Απότομη πτώση 6% για το πετρέλαιο - Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν δράση για τις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απότομη πτώση 6% για το πετρέλαιο - Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν δράση για τις τιμές
Tο αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 101,10 δολάρια και το Brent στα 106,87 δολάρια.

Απότομη πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη μετά από τις αναφορές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξετάζει το ενδεχόμενο να απελευθερώσει έως και 180 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας (SPR) ως μέρος του σχεδίου μείωσης των αυξανόμενων τιμών.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των επακόλουθων ανησυχιών για την προσφορά, οδηγώντας σε αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και οι άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις μετά την εισβολή έχουν διαταράξει τις ροές από τη χώρα.

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα την Πέμπτη, οι αναλυτές εμπορευμάτων της Goldman Sachs ανέφεραν ότι η αναφερόμενη αποδέσμευση από τα αποθέματα των ΗΠΑ θα βοηθήσει την αγορά πετρελαίου να αποκτήσει ισορροπία το 2022, αλλά δεν θα επιλύσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα.

«Αυτό θα μείωνε την απαραίτητη καταστροφή της ζήτησης που προκαλείται από τις τιμές, τον μοναδικό μηχανισμό εξισορρόπησης πετρελαίου που είναι διαθέσιμος επί του παρόντος σε έναν κόσμο χωρίς αποθέματα και ελαστικότητα προσφοράς», δήλωσε η Goldman Sachs.

«Αυτό θα αποτελούσε ωστόσο, μια απελευθέρωση των αποθεμάτων πετρελαίου, όχι μια σταθερή πηγή προμήθειας για τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, μια τέτοια απελευθέρωση δεν θα επιλύσει το διαρθρωτικό έλλειμμα προσφοράς, επί σειρά ετών».

Πρόσθεσαν ότι οι χαμηλότερες τιμές το 2022 θα υποστήριζαν τη ζήτηση πετρελαίου ενώ θα επιβράδυναν την επιτάχυνση της παραγωγής σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, αφήνοντας έλλειμμα το 2023 και πιθανή ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή για να συζητήσει τα ζητήματα που αφορούν στην προμήθεια πετρελαίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Αυστραλίας Άνγκους Τέιλορ.

Ο ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιήσουν επίσης συνάντηση αργότερα την Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διατηρήσουν την υπάρχουσα συμφωνία για την σταδιακή αύξηση της παραγωγής, μετά τη σημαντική μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και τη σχετική πτώση σε ζήτηση.

Την Πέμπτη το μεσημέρι (13:21 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 101,10 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 6,23% και το Brent στα 106,87 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 5,80%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ εξετάζουν να διαθέσουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου

Τι δείχνουν τα τρία σενάρια της UBS για την πορεία του πετρελαίου

Καύσιμα: Χαμένοι και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις του κλάδου από τις υψηλές τιμές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider