Wall Street: Μετά το «άλμα» η πτώση με το βλέμμα σε πληθωρισμό και Ουκρανία - Στις -112 μονάδες ο Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μετά το «άλμα» η πτώση με το βλέμμα σε πληθωρισμό και Ουκρανία - Στις -112 μονάδες ο Dow
Η προσοχή των επενδυτών να περιστρέφεται γύρω πρώτη άκαρπη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας που εξανέμισε τις ελπίδες για τερματισμό του πολέμου, αλλά και στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που... «τρομάζουν».

Στο «κόκκινο» αλλά με σημαντικό περιορισμό των ισχυρών ενδοσυνεδριακών απωλειών έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης στην Wall Street, μετά και το ράλι της Τετάρτης, με την προσοχή των επενδυτών να περιστρέφεται γύρω πρώτη άκαρπη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας που εξανέμισε τις ελπίδες για τερματισμό του πολέμου, αλλά και στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που... «τρομάζουν».

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο 7,9%, από 7,5% τον Ιανουάριο, ποσοστό που αποτελεί νέο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 7,8%, ενώ σε μηναία βάση, η αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο ήταν της τάξης του 0,8%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 0,7%.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBN, η επιτάχυνση του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 1982.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση -κάτι που είχε να εμφανιστεί από τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 3,5%. Παράλληλα, το κόστος στέγασης ενισχύθηκε κατά 0,5% σε μηναία βάση και κατά 4,7% σε ετήσια.

Από την άλλη οι επενδυτές αξιολογούν και τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, υπό τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Προς ώρας δεν υπήρξε πρόοδος ούτε για την κατάπαυση του πυρός, ούτε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ο Κουλέμπα ανέφερε πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν δεσμεύτηκε για τίποτα από τα δύο, καθώς πρέπει να διαβουλευθεί με την κυβέρνησή του. Επίσης εμφανίστηκε διατεθειμένος για μια νέα συνάντηση και επανέλαβε πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδοθεί.

Σε επιχειρηματικά νέα, η Goldman Sachs αποχωρεί από τη Ρωσία, καθιστώντας την μια από τις πρώτες μεγάλες παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες που το πράττει μετά την εισβολή της χώρας στη γειτονική της Ουκρανία.

Η τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως εργάζεται για την απόσυρση των δραστηριοτήτων της από την Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, και αφού αποσόβησε ευρύτερες απώλειες, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 112 μονάδων ή 0,34% στις 33.174 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,46% ή 4.258 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 125 μονάδες, ή 0,95%, στις 13.129 μονάδες.

Εμπορεύματα

Το επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύουν και τα εμπορεύματα καθώς οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε ένα ράλι στις τιμές.

Έτσι ο χρυσός παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 12,20 δολάρια ή 0,6%, για να κλείσει στα 2.000,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι παράδοσης Μαΐου κέρδισε 44 σεντς ή 1,7% στις 26.256 δολάρια η ουγγιά.

Στην ενέργεια, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 2,68 δολάρια ή 2,5%, στα 106,02 δολάρια το βαρέλι, αφού έχασε λίγο περισσότερο από 12% την Τετάρτη. Αυτός ήταν και ο χαμηλότερος διακανονισμός από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με το Marketwatch. Το Brent παράδοσης Μαΐου έχασε 1,81 δολάρια ή 1,6%, στα 109,33 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση 13,2% την προηγούμενη συνεδρίαση, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση σε μία ημέρα από τις 21 Απριλίου 202. Το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε 2,3% στα 4,631 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider