Wall Street: «Έσπασαν» το πτωτικό σερί οι Dow και S&P

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Έσπασαν» το πτωτικό σερί οι Dow και S&P
Ο Σεπτέμβριος μπαίνει «με το δεξί» για την Wall Street χωρίς να συνεχίζει στο τέμπο του δύσκολου Αυγούστου που προηγήθηκε. 

Έστω και τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης και αφού είχε διαγράψει μεγάλες ενδοσυνεδριακές απώλειες, το κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Πέμπτη κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις, «σπάζοντας» για τους Dow Jones και S&P 500 το αρνητικό σερί. Έτσι ο Σεπτέμβριος μπαίνει «με το δεξί» για την Wall Street χωρίς να συνεχίζει στο τέμπο του δύσκολου Αυγούστου που προηγήθηκε.

Στο κλείσιμο της Πέμπτης, ο Dow Jones ανήλθε στις 31.656 μονάδες, με κέρδος 0,46%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,30% φτάνοντας στις 3.966 μονάδες. Δεν κατάφερε να ακολουθήσει στην αντεπίθεση ο Nasdaq, κλείνοντας στις 11.785 μονάδες, με πτώση 0,26%.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο ανήλθαν την τελευταία εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, ένας βασικός δείκτης για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την ανεργία. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις ανήλθαν στις 232.000, σε χαμηλό εννέα εβδομάδων, κάτι που δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι η επιβράδυνση της οικονομίας προκαλεί εκτεταμένες απολύσεις. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 5.000 το επταήμερο που έληξε στις 27 Αυγούστου από τις αναθεωρημένες 237.000 (αρχικά 242.000) την προηγούμενη εβδομάδα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει 245.000 συνολικά.

Ωστόσο, η παραγωγικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο αναθεωρημένο 4,1% το β’ τρίμηνο, λιγότερο από την αρχική εκτίμηση για πτώση 4,6%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,4% το β’ τρίμηνο, ενώ οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Σταθερός στο 52,8% παρέμεινε τον Αύγουστο ο δείκτης του ISM για την αμερικανική μεταποίηση, έχοντας πέσει σε χαμηλό 25 μηνών τον Ιούλιο. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα διολισθήσει στο 51,8%.

Από την άλλη, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 1,78 τρισ. δολαρίων. Η πτώση ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Εμπορεύματα

Απότομη υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές του χρυσού αλλά και του ασημιού την Πέμπτη, με το «κίτρινο» μέταλλο να «κλείνει» στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων και το ασήμι σε χαμηλό άνω των δύο ετών. Έτσι, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 16,90 δολάρια ή 1%, για να διαμορφωθεί στα 1.709,30 δολάρια η ουγγιά, με τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Ιουλίου. Το ασήμι στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 22 σεντς, ή 1,2%, για να κλείσει στα 17,666 δολάρια η ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων βρέθηκαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, εγκαινιάζοντας με «το αριστερό» τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας να επηρεάζονται από τα τεκταινόμενα με τον κορονοϊό στην Κίνα. Έτσι, το αμερικανικό αργό παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε 2,94 δολάρια ή 3,3%, για να διαμορφωθεί στα 86,61 δολάρια το βαρέλι. Το brent παράδοσης Νοεμβρίου έχασε 3,28 δολάρια ή 3,4%, στα 92,36 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια, brent και WTI, έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η ανάπτυξη στην μεταποίηση - «Πέφτει» το κόστος στις κατασκευές

ΗΠΑ: Σε χαμηλό από τον Ιούνιο οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας - «Έπεσε» η παραγωγικότητα

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 2 εβδομάδων brent και WTI εξαιτίας των κινεζικών lockdown

gazzetta
gazzetta reader insider insider