Συνεχίζεται ο χορός των deals στα ξενοδοχεία - Τα μερίδια των διεθνών ομίλων

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται ο χορός των deals στα ξενοδοχεία - Τα μερίδια των διεθνών ομίλων
Tο 20% των πεντάστερων δωματίων της χώρας ανήκει σε διεθνείς αλυσίδες. Τα brands με το μεγαλύτερο αποτύπωμα.

Νέες σημαντικές συμφωνίες στον ξενοδοχιακό τομέα φέρνει η άνοδος του τουρισμού, συνεχίζοντας με την ίδια ορμή τον χορό των deals που καταγράφηκε ευθύς εξαρχής του τρέχοντος έτους. Καθώς μάλιστα οι προοπτικές για την τουριστική σεζόν παραμένουν θετικές, το ενδιαφέρον των μεγάλων ξενοδοχειακών κολοσσών και των διεθνών ομίλων για ελληνικά τουριστικά assets όλο και πυκνώνει.

Συνεχίζονται τα ξενοδοχειακά deals

Ενδεικτικό της κινητικότητας που καταγράφεται είναι οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαίου – Ιουλίου, τις οποίες αναλύει στο νέο report η εξειδικευμένη εταιρεία GBR Consulting. Η πιο πρόσφατη εξ αυτών είναι η συμφωνία που ανακοινώθηκε προ ημερών μεταξύ των Premia Properties και Nordic Leisure Travel Group για την απόκτηση δύο ξενοδοχείων σε Ρόδο και Κρήτη. Ο Νορβηγικός όμιλος ο οποίος πωλεί 1,5 εκατομμύρια πακέτα διακοπών διακοπές σε Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία, περιλαμβάνει τις εταιρείες ταξιδίων αναψυχής Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg, Sunclass Airlines, το ταξιδιωτικό γραφείο Airshoppen, και την ξενοδοχειακή εταιρεία Resorts & Hotels, που περιλαμβάνει τις ξενοδοχειακές αλυσίδες Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club και Sunprime Hotels. Η συναλλαγή ύψους 112,5 εκατ. ευρώ αφορά το επί ελληνικού εδάφους ξενοδοχείο 4 αστέρων Sunwing Kallithea Beach στη Ρόδο, δυναμικότητας 534 δωματίων και το 4 αστέρων Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club στην Ιεράπετρα της Κρήτης, με 262 δωμάτια. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η NLTG θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις εν λόγω μονάδες στο πλαίσιο 15ετούς σύμβασης μίσθωσης, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 10 έτη. Όσο για την συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παρότι η τελευταία βέβαια, η συναλλαγή αυτή δεν ήταν η μοναδική του τελευταίου τριμήνου. Δύο μήνες περίπου νωρίτερα, τον Μάιο του 2024, η Mitsis Hotels & Resorts ολοκλήρωσε την εξαγορά του 4 αστέρων Messonghi Beach Hotel από την Οικογένεια Γεωργούλη. Το κατάλυμα στα νότια της Κέρκυρας εκτείνεται σε οικόπεδο 126 στρεμμάτων με άμεση πρόσβαση στην παραλία και δίπλα στον ποταμό Μεσογγή, και αποτελεί το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα, με 979 δωμάτια και μπανγκαλόου.

Τον ίδιο μήνα και η Everty Greece απέκτησε δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων στο κυκλαδίτικο νησί Κέα. Ο λόγος για το Ydor Hotel & Spa 24 δωματίων και το Porto Kea Suites Hotel & Spa 35 δωματίων. Το χαρτοφυλάκιο φιλοξενίας της Everty περιλαμβάνει το Adytum Villas στο Πόρτο Χέλι, το Iconic Santorini και τις βίλες του Elounda Gulf Villas στην Κρήτη. Όσο για το νησί της Κέας έχει ήδη προσθέσει στο ξενοδοχειακό του δυναμικό το πολυτελές One&Only Kea, το οποίο έχει επίσης ανοίξει τις πύλες του.

Tο 20% των πεντάστερων της χώρας ανήκει σε διεθνείς αλυσίδες

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζουν ωστόσο και οι διεθνείς αλυσίδες που επενδύουν στην Ελλάδα, οι οποίες διευρύνουν το τελευταίο διάστημα αισθητά το χαρτοφυλάκιό τους στη χώρα μας. Παράδειγμα αποτελεί o ξενοδοχειακός κολοσσός της Hilton, όπου τον Ιούλιο του 2024 ανακοίνωσε ότι απέκτησε τα ακίνητα από τη Small Luxury Hotels of the World (SLH), τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα μέσω των καναλιών κρατήσεων της Hilton. Αξίζει να σημειωθεί ότι η SLH διαθέτει 25 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, αυξάνοντας το σύνολο των ακινήτων της Hilton στη χώρα σε 34 και σε περισσότερα από 2.200 δωμάτια. Αυτά περιλαμβάνουν 8 ακίνητα της συλλογής Curio Collection και ένα Tapestry στα Χανιά. Κατόπιν της συγκεκριμένης συναλλαγής δε, Hilton μπαίνει πια στο top 10 των διεθνών αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Πλέον οι διεθνείς αλυσίδες που δεν σχετίζονται με τους tour operators, κατέχουν 205 ξενοδοχεία με 29.204 δωμάτια στη χώρα μας. Αριθμούν δε τις 39.

Για την ακρίβεια από τα πεντάστερα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, το 20% των ξενοδοχείων και το 26% των δωματίων, ανήκουν σε κάποια διεθνή αλυσίδα, που δεν σχετίζεται με tour operator. Όσο για τα τετράστερα, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 5% και 11%.

Τα μερίδια των ξενοδοχειακών κολοσσών

Όσο για το πως επιμερίζεται η πίτα, σύμφωνα με το report της GBR Consulting προκύπτει ότι το μερίδιο του λέοντος – συγκεκριμένα το 19% των δωματίων ξενοδοχείων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα κάποιας διεθνούς αλυσίδας– κατέχει η Marriott International.

Ακολουθεί η Wyndham hotels & resorts και ο διεθνής όμιλος με ελληνικό dna, Sani/Ikos έκαστος με ποσοστό 9%. Ποσοστό 7% των δωματίων των διεθνών ομίλων κατέχει πλέον η Hilton ενώ από 5% κατέχουν ο όμιλος Louis Group, η Accor, η Domes Resorts και η Hyatt International.

To 4% των ελληνικών δωματίων των διεθνών ομίλων κατέχει η IHG ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό της Melia Hotels International. Τέλος ακόμα ένα 29% ανήκει σε 28 διεθνείς αλυσίδες που έχουν ένα μικρό μέχρι στιγμής μερίδιο στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι υψηλές πληρότητες της Αθήνας, η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου και το προβάδισμα των Airbnb

Συνέχισε το ανοδικό σερί του ο τουρισμός - Οι αστερίσκοι του Μαΐου και η αγορά έκπληξη για φέτος

Τουρισμός: Διψήφια άνοδος και μεγαλύτερη διασπορά των τουριστών τα χαρακτηριστικά του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider