Ισχυρή άνοδος στην Wall Street, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή άνοδος στην Wall Street, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed
Τριψήφια άνοδος για τον Dow Jones και τον Nasdaq εν αναμονή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Τελευταία ενημέρωση 18:30

Με σημαντική άνοδο κινείται η Wall Street, καθώς οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο προσπαθούν να ξεπεράσουν το κλίμα νευρικότητας της Δευτέρας που έφερε απώλειες, ειδικότερα για τις τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύεται 1,33% ή 439,41 μονάδες στις 33.388 μονάδες.

Ο S&P 500 ανεβαίνει 1,66% ή 69,53 μονάδες στις 4.242 μονάδες.

Ο Nasdaq 2,21% ή 276,07 μονάδες στις 12.859 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, όταν και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας, για πρώτη φορά από το 2018. Οι επενδυτές αναμένουν τις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις της Fed για το κατά πόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία, ειδικότερα στο μέτωπο του πληθωρισμού, που βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr, οι traders ενίσχυσαν τις προσδοκίες τους γύρω από μια επιθετική στροφή της Fed στα επιτόκια, τιμολογώντας για φέτος μέχρι και επτά αυξήσεις επιτοκίων για φέτος.

Το επιτόκιο των swaps που συνδέονται με τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ανέβηκε έως και στο 1,86%, 178 μονάδες βάσης πάνω από το τρέχον πραγματικό επιτόκιο των Fed Funds του 0,08%. Αυτό ισοδυναμεί με επτά αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, αν και η ίδια η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις, εάν χρειαστεί.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον παρακολουθούνται οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς εντείνονται οι οικονομικές κυρώσεις των χωρών της Δύσης στη Ρωσία και εν μέσω προετοιμασίας του Αμερικανού προέδρου για νέο γύρο επαφών με ηγέτες της Ευρώπης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μάκρο

Εκ νέου άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, καθώς αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 10% έναντι αύξησης 9,7% και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 10%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2009, όταν και άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, εκτός των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 8,4% έναντι ετήσιας αύξησης 8,1% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 8,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο ίδιος δείκτης αυξήθηκε 0,2% έναντι αύξησης 0,8% τον Ιανουάριο και αντί εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider