Πτώση για την Wall Street, καθώς γίνεται «ταμείο» για την κρίση στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση για την Wall Street, καθώς γίνεται «ταμείο» για την κρίση στην Ουκρανία
Απώλειες άνω των 200 μονάδων για τον Nasdaq, καθώς η προσοχή στρέφεται στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street, «σβήνοντας» τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και καθώς οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο εστίασαν στις οικονομικές εξελίξεις που προέρχονται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην κίνηση των δεικτών, o Dow Jones έχασε 0,29% ή 96,69 μονάδες στις 33.794 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,53% ή 23,04 μονάδες στις 4.363 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 1,56% η 214,07 μονάδες στις 13.537 μονάδες.

Ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Μόσχας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση, καθώς ο Λευκός Οίκος έβαλε στη λίστα του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων νέους Ρώσους που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μεταξύ αυτών ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, χαρακτήρισε ως «κορυφαίο διάκονο της προπαγάνδας του Πούτιν».

Ακόμα, στη λίστα υπάρχουν ο Αλισέρ Ουσμάνοφ, ιδιοκτήτης της μεταλλευτικής Metalloinvest και ο Νικολάι Τοκάρεφ, επικεφαλής της ενεργειακής Transneft.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε μιλώντας στο Κογκρέσο πως οι επιπτώσεις από τις εκατέρωθεν κυρώσεις θα αυξήσουν περαιτέρω τις ενεργειακές τιμές στις ΗΠΑ και κατά συνέπεια τον πληθωρισμό, που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 40 χρόνια (στο 7,5%).

Την Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για τη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Φεβρουάριο απ' όπου μπορεί να προκύψουν δεδομένα για το κατά πόσο η αμερικανική αγορά εργασίας επηρεάζεται από την άνοδο του πληθωρισμού.

Εμπορεύματα

Με απώλειες ολοκλήρωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, ολοκληρώνοντας μακριά από τα υψηλά της μέρας μια συνεδρίαση με μεγάλη μεταβλητότητα και την προσοχή στις γεωπολιτικής εξελίξεις.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, έπεσαν 2,6% στα 107,67 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, διολίσθησαν 2,14% στα 110,42 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, κέρδισαν 0,7% ή 13,60 δολάρια στα 1.935,90 δολάρια, μετά από απώλειες 1,1% που σημείωσαν την Τετάρτη.

Ο χρυσός κινείται προς το κλείσιμο της εβδομάδας με κέρδη 2,6%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Την απόφαση να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες στην αγορά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Nike, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλουν οι χώρες της Δύσης στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας αθλητικών ειδών, σημειώνεται πως «κλείσουμε προσωρινά όλα τα ιδιόκτητα μας καταστήματα στη Ρωσία και τα καταστήματα Nike».

Το Reddit αποφάσισε να απαγορεύσει καθολικά κάθε link που συνδέεται με τα πρακτορεία ειδήσεων Russia Today και Sputnik.

Μάκρο

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καθώς διαμορφώθηκαν σε 215.000 έναντι 232.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 225.000 αιτήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση άνω του 2% στις ευρωαγορές, υπό τον φόβο του οικονομικού πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider