Ευρωαγορές: «Κακό» ξεκίνημα Σεπτεμβρίου - 1,8% χαμηλότερα ο Stoxx

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Κακό» ξεκίνημα Σεπτεμβρίου - 1,8% χαμηλότερα ο Stoxx
Δεν έχουν καμφθεί οι ανησυχίες του επενδυτικού κοινού για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα ενόψει ενός «δύσκολου» χειμώνα. 

«Άγριο» ξεκίνημα Σεπτεμβρίου κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη εν μέσω διεθνούς χρηματιστηριακής κατρακύλας, καθώς δεν έχουν καμφθεί οι ανησυχίες του επενδυτικού κοινού για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα ενόψει ενός «δύσκολου», κατά πώς προβλέπεται, χειμώνα.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Αύγουστο, που έφτασε στο 9,1%. Πλέον, οι αγορές εστιάζουν στο κατά πόσο οι πληθωριστικές πιέσεις θα επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, με το Δ.Σ. της ΕΚΤ να αναμένεται να ανακοινώσει στις 8 Σεπτεμβρίου νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της.

Μετά από τα τελευταία στοιχεία, αυξάνεται η ανησυχία για το ότι η Ευρωζώνη θα βρεθεί σε ύφεση, ιδιαίτερα αν αποδειχθεί πως τα δυσκολότερα για την ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχουν φανεί ακόμα στην οικονομία της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch εκτιμά πως είναι πιθανή μια ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία στο β' εξάμηνο του 2022, με μεγαλύτερα «θύματα» τη Γερμανία και την Ιταλία.

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τον κλάδο της μεταποίησης στις χώρες του ευρώ να φτάνει το χαμηλότερο του επίπεδο από το καλοκαίρι του 2020 για τον Αύγουστο.

Το κλείσιμο των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,80% στις 407,66 μονάδες.

O Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,75% στις 3.455 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 1,89% στις 7.146 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατρακύλησε 1,58% στις 12.631 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,48% στις 6.034 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,24% στις 21.291 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,04% στις 7.804 μονάδες.

Μάκρο

Οριακή υποχώρηση κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 6,6% έναντι του αναθεωρημένου 6,7% για τον Ιούνιο.

Πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις κινήθηκε η ανάπτυξη στην οικονομία της Ιταλίας για το β' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat).

Το ιταλικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 1,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1% και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 1%.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία υποχώρησαν 5,5% για τον Ιούλιο σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,9% μετά από συρρίκνωση 1,5% τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Πιθανή η ύφεση στην Ευρωζώνη - Η Γερμανία θα επηρεαστεί περισσότερο από την ενεργειακή κρίση

Οριακή κάμψη στην ανεργία της Ευρωζώνης τον Ιούλιο

Wall Street: Συνεχίστηκε και την Τετάρτη το σερί της πτώσης - Μήνας απωλειών ο Αύγουστος

gazzetta
gazzetta reader insider insider