Διόρθωση «εκτός ορίου» στο Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διόρθωση «εκτός ορίου» στο Χρηματιστήριο

Άμεσες ήταν οι εντολές και τα πακέτα πώλησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με επίκεντρο τις τράπεζες, μετά το reload που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο «μπαζούκα» του PEPP με 500 δισ. ευρώ, φτάνοντας έτσι τα 1,85 τρισ. ευρώ.

Παράλληλα, η νέα στήριξη που προσέφερε το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης στις αγορές και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, συνοδεύτηκε από την επιμήκυνση του έκτακτου προγράμματος μέχρι το Μάρτιο του 2022, ενώ οι ευνοϊκοί όροι στις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης TLTROs, θα επεκταθούν κατά 12 μήνες, έως τον Ιούνιο του 2022.

Ωστόσο, το τοπίο που είχε δημιουγηθεί στην εγχώρια αγορά, και αν σε αυτό συμπεριληφθούν και οι θετικές ομολογουμένως αποφάσεις της ΕΚΤ, δεν έδειχναν το δρόμο για μία τόσο έντονη διόρθωση, «σπάζοντας» το ιστορικό «14αρι».

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε πως τα μέτωπα σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα δύσκολα και πολλά, καθώς από τη μία Σύνοδο Κορυφής αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ανοίγοντας πιθανότατα το δρόμο στον Ερντογάν να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στη Μεσόγειο, και από την άλλη το Brexit με τα περιθώρια για συμφωνία νε στενεύουν επικίνδυνα.

Όπως άλλωστε είχε επισημάνει το insider.gr οι προσδοκίες και η έντονη προεξόφληση της εγχώριας αγοράς, μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοιου είδους «βίαιες» αντιδράσεις, καθώς τα σήματα υπήρχαν.

Την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης κατάγραψε απώλειες 2,72% και στις 774,32 μονάδες με τον τζίρο στα 111,64 εκατ. ευρώ. Ισχυρότερες απώλειες 2,77% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 1.853,66 μονάδες, ενώ στον τραπεζικό δείκτη καταγράφηκε έντονη ρευστοποίηση θέσεων φτάνοντας στις 471,07 μονάδες στο 8,07%.

Έτσι ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι που είχαν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα με την Alpha Bank να διολισθαίνει κατά 9,28%, την Eurobank 6,71%, την Εθνική Τράπεζα 8,41% και την Τράπεζα Πειραιώς 8,35%.

Ευρύτερα το ταμπλό παρέμεινε κόκκινο μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με δεικτόβαρείς τίτλους να καταγράφουν έντονες απώλειες. Motor Oil στο 2,32%, ΟΤΕ 2,53%, Jumbo 2,23% ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος σημείωσε ισχυρότερες απώλειες με τον Ελλάκτωρ στο 5,23% και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 3,42%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider