Οκτώβριος - «φωτιά» για τη Wall Street: Ο καλύτερος μήνας για τον Dow Jones από το 1976

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οκτώβριος - «φωτιά» για τη Wall Street: Ο καλύτερος μήνας για τον Dow Jones από το 1976
Ο Dow Jones σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του σε επίπεδο μήνα εδώ και 46 χρόνια. Ημερήσιες απώλειες για τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες.

H Wall Street διαπραγματεύτηκε σε αρνητικό έδαφος τη Δευτέρα αλλά τα κέρδη για τον Οκτώβριο ήταν θεαματικά, ειδικά για τον Dow Jones, ενόψει της συνεδρίασης της Fed που δρομολογείται νέα αύξηση των επιτοκίων της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ο Dow κατέγραψε μια από τις ισχυρότερες μηνιαίες επιδόσεις του εδώ και δεκαετίες, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις απώλειες που παρουσίασαν τεράστιες τεχνολογικές εταιρίες όπως η Meta και η Amazon, «συννεφιάζοντας» το επενδυτικό κλίμα και προαλείφοντας υφεσιακή πορεία για την αμερικανική οικονομία.

«Οι μετοχές παίρνουν μια ανάσα μετά τη μεγάλη πορεία της περασμένης εβδομάδας. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη την πάντα σημαντική συνεδρίαση της Fed και την απόφαση για τα επιτόκια την Τετάρτη, μια τέτοια είδους θετική ανάπαυλα είναι ακόμη πιο κομβική για τους επενδυτές» υπογραμμίζει ο Ράιαν Ντέτρικ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στον Όμιλο Carson.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανεβάσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βασης ξανά την Τετάρτη, αλλά πολλοί στη Wall Street ευελπιστούν πως οι επιτοκιακές αυξήσεις θα σταματήσουν στο άμεσο μέλλον ή έστω θα περιοριστεί το μέγεθός τους.

«Το μήνυμα της Τετάρτης θα είναι κρίσιμο για τις προσδοκίες της αγοράς στο μέλλον. Ο πρόεδρος Πάουελ θα πρέπει να τελειοποιήσει τις απαντήσεις του στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει σαν να περπατά σε ένα νομισματικό τεντωμένο σκοινί» εκτιμά ο Κουίνσι Κρόσμπι της LPL Financial.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης στα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημοσιευτούν την Παρασκευή και θα αφορούν τον Οκτώβριο.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones υποχώρησε 0,39% στις 32.733 μονάδες, αλλά σημείωσε μηνιαία άνοδο 13,95%, την ισχυρότερη από τον Ιανουάριο του 1976.
  • Ο S&P 500 απώλεσε 0,75% για να κλείσει στις 3.871 μονάδες, καταγράφοντας μηνιαία κέρδη 8%.
  • Ο Nasdaq διολίσθησε 1,03% στις 10.988 μονάδες, όμως για τον Οκτώβριο ενισχύθηκε 3,9%.

Mάκρο

Οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται ήδη στην κορύφωσή τους και αυτό είναι καλό για τις μετοχές, σύμφωνα με την JPMorgan. Ο Μισλάβ Ματέμγκα πιστεύει πως η φάση του αποπληθωρισμού προχωρά επίσης και αναμένει «ουσιαστικά χαμηλότερα» επίπεδα μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες.

«Καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει αποδυναμωθεί και κινείται πιο κοντά στο έδαφος συρρίκνωσης, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να περιοριστούν σε υποτονικά επίπεδα ανάπτυξης από εδώ», τόνισε και πρόσθεσε πως θα υπάρξει ανάκαμψη για τις τεχνολογικές μετοχές στο μέλλλον.

Ο σύνθετος δείκτης PMI, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών τον Οκτώβριο στο Σικάγο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης για τον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στο 45,2, από 45,7 έναν μήνα νωρίτερα και πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, όταν έπεσε στο 32,2.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός σημείωσε απώλειες τη Δευτέρα, διευρύνοντας το τριήμερο αρνητικό σερί ενώ ο Οκτώβριος κλείνει ως ο έβδομος συνεχόμενος μήνας πτώσης για το πολύτιμο μέταλλο.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου διολίσθησε 4,10 δολάρια ή σχεδόν 0,3%, για να διαμορφωθεί στα 1.640,70 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Για τον μήνα, οι τιμές του ενεργού συμβολαίου υποχώρησαν 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το έβδομο μηνιαίο αρνητικό σερί για τις τιμές του χρυσού είναι το μεγαλύτερο από το 1982. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε σχεδόν 0,2%, στα 19,119 δολ. ανά ουγγιά, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 0,4% για το μήνα. Το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου βούτηξε 3,5%, στα 1.831,70 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 16,1% για το μήνα, ενώ η πλατίνα Ιανουαρίου απώλεσε 2%, στα 930,0 δολ. ανά ουγγιά αλλά σε επίπεδο μήνα τα κέρδη της εκτοξεύθηκαν κατά 8,3%. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 1,6%, στα 3,375 δολάρια ανά λίβρα, με τις τιμές να σημειώνουν μηνιαίες απώλειες 1,1%.

Θετικός ο Οκτώβριος για το πετρέλαιο, ενώ οι τιμές στα συμβόλαια του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν σε διψήφιο νούμερο τη Δευτέρα, αμβλύνοντας τις μηνιαίες απώλειές τους. Το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 9,3%, για να διαμορφωθεί στα 6.214 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για τον Οκτώβριο, κατέγραψε απώλειες 12%, σύμφωνα με το FactSet.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate, υποχώρησε 1,6%, στα 86,53 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας ωστόσο αύξηση 8,9% για τον μήνα. Το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου που αποτελεί τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, διολίσθησε 1,2%, στα 95,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, ενώ και το συμβόλαιο Ιανουαρίου έχασε 1,3%, στα 93,77 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου, έκανε βουτιά 3% στα 2,8188 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Νοεμβρίου έχασε 0,9% στα 4,511 δολάρια το γαλόνι.

Επιχειρηματικά νέα

H Blackstone αγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τεχνολογικής επιχείρησης Emerson Electric. Η συμφωνία ανέρχεται περίπου στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια με την Emerson, με χρέη 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων να πουλά και την έδρα της ως μέρος της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά ΑΕΠ και πληθωρισμό - Άλμα σχεδόν 6% τον Οκτώβριο

JPMorgan Chase: Μια πιο ήπια Fed την Τετάρτη, θα μπορούσε να εκτοξεύσει 10% τον S&P 500

Πόσο «προσέχει» η ΕΚΤ σε όσα... λέει

gazzetta
gazzetta reader insider insider