Ήπιες διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στα νέα στοιχεία αναφορικά με το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Χωρίς έντονες διακυμάνσεις ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Τρίτης στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στα νέα στοιχεία αναφορικά με το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ στο κάδρο παραμένουν και οι επιδόσεις των εισηγμένων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χωρίς ουσιαστική μεταβολή στις 465,34 μονάδες, με τον κλάδο των πρώτων υλών να ενισχύεται κατά 2,2%, ενώ απώλειες 0,9% κατέγραψαν οι τίτλοι του τεχνολογικού τομέα. Οριακή ήταν και η άνοδος του δείκτη EURO STOXX 50, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 4.127,11, ενισχυμένος κατά 0,16%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,24% κλείνοντας στις 15.242 μονάδες, ενώ κέρδη της τάξης του 0,27% κατέγραψε και ο γαλλικός CAC 40 που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 7.028 μονάδες.

Οριακές απώλειες 0,08% κατέγραψε στο Λονδίνο ο βρετανικός FTSE 100, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 26.411 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που διαμορφώθηκε στις 8.674 μονάδες, με άνοδο 1,36%.

Στο ταμπλό, ισχυρά απώλειες άνω του 13% κατέγραψε ο τίτλος της Οcado, καθώς οι επιδόσεις του βρετανικού online σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκαν σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στον αντίποδα, στην κορυφή του STOXX 600 βρέθηκε ο τίτλος της γαλλικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης Orpea, που ενισχύθηκε κατά 9%.

Επιχειρηματικά νέα

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η BNP Paribas για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, λόγω της έντονης δραστηριότητας της στις εγχώριες αγορές.

Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας που αποδίδονται στους μετόχους ανήλθαν σε 2,31 δισ. για το τρίμηνο, ξεπερνώντας τα 2,05 δισ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Στην ανακοίνωση της έναρξης της συνεργασίας της με Qualcomm Technologies προχώρησε η Ferrari στην προσπάθειά της να επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία θα χρησιμοποιεί στο εξής την κορωνίδα των προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών, το μικροτσίπ Snapdragon.

Τεράστια άνοδο κατέγραψαν τα ετήσια κέρδη της BP, με τον κολοσσό πετρελαίου και φυσικού αερίου να επωφελείται από τις αυξημένες τιμές εμπορευμάτων.

Εξαιρουμένης της επίδρασης από τις διακυμάνσεις των τιμών του αργού στο κόστος των αποθεμάτων που δεν έχουν πωληθεί, η βρετανική εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη (replacement cost profit) 12,8 δισ. δολαρίων, έναντι ζημίας 5,7 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Η γαλλική Iliad κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά του 100% της θυγατρικής της Vodafone στην Ιταλία (Vodafone Italia). Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, το deal θα δημιουργούσε μια επιχείρηση με έσοδα σχεδόν 6 δισ. ευρώ (6,8 δισ. δολάρια).

Μάκρο

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας για το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).

Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 84,7 δισ. ευρώ, έναντι ελλείματος 64,7 δισ. ευρώ το 2020, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2011, στα 75 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας αναπτύχθηκε με μικρότερο ρυθμό από τις εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Ine).

Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε 1,3% έναντι αύξησης 4,8% τον Δεκέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 4,4%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, η παραγωγή συρρικνώθηκε 2,6% έναντι αύξησης 4,5% τον Νοέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση κατά 0,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider