S&P 500 και Dow Jones έσπασαν το πτωτικό σερί - Η καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2020

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P 500 και Dow Jones έσπασαν το πτωτικό σερί - Η καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2020
Εν μέσω των σημαδιών για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street, βάζοντας τέλος σε ένα αρνητικό σερί πολλών εβδομάδων, εν μέσω ενδείξεων για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,76% ή 575,77 μονάδες στις 33.212 μονάδες. Ο S&P 500 ανέβηκε 2,47% ή 100,40 μονάδες στις 4.158 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 3,33% ή 309,48 μονάδες στις 12.131 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με κέρδη. Ο Dow ολοκλήρωσε την εβδομάδα με άνοδο 6,2% και έσπασε το σερί 8 εβδομάδων απωλειών, το μεγαλύτερο από το 1923. Ο S&P 500 κέρδισε 5,6% και ο Nasdaq ενισχύθηκε 6.2%. Και οι δύο είχαν σερί 7 εβδομάδων με αρνητικό πρόσημο.

Η επιστροφή του αμερικανικού χρηματιστηρίου σε επίπεδα που ήταν τον Μάρτιο σε εβδομαδιαίο επίπεδο ήρθε καθώς από τη Δευτέρα έως σήμερα μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων και των πρακτικών της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έδειξε σε ήπια αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία για τις προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ δείχνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία μπορεί να αποκλιμακώνονται.

Ωστόσο, μένει να φανεί ο αντίκτυπος των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία όπως και των lockdown για τον κορονοϊό στην Κίνα προς την επενδυτική διάθεση, με τα παραπάνω να έχουν οδηγήσει την Wall Street σε σερί εβδομαδιαίων απωλειών που «τρέχει» από το τέλος του Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ο αυξημένος όγκος των σημερινών συναλλαγών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς τη Δευτέρα η Wall Street θα μείνει κλειστή λόγω της αργίας για την Memorial Day στις ΗΠΑ.

Εμπορεύματα

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Ιουνίου, ενισχύθηκαν 0,2% ή 3,70 δολάρια στα 1.851,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Τα συμβόλαια του ασημιού κέρδισαν 0,7%, στα 22,09 δολάρια ανά ουγγιά, της πλατίνας 0,6% στα 943 δολάρια ανά ουγγιά και του παλλαδίου 2,9% στα 2.054,80 δολάρια ανά ουγγιά

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού παράδοσης Ιουλίου (WTI), κέρδισαν 0,92%, ξεπερνώντας και την χθεσινή υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 23 Μαρτίου, ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ενισχύθηκαν κατά 1,5%, στο 5ο διαδοχικό 5νθήμερο με κέρδη. Τα συμβόλαια του brent παράδοσης Αυγούστου κέρδισαν 1,7% και για την εβδομάδα σημείωσαν άλμα 6%.

Μάκρο

Μικρή κάμψη κατέγραψε ο δείκτης για τις Προσωπικές Καταναλωτικές Δαπάνες (PCE) στις ΗΠΑ, καθώς σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 6,3% για τον περασμένο μήνα, από 6,6% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%.

Εξάλλου, η καταναλωτική δαπάνη, που διαμορφώνει πάνω από τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αυξήθηκε 0,9% για τον Απρίλιο έναντι αύξησης 1,4% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 0,8%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ ανήλθε στις 58,4 μονάδες για τον Απρίλιο έναντι 59,1 μονάδων στην αρχική μέτρηση και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετικό φίνις στην εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider