Wall Street: «Κανένα μέρος να κρυφτείς» λόγω των επιτοκίων - Πτώση 4% για τον Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Κανένα μέρος να κρυφτείς» λόγω των επιτοκίων - Πτώση 4% για τον Nasdaq
Τριψήφιες απώλειες για τους βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου. «Βαρίδι» οι τεχνολογικές μετοχές.

Κατακόρυφες απώλειες κατέγραψε η Wall Street για την Πέμπτη, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να αναζητεί μάταια όπως φάνηκε- κάλυψη από τις ανησυχίες που έχουν προκύψει λόγω των κινήσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και τον κίνδυνο της ύφεσης να κάνει για μια ακόμα μέρα αισθητή την παρουσία του στις αποδόσεις των μετοχών.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 2,42% ή 741,46 μονάδες στις 29.927 μονάδες, κλείνοντας για πρώτη φορά υπό τα επίπεδα των 30.000 μονάδων από τον Ιανουάριο του 2021.

Ο S&P 500 υποχώρησε 3,14% ή 3.671 μονάδες στις 3.617 μονάδες.

Ο Nasdaq απώλεσε 4,08% στις 453,06 μονάδες στις 10.646 μονάδες.

Οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, Amazon, Apple, Netflix, Tesla και Nvidia, έγραψαν απώλειες από 3% έως 7%.

Εν μέσω του πανικού στις διεθνείς χρηματαγορές, οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν το πόσο σοβαρό είναι το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία ή -ακόμα και σε περίπτωση που η ύφεση αποφευχθεί- το κατά πόσο οι κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών θα επηρεάσουν την πορεία των επιχειρήσεων.

Μετά από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed, οι σημερινές αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) και της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας για αύξηση των επιτοκίων τους, εντείνουν την εν λόγω ανησυχία στις αγορές.

Ενδεικτικό του παραπάνω είναι οι εκτιμήσει της Deutsche Bank και της Morgan Stanley, που «βλέπουν» μεγαλύτερο κίνδυνο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, με τις συνέπειες που αυτός θα μπορούσε να έχει στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Στόχο ώστε το Twitter να αποκτήσει 1 δισ. χρήστες παγκοσμίως έθεσε ο Έλον Μασκ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με το προσωπικό του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου και καθώς εξακολουθεί να «αιωρείται» η πρόταση εξαγορές ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων που έχει καταθέσει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για την εταιρεία.

Εμπορεύματα

Με σημαντική άνοδο κινήθηκαν για την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκε για μια ακόμα φορά ο περιορισμός της διάθεσης του «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια αγορά και η αύξηση της ζήτησης του.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιουλίου, ενισχύθηκαν 2% ή 2,27 δολάρια στα 117.58 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Αυγούστου, κέρδισαν 1,31% ή 1,55 δολάρια στα 120.06 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν για την Πέμπτη οι τιμές του χρυσού, καθώς τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Αυγούστου, κέρδισαν 1,7% ή 30,30 δολάρια στα 1.849,90 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο τους από τις 13 Μαΐου.

Μάκρο

Στις 229.000 διαμορφώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 11 Ιουνίου οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το MarketWatch, οι νέες αιτήσεις είναι μειωμένες κατά περίπου 3.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ την ίδια στιγμή οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση της τάξεως των 17.000 αιτήσεων.

Ισχυρή πτώση και μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Μάιο, σε μια μέτρηση που μπορεί να «διαβαστεί» ως επιδείνωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας από τον υψηλό πληθωρισμό στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Ένωση Κτηματομεσιτών, οι ενάρξεις κατοικιών σε ετήσιο επίπεδο υποχώρησαν 14,4% από 5,5% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 1,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «γονάτισαν» από τα επιτόκια των BoΕ και Fed

Απώλειες κοντά στο 3% για το Χρηματιστήριο - Διολίσθησε προς τις 810 μονάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider