«Κοκκίνισαν» οι ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για τον αμερικάνικο πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κοκκίνισαν» οι ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για τον αμερικάνικο πληθωρισμό
Η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει ακόμα και σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις οικονομίες της ηπείρου τα οποία οι Ευρωπαίοι επενδυτές αξιολογούν προσεκτικά. 

Τελευταία ενημέρωση 16:02

Στο «κόκκινο» γύρισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ έδειξαν μια μη αναμενόμενη επιμονή και παρά την πτώση των τιμών φυσικού αερίου που είχε οδηγήσει πολλούς αναλυτές να προβλέπουν επιβράδυνση. Σε αρνητικό γύρισμα μετά τις ανακοινώσεις «πέρασαν» και τα futures της Wall Street με τον Dow Jones να κάνει «βουτιά» 500 μονάδων.

Η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει ακόμα και σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις οικονομίες της ηπείρου τα οποία οι Ευρωπαίοι επενδυτές αξιολογούν προσεκτικά.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,38% στις 426,12 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,82% στις 3.616 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX κινείται στο -0,57% και στις 13.325 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,59% στις 7.429 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 διολισθαίνει 0,62% στις 6.294 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,85% στις 22.419 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κινείται στο -1,17% και στις 8.098 μονάδες.

Μάκρο

Διαψεύστηκαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για επιβράδυνση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου προσέφεραν ένα μικρό «διάλλειμα» στους καταναλωτές με την πτώση, ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας την Τρίτη. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος «μετρά» ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και 8,3% το προηγούμενο έτος. Ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% σε ετήσια βάση.

Εκτός από τις αγορές τις ανακοινώσεις ανέμενε και η Fed για να κρίνει αργότερα μέσα στην εβδομάδα την συνέχιση της νομισματικής πολιτικής της, με τους επενδυτές να προεξοφλούν μία τρίτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Πίσω στη Γηραιά Ήπειρο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, ενώ η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε, σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε δύσκολη παρά τη χαλάρωση της ζήτησης εργασίας. Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,6% το τρίμηνο έως τον Ιούλιο, χαμηλότερα από το 3,8% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 3,9%.

Εντωμεταξύ, επιτάχυνση κατέγραψε ξανά ο γερμανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο, έχοντας υποχωρήσει τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, σε ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές επιμένουν εν μέσω της κρίσης κρίση του ενεργειακού εφοδιασμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 7,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, από 7,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 7,9%. Οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν 35,6% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έπειτα από αύξηση 35,7% τον Ιούλιο. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν επίσης πάνω από το μέσο όρο, καταγράφοντας αύξηση 16,6% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο μειώθηκαν οι οικονομικές προσδοκίες στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου οικονομικής έρευνας ZEW την Τρίτη. Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στο μείον 61,9 τον Σεπτέμβριο από μείον 55,3 τον Αύγουστο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στο μείον 58,0.

Η εικόνα στην Ασία

Σε θετικό έδαφος «έκλεισαν» στην μεγάλη τους πλειοψηφία και τα χρηματιστήρια της Ασίας-Ειρηνικού για δεύτερη συνεδρίαση, μία μόλις ημέρα μετά από την τριήμερη παύση των διαπραγαμτεύσεων για τις κινέζικες αγορές.

Ο Nikkei 225 στο Τόκιο κέρδισε 0,25%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,65%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, Shanghai και SZSE Component σημείωσαν άνοδο 0,05% και 0,32% αντίστοιχα. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,11%. Στην Σεούλ, ο KOSPI διεξήγαγε μίνι ράλι 2,74%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 η ανεργία

gazzetta
gazzetta reader insider insider