Χρηματιστήριο: Ώθηση από διεθνείς αγορές και ισχυρά αποτελέσματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ώθηση από διεθνείς αγορές και ισχυρά αποτελέσματα
Δυνατά αποτελέσματα από τράπεζες αναμένουν οι αναλυτές. Ώθηση από τις διεθνείς αγορές αναμένει το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 10:50

Τρίημερο αποτελεσμάτων δεικτοβαρών τίτλων για το ΧΑ, με την Τιτάν να ανακοινώνει ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων και τις δύο εκ των τεσσάρων συστημικών να παίρνουν σήμερα τα ηνία (Πειραιώς, Eurobank).

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις του ομίλου Τιτάν αυξήθηκαν κατά 7,6% και διαμορφώθηκαν σε 1.323,0 εκατ. ευρώ, με όλους τους γεωγραφικούς τομείς να συμβάλλουν στην άνοδο του κύκλου εργασιών και τους όγκους πωλήσεων να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να επιτευχθούν για άλλη μια φορά δυναμικές επιδόσεις. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 281,4 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 16,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2023, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση συντελεστών του κόστους -όπως είναι το κόστος εργασίας, το κόστος μεταφοράς και οι τιμές των πρώτων υλών- σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και παρά τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Ένας ακόμη όμιλος κατάφερε να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του σε ένα δύσκολο και ευμετάβλητο περιβάλλον. Το χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων άνοιξε η Πειραιώς και ακολουθεί αργότερα η Eurobank, ενώ αύριο έρχεται η Εθνική Τράπεζα και την Παρασκευή η Alpha Bank.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr σε ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών προσδοκά το consensus στη βάση μιας σειράς παραγόντων που αναμένεται να οδηγήσει τις διοικήσεις των τέσσαρων συστημικών σε μια διαδικασία ανοδικής αναθεώρησης των business plans τους.

Έτσι, ιστορικά υψηλά εξομαλυμένα κέρδη στα 333 εκατ. ευρώ εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο η Τράπεζα Πειραιώς, με 0,26 ευρώ κέρδη ανά μετοχή, αυξημένα 42% ετησίως. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €528 εκατ. το 2ο τρίμηνο, +2% σε τριμηνιαία και +8% σε ετήσια βάση, υποστηριζόμενα από την πιστωτική επέκταση, την αύξηση του χαρτοφυλακίου ομολόγων και το σταθερό μείγμα καταθέσεων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €1.045 εκατ. στο εξάμηνο, +12% σε ετήσια βάση, με τον δείκτη καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στο 2,7%, ευθυγραμμισμένο με τον ετήσιο στόχο. Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,1% το 2ο τρίμηνο, με το κόστος των νέων προθεσμιακών καταθέσεων στο 2,8%.

Μένοντας στα τραπεζικά, χαμηλή ανταπόκριση στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας είχε η δημόσια πρόταση της Eurobank, καθώς πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι το ποσοστό μετοχών που συγκέντρωσε η Τράπεζα κινείται αρκετά κάτω του 60%. Σήμερα η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα β' τριμήνου 2024 και παράλληλα την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασής της για την Ελληνική.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καλείται να επιστρέψει πάνω από τις 1.485 μονάδες, ώστε να δώσει κίνηση για νέα υψηλά.

Ευρύτερα στις αγορές, τα futures δείχνουν ισχυρό ανοδικό άνοιγμα με κύριο σημείο αναφοράς να είναι οι αποφάσεις και κυρίως το σήμα της Fed και η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Πάουελ. Διαφορετικά, οι ανακοινώσεις δεδομένων περιλαμβάνουν την ανακοίνωση του ΔΤΚ της Ευρωζώνης για τον Ιούλιο, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των δεικτοβαρών τίτλων Meta, Mastercard και Boeing.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,43% στις 1.466,77 μονάδες, με τον τον FTSE 25 στο 0,46% και τον τραπεζικό στο 0,50% και στις 1.284,14 μονάδες.

Ώθηση στην αγορά δίνουν τα ισχυρά αποτελέσματα Πειραιώς και Τιτάν. Η Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,91% στα 3,84 ευρώ, με την Alpha στο 0,45% και την ΕΤΕ στο 0,32%. Ήπιες απώλειες 0,19% για Eurobank.

Κέρδη 1,25% για την ΤΙτάν στα 32,40 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ στο 1,10% και την ΕΕΕ σε νέα υψηλά στα 34 ευρώ με άνοδο 2,04%. Οριακές μεταβολές για ΔΕΗ, Metlen και MOH.

Κέρδη για ΟΤΟΕΛ, ΕΛΧΑ και Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Αρκετά κάτω του 60% το ποσοστό που συγκέντρωσε στην Ελληνική Τράπεζα

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς σε επίθεση στο Ιράν

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα εκσυγχρονισθεί ο Λιμένας Ραφήνας – Οι αντιδράσεις, το master plan, η «πράσινη» μετάβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider