Σε συνεδρίαση για γερά νεύρα εξελίχθηκε η σημερινή για το Χρηματιστήριο αλλά και ευρύτερα για τις διεθνείς αγορές, με την προβληματική κατάσταση της Credit Suisse να περιπλέκει και να δυσχεραίνει τα πράγματα τόσο για τις αγορές αλλά και για τις κεντρικές τράπεζες και την οικονομία.
Όπως ανέλυσε το insider.gr τα funds φαίνεται να χτύπησαν στην απουσία της ουσίας των λέξεων «εμπιστοσύνη» και «αξιοπιστία» γύρω από την Credit Suisse αναζητώντας το επόμενο υπό κατάρρευση χρηματοπιστωτικό ίδρυμα - «θύμα». Σκάνδαλο παρακολούθησης, σφοδρό πλήγμα (5,5 δισ. δολάρια) από την υψηλή έκθεση και της κατάρρευση της Greensill και της Archegos, ξέπλυμα χρήματος που προερχόταν από εμπόριο κοκαΐνης, διαφθορά και υπόθαλψη εγκληματικών οργανώσεων και φυγή κορυφαίων στελεχών είναι μερικά από αυτά που διαμορφώνουν τη «μαύρη βεντάλια» του άλλοτε ισχυρού ελβετικού τραπεζικού κολοσσού.
Πέραν ωστόσο αυτών, το μείγμα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό υπό το βάρος των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων και της προσπάθειας αποφύγης μιας ύφεσης.
Ενδεικτικές οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που τόνισε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό μετά και από την νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,50%, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα εργαλεία να στηρίξει τις τράπεζες «εάν χρειαστεί».
Η Γαλλίδα αξιωματούχος τόνισε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, το 2%, μέχρι το 2025. «Δεν υποχωρούμε στη δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Η αποφασιστικότητά μας είναι σε πλήρη ισχύ. Το έδαφος που θα πρέπει να καλύψουμε, ο ρυθμός που θα ακολουθήσουμε, θα εξαρτώνται πλήρως από τα δεδομένα» ξεκαθάρισε.
Για τις τραπεζικές εξελίξεις
Ακόμα, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο διεθνή τραπεζικό κλάδο, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την κρίση της Credit Suisse στην Ευρώπη, λέγοντας πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να στηρίζει τις τράπεζες της Ευρωζώνης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως τόνισε.
Επιπλέον, ισχυρίστηκε πως η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ήταν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά η ΕΚΤ έχει στην εργαλειοθήκη της ό,τι χρειάζεται σε περίπτωση που κληθεί να αναλάβει δράση.
Επιπλέον, η κ. Λαγκάρντ είπε πως «μπορούμε να επιδείξουμε δημιουργικότητα σύντομα εάν υπάρξει θέμα με μια κρίση ρευστότητας. Αλλά δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Η ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι σε πολύ καλά επίπεδα» υπογράμμισε.
Στις αγορές επικρατεί ακόμα φόβος για το επίκεινται ενώ κυριαρχεί η αυξημένη μεταβλητότητα, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια και να σπεύδουν αρχικώς και αρκετά βίαια και επιπόλαια να ρευστοποιήσουν θέσεις τους σε εγχώριους τίτλους που είχαν φτάσει σε ιστορικά υψηλά, αλλά να επιστρέφουν σε κάποιο βαθμό μετά τις δηλώσεις της Λαγκάρντ για στήριξη εάν χρεαστεί.
Την Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων και αρκετά έντονες κινήσεις έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 1.031,91 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ. Η νευρικότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη, με τον FTSE 25 να καταγράφει άνοδο 0,63% στις 2.505 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,83% στις 769 μονάδες.
Επιμέρους στις τράπεζες, η Alpha Bank σημείωσε πτώση 0,75% στα 1,2115 ευρώ, με την ΕΤΕ να ενισχύεται κατά 1,18% στα 4,70 ευρώ και τη Eurobank στο 0,77% και στα 1,2395 ευρώ. Ράλι αντίδρασης για την Πειραιώς που ενισχύθηκε κατά 3,2% στα 1,92 ευρώ.
Κέρδη κατέγραψε επίσης η ΔΕΗ στο 1,22%, η Titan στο 2,82%, η ΜΟΗ στο 1,28%, η Μυτιληναίος ενισχύθηκε κατά 1,36% και η Jumbo σε αντίστοιχο επίπεδο, έχοντας ενδοσυνεδριακά φτάσει και στο +3%.
Αντιθέτως υπό κλοιό πιέσεων και αμφισβήτησης συνεχίζεται να βρίσκεται η μετοχή του ΟΤΕ που έκλεισε σήμερα με πτώση 0,7% στα 12,70 ευρώ, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν ΟΠΑΠ (-1,55%), ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Aegean, Lamda και Βιοχάλκο πέριξ του 1%.