Κόντρα στο «ρεύμα» συνεχίζει το Χρηματιστήριο για τις 1.000 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα στο «ρεύμα» συνεχίζει το Χρηματιστήριο για τις 1.000 μονάδες
Παραμένει απτόητο το Χρηματιστήριο, κόντρα στις διορθωτικές κινήσεις σε Αμερική υπό το βάρος της Goldman Sachs.

Παραμένει απτόητο το Χρηματιστήριο, κόντρα στις διορθωτικές κινήσεις σε Αμερική υπό το βάρος της Goldman Sachs.

Το διαρκές χτίσιμο θέσεων από ξένους θεσμικούς και εγχώρια χαρτοφυλάκια έχει να κάνει με την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας...! Την ίδια στιγμή, η Fitch παίρνει πρώτη σκυτάλη των αξιολογήσεων για την Ελλάδα, την επόμενη Παρασκευή, με την αγορά να αναμένει μια πρώτη θετική κίνηση που θα σπρώξει και τους άλλους οίκους, ειδικά τη S&P και τη DBRS. H Moody's διατηρεί μια πιο αργή στάση στα rating actions και γιαυτό απέχει αρκετά από το να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Να σημειωθεί πως ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο δεκαετές ομόλογο λήξεως 15 Ιουνίου 2033, με το οποίο ο ΟΔΔΗΧ πραγματοποίησε το πρώτο του φετινό βήμα στις αγορές.

Το guidance τοποθετήθηκε στο Μid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι ένα επιτόκιο της τάξεως του 4,5% περίπου (κουπόνι 4,25%), υποχωρώντας ελαφρώς εν συνεχεία προς το 4,279% (Mid Swaps +165 μονάδες βάσης), καθώς η ζήτηση που καταγράφηκε από τα χαρτοφυλάκια ήταν ιδιαίτερα ισχυρή ξεπερνώντας τα 21,9 δισ. ευρώ. Συνεπώς, από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για 2,5 - 3 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ κινήθηκε «επιθετικότερα» αντλώντας 3,5 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της τρέχουσας έκδοσης κρίνεται επιτυχής σε ένα βαθμό καθώς ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε μέσω μίας κίνησης να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει το 50% σχεδόν του «funding plan» του για εφέτος.

Από την άλλη, η Goldman Sachs αναβάθμισε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δίνοντας μάλιστα μεγαλύτερα περιθώρια ανοδικής κίνησης για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η αμερικανική τράπεζα δίνει σύσταση «buy» για τη μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ (από 1 ευρώ προηγουμένως), για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με τιμή στόχο τα 5,20 ευρώ (από 4,20 ευρώ προηγουμένως), όπως και για τον τίτλο της Alpha Bank με τιμή στόχο τα 1,60 ευρώ (από 1,19 ευρώ προηγουμένως). Αντιθέτως την «ουδέτερη» σύστασή της διατηρεί για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο στα 1,40 ευρώ (από 1,04 ευρώ προηγουμένως).

Παράλληλα, η Motor Oil δείχνει να υπερκαλύπτει - εκτός απροόπτου - τα όρια ένταξης στον MSCI και να επανέρχεται όπως όλα δείχνουν σε αυτόν, ενώ και η Πειραιώς μάχεται για μια θέση. Υπό αυτό πρίσμα, η προβολή των εγχώριων τίτλων προς τα ραντάρ των ξένων passive funds που ακολουθούν τους δείκτες, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Πέραν των τραπεζών, τίτλοι όπως η Mytilineos, η ΔΕΗ, η Τέρνα Ενεργειακή και τα δύο διυλιστήρια βρίσκονται ξεκάθαρα στα χέρια των long. Επιπλέον τα πονταρίσματα στην Ελλάκτωρ έχουν να κάνουν με τυχόν εξελίξεις για τη θυγατρική της ΑΚΤΩΡ και το ενδεχόμενο πώλησής της (ή μέρους) στη λογική ότι ο κατασκευαστικός τομέας αποφέρει μικρό περιθώριο κέρδους, και άλλοι κλάδοι παραχωρήσεις θα αποτελέσουν τους βασικότερους τομείς ανάπτυξης. Ωστόσο να σημειωθεί πως η ευρύτερη κινητικότητα και το ενδιαφέρον προς τα blue chips και τα mid caps είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,17% στις 988,65 μονάδες, με το τζίρο στα 1,35 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 0,22% στις 2.402 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,15% στις 731,40 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha διορθώνει ελαφρώς κατά 0,3% όπως και η ΕΤΕ κατά 0,22%, με τη Eurobank να σημειώνει ωστόσο κέρδη 0,98% στα 1,1885 ευρώ. Στο -0,52% η Πειραιώς που φτάνει στα 1,7095 ευρώ.

Ώθηση στην αγορά δίνει η ΕΕΕ με κέρδη 0,77%, αλλά και η Μυτιληναίος στο 0,84% και τα 21,56 ευρώ και ο ΟΠΑΠ που ενισχύεται κατά 0,61%. Αντίδραση και επαναφορά των αγοραστών στα ΕΛΠΕ που καταγράφουν κέρδη 1,9% στα 7,52 ευρώ, ενώ και η Ελλάκτωρ καταγράφει κέρδη 1,21%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Μειωμένες τουλάχιστον 40% οι χρεώσεις των προμηθευτών για Φεβρουάριο

Τι αλλάζει στο νέο ΕΣΠΑ

Εφορία: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση – Πώς θα αποκτήσουν ΑΦΜ σε λίγα λεπτά

gazzetta
gazzetta reader insider insider