«Χτίζει» ήπια στα κέρδη των προηγούμενων ημερών το Χ.Α.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χτίζει» ήπια στα κέρδη των προηγούμενων ημερών το Χ.Α.
Στα κέρδη των προηγούμενων ημερών επιχειρεί να «χτίσει» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με ήπια άνοδο που οδηγεί τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 835 μονάδες.

(upd 14:55) Στα κέρδη των προηγούμενων ημερών επιχειρεί να «χτίσει» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με ήπια άνοδο που οδηγεί τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 835 μονάδες. Μαζί με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η ελληνική αγορά αποτιμά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ η οποία μπήκε δυναμικά στον «χορό» της αύξησης των επιτοκίων με +0,5%.

Η άνοδος είναι συγκρατημένη καθώς η υψηλή αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό παγκοσμίως παραμένει, ενώ οι επιθετικές κινήσεις των τραπεζών στα επιτόκια συντηρούν το σενάριο για παγκόσμια ύφεση.

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 1,24% στις 836,38 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 28,6 εκατ. ευρώ. Στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις, ο δείκτης έχει σωρευτικά κέρδη περίπου 4%, αλλά στη βάση υποτονικού τζίρου.

Θα χρειασθούν ίσως μερικά 24ωρα και κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις ή «διαρροές» από την Φρανκφούρτη, για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς ανακοίνωσε η ΕΚΤ χθες πέραν της αύξησης των βασικών επιτοκίων κατά 0,5% και του νέου εργαλείου παρέμβασης με το όνομα TPI, προκειμένου να ξεδιπλωθούν στην συνέχεια οι αντιδράσεις των αγορών... Ένα είναι βέβαιο, η εκτίμηση της ΕΚΤ είναι πως η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη θα επιδεινωθεί. Και μέσα σ’ αυτή την «χειρότερη» κατάσταση η ΕΚΤ αυξάνει το κόστος του χρήματος κατά μισή μονάδα, ήτοι όσο ζήτησαν οι «σκληροί» της Βόρειας Ευρώπης.

Ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται στο +1,15% και τις 2.008 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 1,6% στις 505 μονάδες. Η μετοχή της ΕΤΕ κινείται στο +3,23%, ενώ της Eurobank στο +2,18%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+2,55%), του ΟΠΑΠ (+2,13%) και της Coca Cola 3E (+2,28%).

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, μεγάλο deal επιφυλάσσει ο χώρος της υγείας καθώς η εταιρεία «Ημιθέα» Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", ανακοίνωσε ότι ήρθε σε καταρχήν συμφωνία για την απορρόφηση του Ομίλου Euromedica, με στόχο τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους Υγείας στην Ελλάδα.

Στη σφαίρα των τραπεζών, η Alpha Bank σύναψε δεσμευτική συμφωνία με την Hoist Finance AB αναφορικά με το Project Light για την πώληση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων Δανείων συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου ύψους 0,4 δισ. ευρώ και συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 0,2 δισ. ευρώ. Το τίμημα της Συναλλαγής έχει συμφωνηθεί στα 34 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ακριβό χρήμα και πάμε βλέποντας... και κάνοντας» η γραμμή της ΕΚΤ μπροστά στην κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider