπει» εκτίναξη του S&P 500 στα επίπεδα των 3.900 μονάδων έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους. «Τα ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο μειώνουν τον κίνδυνο να μην υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο εντός του 2021, ενώ καθιστούν το αισιόδοξο σενάριο όλο και πιο πιθανό», σχολιάζουν οι αναλυτές της UBS, σπεύδοντας μάλιστα να αναφέρουν πως όλες οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες του πλανήτη έχουν ριχτεί στη μάχη παραγωγής του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ωστόσο, όπως εξηγούν, καίρια ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα, τα οποία αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν εν ευθέτω χρόνω. Μερικό από αυτά είναι τα εξής;

Το εμβόλιο θα περιορίζει τη μόλυνση από τον ιό ή μόνο τα συμπτώματά τους;

Το εμβόλιο θα μπορεί να προστατεύει επαρκώς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού;

Πόσο θα διαρκεί η προστασία του εμβολίου;

Στον απόηχο όλων των ανωτέρω, η UBS παρουσιάζει την καλύτερη δυνατή επενδυτική στρατηγική στη σκιά των θετικών ανακοινώσεων για το εμβόλιο.

Πώς να επενδύσετε

Αναλυτικά:

-Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων και επενδύσεις σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο βρετανικό χρηματιστήριο (βρίσκεται 21% χαμηλότερα από τα υψηλά του) και στις μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης στις ευρωπαϊκές αγορές.

-«Κυνήγι» της ανάπτυξης πέραν του κορονοϊού. Τρανό παράδειγμα ο κλάδος υγείας που θα δρέψει πολλαπλά οφέλη όταν βρεθεί το εμβόλιο. Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο κλάδος που θα ξεχωρίσει σημαντικά δεν θα είναι ο κλάδος της υγείας, αλλά ο επιμέρους κλάδος της τεχνολογίας της υγείας.

-«Χτίσιμο» μακροπρόθεσμων θέσεων. Μπορεί να είναι δύσκολη η «είσοδος» στις αγορές όταν εκείνες επιδίδονται σε ράλι, αλλά αυτό ποτέ δεν έχει αποτελέσει εμπόδιο για ακόμη περισσότερα κέρδη. Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν όχι τις μετοχές που ήδη καταγράφουν επίπεδα ρεκόρ, αλλά εκείνες που εμφανίζουν μεγάλη προοπτική για ισχυρά ρεκόρ προσεχώς.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider