Ισχυρά κέρδη για τις ευρωαγορές - «Με το δεξί» στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρά κέρδη για τις ευρωαγορές - «Με το δεξί» στην εβδομάδα
Κέρδη καταγράφονται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα - Των κερδών ηγείται το Μιλάνο με πάνω από 220 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 15:09

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται οι ευρωαγορές τη Δευτέρα, επηρεασμένες και από το γεγονός πως το πολιτικό «χάος» στη Βρετανία μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, οδεύει προς το τέλος του.

Ο Ρίσι Σούνακ έκανε ένα τεράστιο βήμα για να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής ενώ αντίπαλός του πλέον είναι μόνο η Πένι Μόρντοντ, που επισημοποίησε την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο την Παρασκευή.

Υπό το πρίσμα πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει νέο πρωθυπουργό, οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Σεπτεμβρίου με πτώση σχεδόν 21 μονάδες βάσης στο 3,846%.

Ο Σουνάκ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας του για την ηγεσίας -στην οποία ηττήθηκε από την Τρας- ότι τα δημοσιονομικά μέτρα της απερχόμενης κυβέρνησης θα ωθούσαν την οικονομία της Βρετανίας στο χείλος της κατάρρευσης. Αυτό εξηγεί ορισμένες από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών τη Δευτέρα.

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Επίσης θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι από τους πολιτικούς της.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 1,70% στις 403 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 1,72% στις 3.536 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανεβαίνει 0,52% στις 7.006 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 1,73% στις 12.952 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 1,82% στις 6.145 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώνεται στις 21.969 μονάδες με άνοδο 1,86%.
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κάνει άλμα 2,01% στις 7.697 μονάδες.

Μάκρο

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, ενισχύοντας τα σημάδια πως η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει σε ύφεση. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της S&P Global υποχώρησε στο 47,1, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013 (εξαιρουμένης της περιόδου των πανδημικών lockdowns) και κάτω από τις εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg που ανέμεναν διαμόρφωση του δείκτη στο επίπεδο του 47,6.

Αιτία για την ραγδαία επιδείνωση του δείκτη είναι οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες «πλήττουν» τη ζήτηση, ωθώντας ορισμένες εταιρείες να συγκρατήσουν την παραγωγή τους λόγω χαμηλότερων πωλήσεων. «Ταγός» για την υποχώρηση του δείκτη στάθηκε η μεταποίηση, και κυρίως οι τομείς με ιδιαίτερη έκθεση στην ενεργειακή κρίση όπως ο κλάδος των χημικών και των πλαστικών. Έντονη αρνητική επίδραση κατεγράφη και στις υπηρεσίες, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με άνοδο των τιμών στα προϊόντα και στο κόστος διαβίωσης.

Πτώση σημείωσαν και οι νέες παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες, που υποχώρησαν σε ρυθμό που είχε να σημειωθεί σχεδόν μία δεκαετία, από τον Δεκέμβριο του 2012 (και πάλι εξαιρουμένων των μηνών των πανδημικών lockdowns). Ο ΡΜΙ στις δύο κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης αντικατοπτρίζει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη στο σύνολο της. Συγκεκριμένα, ακολουθώντας το ευρύτερο ρεύμα στην Ευρωζώνη, ο ΡΜΙ της Γερμανίας υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 44,1 από 45,7 προηγουμένως, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την Γαλλία βρέθηκε στο 50, επίπεδο ορόσημο που οριοθετεί τη διεύρυνση από τη συρρίκνωση.

Ταυτόχρονα, με πτώση 17% θα κλείσει το 2022 για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη χειρότερη επίδοσή τους από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, εάν επιβεβαιωθεί η μέση τιμή-στόχος των 406 μονάδων που δίνουν οι αναλυτές για τον Stoxx 600, σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια ανόδου έως το κλείσιμο του έτους είναι μικρότερα του 2%, κάτι που συνεπάγεται ότι το 2022 δεν θα φέρει το συνηθισμένο Santa Claus Rally.

Επενδυτικοί οίκοι όπως οι Goldman και Bank of America χαμήλωσαν τις τιμές-στόχους τους τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο που έχει η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και για την πολιτική αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Stoxx 600 έπεσε τον περασμένο μήνα σε bear market (πτώση τουλάχιστον 20% από τα προηγούμενα υψηλά), καθώς εντάθηκαν οι φόβοι ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα πυροδοτήσουν μια παγκόσμια ύφεση.

Επιχειρηματικά νέα

Η πορτογαλική εταιρεία πετρελαίου και αερίου Galp Energia, ανακοίνωσε αύξηση 16% στα προσαρμοσμένα κέρδη γ΄ τριμήνου, χάρη στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και στον διπλασιασμό σχεδόν του περιθωρίου διύλισης. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Galp για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 187 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από τα 161 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, και υψηλότερα από τα 177 εκατ. ευρώ που αναμενόταν από τους αναλυτές.

Σε μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 4.000 θέσεις εργασίας θα προχωρήσει η Philips, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πακέτο αναδιάρθρωσης για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη βελτίωση της απόδοσης. Το κόστος απόλυσης αναμένεται να φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρίμηνα, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού, μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματά της.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2022, η Philips εμφάνισε ζημιές, εξαιτίας λειτουργικών προκλήσεων και προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ προειδοποίησε για παρατεταμένες προκλήσεις, επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, καθώς και συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τα μέτρα Covid-19 στην Κίνα. Οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 1,33 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 2,97 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021 και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για ζημιές 838,4 εκατ. ευρώ, σε δημοσκόπηση της FactSet. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων μειώθηκαν στα 209 εκατ. ευρώ από τα 512 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ οι πωλήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 4,3 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Η εικόνα στην Ασία

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατρακύλησε 6,26% στις 15.195 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 2,02% στις 2.977 μονάδες.

Ο δείκτης Shenzhen Component κατέγραψε απώλειες 2,06% στις 10.694 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία, ο S&P/ASX ενισχύθηκε 1,54% στις 6.779 μονάδες. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε άνοδο 1,04% στις 2.236 μονάδες. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 26.974 μονάδες, ενώ λόγω αργίας οι αγορές της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας και της Ινδίας ήταν κλειστές σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs - BofA για ευρωαγορές: Η χειρότερη χρονιά από το 2008

Γιατί η HSBC παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές - Στο επίκεντρο του επενδυτικού «story» οι τράπεζες

Οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στην ελληνική αγορά ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider