Προσπάθεια των αγοραστών στο Χρηματιστήριο - Επαναφορά πάνω από τις 840 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσπάθεια των αγοραστών στο Χρηματιστήριο - Επαναφορά πάνω από τις 840 μονάδες
Αγοραστές σε τράπεζες. Ήπιες μεταβολές για τα βαριά χαρτιά της αγοράς.

Κατάφερε να κρατήσει κάπως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να εστιάζουν σε τρία μέτωπα (αποτελέσματα, ενεργειακή κρίση, και αξιολογήσεις) αλλά με το περιβάλλον στις διεθνείς αγοράς να είναι άκρως αρνητικό και να αναμένεται να φτάσει σε ακόμη πιο αρνητικά επίπεδα...

Οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και η Wall Street μπορεί να κατέγραψαν και να καταγράφουν κάποια ήπια άνοδο αλλά αυτό θα πυροδοτήσει άμεσα κλείσιμο θέσεων και κατοχύρωση κερδών. Παράλληλα, η εικόνα στην Ευρωζώνη υποδηλώνει το πέρασμα σε μια ύφεση καθώς η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατακόρυφα τον Ιούλιο με τα εργοστάσια σε ολόκληρη την περιοχή να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και την εξασθένηση της ζήτησης. Η παραγωγή εργοστασίων, ορυχείων και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, μειώθηκε κατά 2,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε 2,4% τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι επενδυτές βλέπουν συχνά τις bear markets και τις υφέσεις που τις ακολουθούν ως δυαδικά γεγονότα, είτε είσαι σε ένα είτε όχι. Αλλά στην πραγματικότητα η κλίμακα και το βάθος των bear markets ποικίλλουν αρκετά. Κάτι ανάλογο μπορεί να ειπωθεί για τις bull markets – ορισμένες είναι πολύ ισχυρότερες και μεγαλύτερες από άλλες, λόγω ισχυρών κοσμικών τάσεων στην ανάπτυξη και το κόστος κεφαλαίου.

Οι περισσότερες bear markets τελικά τείνουν να τελειώνουν με μια παρόμοια ισχυρή αρχική ανάκαμψη (την οποία η Goldman Sachs περιγράφει ως τη φάση «Ελπίδας» - Hope). Ωστόσο, σε πραγματικό χρόνο, είναι συχνά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ενός «bear market rally» και μιας πραγματικής κλίσης σε μια νέα bull market, καθώς μπορεί να μοιάζουν πολύ, τουλάχιστον στην αρχή.

Παράλληλα, σε ότι αφορά την Ελλάδα, τα βλέμματα στρέφονται στις αυριανές αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους Moody's και DBRS, καθώς οι ετυμηγορίες τους αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση των ελληνικών κρατικών τίτλων.

Η Citi βλέπει περιθώρια για ένα «catchup» από τη Moody's μέσω μιας αναβάθμισης σε «Ba2», ενώ όπως έχει αναφέρει το insider.gr μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε ένα πρόσφορο έδαφος για τον ΟΔΔΗΧ για μια έξοδο στις αγορές, με το εκ νέου άνοιγμα μιας παλαιότερης έκδοσης δεκαετούς ομολόγου για την άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, το Χρηματιστήριο καταφέρνει να ακολουθήσει σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές υπεραποδίδοντας ελαφρώς. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,98% στις 844,81 μονάδες, με τον τζίρο στα 1,52 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,13% στις 2.031,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραποδίδει με κέρδη 1,68% στις 556,65 μονάδες.

Σημεία εισόδου στις τράπεζες διαμορφώθηκαν και έτσι η Eurobank ανακάμπτει κατά 2,19% στα 0,9146 ευρώ, η Πειραιώς σημειώνει άνοδο 1,14% στα 1,1420 ευρώ, η ΕΤΕ στο +1,06% και τα 3,2510 ευρώ με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 1,86% στα 0,9078 ευρώ.

Ήπια ανοδικά κινούνται και τα βαριά χαρτιά της αγοράς με τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ στο 0,51% και το 0,23% και τη Mytilineos στο 1,24% και την Τέρνα Ενεργειακή στο 0,48%.

Μετά τις ισχυρές πιέσεις προσπαθούν να βγουν αγοραστές και στα δύο διυλιστήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider