Βαρίδι για την Wall Street ο πόλεμος στην Ουκρανία - Απώλειες 180 μονάδων για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρίδι για την Wall Street ο πόλεμος στην Ουκρανία - Απώλειες 180 μονάδων για τον Dow Jones
Τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τον Dow Jones. Απώλειες με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με πτώση έκλεισε η αμερικανική αγορά την Παρασκευή παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς οι εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη λειτουργούν σαν «βαρίδι» για τους επενδυτές.

Ο Dow Jones έχασε 0,53% ή 179,86 μονάδες στις 33.614 μονάδες και καταγράφει απώλειες κοντά στο 1% για την εβδομάδα. Μάλιστα, ο DJ ο οποίος ενδοσυνεδριακά έχασε άνω των 500 μονάδων, κατέγραψε την 4η συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,79% στις 4.328 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έπεσε 1,66% φτάνοντας τις 13.313 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης έχασε πάνω από 2% από την αρχή της εβδομάδας.

Μεταξύ των χαμένων της ημέρας ήταν η American Express με απώλειες 3,8% και η JPMorgan Chase η οποία έχασε 2,8%. Σημαντικές απώλειες είχε η United Airlines με πτώση άνω του 9%. Ενώ οι μετοχές της Delta Air Lines και της American Airlines έπεσαν 5,6% και 7,1%, αντίστοιχα.

Στον τεχνολογικό χώρο η Microsoft έχασε 2% και η Apple έπεσε 1.8%.

Οι επενδυτές «τρόμαξαν» από τις επικίνδυνες εξελίξεις των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, μετά την επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία -το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εργοστάσιο Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων.

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε για επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο του πολέμου, την ώρα που η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν πως δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη συμφωνία με το Κίεβο για αποκλιμάκωση της κρίσης. Στο μεταξύ, οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αποκόψει τη ρωσική οικονομία από μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η JPMorgan προέβλεψε σε note της ότι η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 35% σε ετήσια βάση στο β' τρίμηνο.

Οι απώλειες των δεικτών περιορίστηκαν προς στιγμήν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την απασχόληση Φεβρουαρίου.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 678.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ήτοι πολύ περισσότερες σε σχέση με τις 440.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,8%. Αυτά ήταν τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση πριν την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed, στην οποία η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει να ανεβάζει τα επιτόκια. O Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ είπε αυτή την εβδομάδα πως κλίνει προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Μία έκπληξη στα στοιχεία για την απασχόληση ήταν η αύξηση των μισθών, οι οποίοι μεταβλήθηκαν ελάχιστα σε μηνιαία βάση. Η χαμηλότερη της αναμενόμενης αύξηση ενδέχεται να καταστήσει τις υψηλότερες τιμές πιο επίπονες για την καθημερινότητα των Αμερικανών, αλλά μπορεί επίσης να αβλύνει τις ανησυχίες πως ο πρόσφατος πληθωρισμός θα είναι επίμονος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράλι για τις τιμές των μετάλλων, λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Άλμα 7,4% για το πετρέλαιο - Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider