Πτώση άνω του 2% στις ευρωαγορές, υπό τον φόβο του οικονομικού πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση άνω του 2% στις ευρωαγορές, υπό τον φόβο του οικονομικού πολέμου
Στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης η μεγαλύτερη πτώση, με την προσοχή στην ΕΚΤ για τις επιπτώσεις που έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία η σύρραξη στην Ουκρανία.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το θετικό άνοιγμα της Πέμπτης και καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έχοντας μπει από σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα των ενόπλων συγκρούσεων, συνεχίζονται οι κυρώσεις των χωρών της Δύσης στη Ρωσία και το αντίστροφο, με ερώτημα το τι πρόκειται να γίνει κυρίως στον κλάδο της ενέργειας όπου η Ευρώπη εξαρτάται σημαντικά από τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατέγραψαν σήμερα νέα ιστορικά υψηλά.

Η προσοχή στρέφεται από τώρα στην κρίσιμη συνεδρίαση που θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Πέμπτη και από την οποία αναμένονται νεότερα για την αντίδραση της ΕΚΤ στις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος και οι κυρώσεις του στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 2,01% στις 437,36 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 2,06% στις 3.741 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 2,57% στις 7.328 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 2,16% στις 13,698 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 1,84% στις 6.378 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 2,35% στις 23.958 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 3,72% στις 8.011 μονάδες.

Μάκρο

Ισχυρή επιτάχυνση εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Τα τελικά στοιχεία της IHS Markit για τον σύνθετο PMI, έδειξαν αύξηση σε υψηλό πέντε μηνών στις 55,5 μονάδες τον Φεβρουάριο από 52,3 τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο δείκτης διαμορφώθηκε χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση των 55,8 μονάδων.

Επίσης, πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισε το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο, καθώς υποχώρησε στο 6,8% τον Ιανουάριο από 7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρνητικά τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider