Τελευταία ενημέρωση 13.36
Σημαντική πτώση καταγράφουν στις συνεδριάσεις της Παρασκευής οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω από τα επιτόκια συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της, ενώ την ίδια στιγμή η διατήρηση των τιμών της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα ενισχύει την μεταβλητότητα στις μετοχές.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 1,01% στις 410,58 μονάδες, με τους κλάδους των κατασκευών και των πρώτων υλών να οδηγούν την πτώση, με απώλειες άνω του 2%, ενώ σχεδόν το σύνολο των επιμέρους τομέων βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημειώνει απώλειες 1,52% στις 3.487,90 μονάδες.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 1,59% στις 12.750 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 ο οποίος υποχωρεί κατά 1,14% στις 6.087 μονάδες.
Μικρά κέρδη για τον βρετανικό FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος βρίσκεται στα επίπεδα των 7.292 μονάδων με άνοδο 0,15%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,99% στις 22.144 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διαπραγματεύεται στις 8.006 μονάδες, με πτώση 0,98%.
Μάκρο
Στο 10,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για την πορεία των τιμών που δημοσίευσε η Εurostat.
Σε επίπεδο κρατών, ο χαμηλότερος πληθωρισμός για τον Αύγουστο καταγράφηκε στη Γαλλία (6,6%), στη Μάλτα (7%) και στη Φινλανδία (7,9%). Αντίθετα ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στην Εσθονία (25,2%), στη Λετονία (21,4%) και στη Λιθουανία (21,1%).
Οριακά πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις πιέσεις που δέχεται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης από την ενεργειακή κρίση.
Ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 9,1% έναντι 9% στην αρχική μέτρηση και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9% από 0,8% στην αρχική μέτρηση.
Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία μειώθηκαν τον Αύγουστο, καθώς η συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών λόγω του υψηλού πληθωρισμού επηρέασαν και την καταναλωτική αγορά.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, παρά την αύξηση 0,4% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Μάλιστα, η πτώση ήταν γενικευμένη, συμπαρασύροντας όλους τους κύριους τομείς, τη στιγμή που οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μείωση της τάξεως του 1,4%.
Ασιατικά χρηματιστήρια
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους νωρίτερα, οι σημαντικότερες αγορές στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ακολουθώντας την τάση που χάραξε την Πέμπτη το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις νεότερες εκτιμήσεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά πως το ερχόμενο έτος η ύφεση είναι αναπόφευκτη, προσθέτοντας πως ακόμα και η επιθετική δράση από τις Κεντρικές Τράπεζες πιθανόν να μην αρκεί για την επιστροφή του πληθωρισμού σε επιτρεπτά επίπεδα.
Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε στις 27.567 μονάδες με απώλειες 1,11%, όπως και ο δείκτης HSI στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, που διαμορφώθηκε στις 18.761 μονάδες, με πτώση 0,89%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, παρά το γεγονός πως οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκαν τον Αύγουστο πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, ο δείκτης Shanghai έκλεισε με απώλειες 2,3% στις 3.126 μονάδες, με τον δείκτη Shenzhen Composite να διαμορφώνεται στις 11.261 μονάδες με πτώση 2,3%.
Τέλος, στη Νότια Κορέα ο δείκτης KOSPI ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.382 μονάδες με απώλειες 0,79%, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με πτώση 1,52% στις 6.739 μονάδες.