Χρηματιστήριο: Ολομέτωπη επίθεση προς τις 1.000 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ολομέτωπη επίθεση προς τις 1.000 μονάδες
Προς τις 1.000 μονάδες η αγορά. Ράλι σε τράπεζες, ΑΒΑΞ, Attica Bank.

Τελευταία ενημέρωση 14:40

Σε ήπιο θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωαγορές, με το ΧΑ να ανακτά τις δυνάμεις του και να καλείται να ισορροπήσει και να βρει ρυθμό για να κινηθεί εκ νέου προς τις 1.000 μονάδες.

Όπως επισημαίνει η Beta Χρηματιστηριακή, «η διόρθωση θα ερχόταν κάποια στιγμή αλλά αυτό δεν ήταν το βασικό ζητούμενο για την αγορά. Η επόμενη ημέρα μετά την γενναία κατοχύρωση κερδών (τζίρος μεγαλύτερος από 100 εκατ. ευρώ) της περασμένης Πέμπτης έδειξε ότι οι αγοραστές έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο. Μπορεί οι μονάδες του Γενικού Δείκτη να βρίσκονται στα υψηλά οκταετίας ωστόσο υπάρχουν αρκετές μετοχές που διαπραγματεύονται σε πολυετή ή ακόμα και σε ιστορικά υψηλά στις κεφαλαιοποιήσεις τους. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, συμβαδίζει με τις επιδόσεις και τις προοπτικές πολλών εταιρειών και αναμένεται να «κριθεί» στο κοντινό τεστ με την πραγματικότητα που ακούει στο όνομα δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης».

Παράλληλα, η διόρθωση της Πέμπτης αποφόρτισε του ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονταν σε υπεραγορασμένες ζώνες από τις 3 Ιανουαρίου. Η διόρθωση αν και ήταν έντονη σε όγκο και ένταση δεν χάλασε την ανοδική εικόνα η οποία πλέον αλλάζει με κλεισίματα κάτω από τις 950 μονάδες. Η κορυφή των 992 μονάδων είναι πλέον το πρώτο βραχυπρόθεσμο πεδίο αντίστασης καθώς εκεί σημειώθηκαν σημαντικού μεγέθους συναλλαγές αν και η αγορά δείχνει να έχει εφεδρείες που θα μπορούσαν να πάρουν την σκυτάλη της ανόδου. Ενδεχομένως βρισκόμαστε στο σχηματισμό του επόμενου βατήρα, ανάλογου με αυτόν που παρατηρήθηκε στην ζώνη των 920 μονάδων.

Από την άλλη, η Eurobank Equities επανέλαβε τη σύσταση «buy» για όλες τις τράπεζες που καλύπτει, με την επιφύλαξη ότι βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να παραμείνουν επιρρεπείς σε διακυμάνσεις στο επενδυτικό κλίμα, ειδικά εν όψει του γεγονότος «βασικού κινδύνου» για την Ελλάδα το 2023, δηλαδή τις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Μέσα σε αυτό το διάστημα, μετατοπίζει την προτίμησή της στην Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ θεμελιωδών μεγεθών και αποτίμησης, ειδικά καθώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τα προπολεμικά της επίπεδα, έχοντας υποαποδώσει σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού.

Κατά συνέπεια, η Xρηματιστηριακή αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες και πιο συγκεκριμένα στα 1,63 ευρώ για την Alpha Bank από 1,5 ευρώ προηγουμένως, στα 5,01 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 4,58 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,47 ευρώ από 2,02 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ένας εκ των ισχυρότερων αμερικανικών οίκων, η JP Morgan, συντόνισε, προσκάλεσε και έφερε στην Ελλάδα πελάτες της από τις Fidelity (υπό διαχείριση κεφάλαια σε μετοχές ύψους 1,99 τρισ. δολαρίων), T. Rowe Price (υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 712 δισ. δολαρίων σε αγορές μετοχών), Balyasny (υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 15,7 δισ. δολαρίων) και Hermes (υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 624 δισ. δολαρίων), πραγματοποιώντας συναντήσεις τόσο με τις διοικήσεις των τραπεζών, όσο και με κυβερνητικούς παράγοντες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,91% στις 997,75 μονάδες με τον τζίρο στα 61,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,84% στις 2.419 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει με κέρδη 3% στις 746,48 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 3,5% στα 1,1965 ευρώ, με την ΕΤΕ να σημειώνει κέρδη 3,41% στα 4,25 ευρώ. Άνοδο 1,74% σημειώνει η Eurobank στα 1,1975 ευρώ, με την Πειραιώς να πατά γκάζι καταγράφοντας κέρδη 4,47% στα 1,798 ευρώ.

Τη δυναμική τους πορεία συνεχίζουν η ΔΕΗ στο 4,13% με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,54%, τα ΕΛΠΕ στο 1,8%, τη Μυτιληναίος στο 1,02% και την Τιτάν στο 2,83%.

Γκάζι και για την Intrakat στο 2,36% αλλά και για την ΑΒΑΞ που εκτοξεύεται στο 7,16% με την Attica στο 29,01%!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα funds που «προσγειώθηκαν» Ελλάδα και βολιδοσκοπούν τις ελληνικές τράπεζες

Cosmote, Vodafone και Nova εντείνουν τη δραστηριότητά τους στην πληροφορική - Οι ισορροπίες και οι αλλαγές

Intrakat: Στην τελική ευθεία η ΑΜΚ – Το ταμπλό, τα ποσοστά και η ενίσχυση σε όλα τα «μέτωπα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider