Άλμα 7,4% για το πετρέλαιο - Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα 7,4% για το πετρέλαιο - Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών
Οι τιμές ανεβαίνουν καθώς οι εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη απειλούν να διαταράξουν την παγκόσμια προσφορά.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου έκλεισαν με θετικό πρόσημο τη συνεδρίαση της Παρασκευής καταγράφοντας άλμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της «Δύσης» προς τη Ρωσία απειλούν να διαταράξουν την παγκόσμια προσφορά.

Η Ουάσιγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά τα μέτρα μέχρι στιγμής δεν έχουν στόχο τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ένας νέος γύρος κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη απαγόρευσε τις εξαγωγές συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης, καθιστώντας δυσκολότερο για τη Ρωσία τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων πετρελαίου.

Οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί για το ρωσικό πετρέλαιο.

Το βράδυ της Παρασκευής, το αμερικανικό WTI συμβολαίου Απριλίου έκλεισε με άνοδο 7,4% ή 8,01 δολάρια στα 115,68 δολάρια ανά βαρέλι στο New York Mercantile Exchange, καταγράφοντας το υψηλότερο «κλείσιμο» από το 2008. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι τιμές είχαν άνοδο 26,3%.

Το brent σημείωσε άνοδο 6,9% ή 7,65 δολάρια κλείνοντας στα 118,11 δολάρια, την υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει από τον Φεβρουάριο του 2013. Για την εβδομάδα, το brent είχε άνοδο 25,5%, την καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 1991.

Δεδομένα από την Baker Hughes την Παρασκευή δείχνουν την πρώτη εβδομαδιαία πτώση στις ενεργές πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, σε διάστημα έξι εβδομάδων, φανερώνοντας μία ενδεχόμενη μείωση των εξαγωγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράλι για τις τιμές των μετάλλων, λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider